Læsetid: 2 min.

KU: Vi fornyr

11. oktober 2000

Humanistisk Fakultet afviser, at besparelser bremser fornyelsen.

Universitet uden fremtid
Beslutningen om at lukke for ansættelse af ph.d.’ere indtil år 2002 på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet (KU), er ikke et stop for tiltrængt foryngelse på fakultet.
Det siger dekan John Kuhlmann Madsen oven på gårsdagens kritik af fakultetsledelsen for at sjofle fremtidssikringen af forskningen på humaniora.
»Op gennem 90’erne, hvor fakultetet ekspanderede, har vi stået på hovedet for at få yngre mennesker ind. Derfor har vi brugt mange penge til ph.d.-stipendier og gjort alt for, at et adjunktur kunne fortsætte i et lektorat. At nedlægge 22 til 23 ph.d.-stipendiater sætter ikke fornyelsen i stå,« siger han til Information.
Årsagen til nedlæggelsen af ph.d.-stillingerne er, at fakultet fattes op mod 40 mio. kr. på næste års budget.
Fakultetet har i de senere år ansat en del adjunkter – stillingsniveauet før lektor. Men hvis Fakultetsrådets beslutning om at skære på ph.d.-stillingerne gennemføres, vil der på f.eks. Institut for Engelsk om mindre end to år ikke være nogen blandt det videnskabelige personale på Engelsk under 40 år. Over halvdelen vil være over 60.
Christian Jensen, næstformand i Ph.d.-foreningen på KU, der i går angreb ledelsen for at svigte fremtiden, fastholder kritikken.
»Selvfølgelig skal regningen også sendes videre til de ansvarlige politikere. Fra regeringen og forskningsråd sendes der konstant signaler om, at der skal satses på udvikling af forskning og vidensressourcer. Men der er stadig tale om dårlig planlægning fra ledelsens side, idet vi får brug for masser af folk om fem til ti år, hvis man ikke sørger for at prioritere de områder, der kommer til at mangle,« siger han.

Faldende produktion
Samtidig med at bevillingerne til universiteterne er faldet de sidste to år, er fakultetets STÅ-produktion (antallet af beståede eksaminer, som udløser penge til fakultetet, red.) begyndt at falde. Det betyder, at fakultetets indtægtsgrundlag skrider i forhold til budgetprognoserne.
Dekanen erkender i dag, at den tidligere tro på produktionsstigning, var forkert.
Ifølge det nye regeringsgrundlag skal forskningsområdet styrkes ved bl.a. at uddanne flere ph.d.’ere. Men der er forskel på, hvilke forskningsfelter der tales om, siger Rudolf Straarup, universitetsdirektør i Forskningsministeriet: »På nogle felter er erhvervslivet interesseret i at aftage ph.d.’ere bl.a. inden for naturvidenskab. Men på humaniora er den eksterne efterspørgsel ikke stor.«

Leder på forsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu