Læsetid: 3 min.

Lokalkraft mod pesticider

10. oktober 2000

DR2-program sætter fokus på DANIDA’s kuldsejlede planer om afbrænding af gamle pesticider i Mozambique. Miljøstyrelsen overvejer andre veje

De tv-seere, der kan få DR 2 på skærmen, kan i aften få dokumenteret, hvordan et ellers velment DANIDA-projekt i Mozambique endte med at kuldsejle.
Projektet består, som tidligere omtalt i Information, af flere elementer: Dels indsamling og registrering af gamle pesticider i Mozambique, dels dansk støtte og udstyr til afbrænding af pesticiderne på en lokal cementfabrik i Matola.
Det er kun projektets sidste del, der i nogle år er blevet voldsomt kritiseret.
Baggrunden er, at afbrænding af omkring 900 ton stærkt giftige pesticider – blandt andet DDT – kraftigt øger risikoen for dannelse af og forurening med dioxiner, der er kræftfremkaldende.
Miljøorganisationer som Greenpeace og den dansk-støttede sydafrikanske Environmental Justice Networking Forum (EJNF) har derfor engageret sig i at få forhindret afbrændingen. Og for nogle uger siden meddelte cementfabrikken, at den ikke var interesseret i at lægge skorsten til afbrændingen. Dermed er den del af DANIDA-projektet stoppet: »Vi synes ikke, at man i Afrika skal gentage de samme fejl, som vi har gjort herhjemme,« siger civilingeniør Jacob Hartmann fra Greenpeace til Information.
»Principielt er vi ikke tilhængere af afbrænding som middel mod affaldsproblemer, og jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre i Mozambique at få forbrænding af farligt affald til at fungere på en cementfabrik.«
Ifølge Jacob Hartmann er hverken vand- eller elforsyningen tilstrækkelig stabil i Matola. Og netop vand og elektricitet er afgørende for at få et sådant elektrofilter, som fabrikken er forsynet med, til at fungere. Flere gange har der således under den normale cementproduktion været støvudslip.
»Desuden er vi nervøse for, hvad der kan ske, når DANIDA en gang i fremtiden trækker sig ud. Vil der så stadig være samme tilsyn med processen, eller vil det udvikle sig til en opsamlingplads for giftigt affald fra mange andre lande, herunder måske også fra Vesten?«
I stedet har miljøorganisationerne anbefalet, at giften sendes tilbage til producenterne. Eller at de gamle pesticider bliver behandlet i et lukket kredsløb, altså uden mulighed for forurening op gennem en skorsten.

Nej tak til dioxiner
Tilsyneladende har den voldsomme kritik af DANIDA-projektet allerede båret frugt – nemlig for Miljøstyrelsens hjælpeprogram for u-lande.
Af et svar fra Miljø- og Energiministeriet til Folketingets Miljø- og Planudvalg fra starten af september fremgår, at der er afsat 25 millioner kroner til blandt andet at udvikle et demonstrationsanlæg »til bortskaffelse uden dannelse af dioxiner«, som det formuleres.
At der i Miljø- og Energiministeriet har været skævet til det kuldsejlede DANIDA-projekt, som hører under Udenrigsministeriet, fremgår af endnu en formulering i svaret. Miljøstyrelsen har således måtte konstatere, at det er en langsommelig proces at få gjort en indsats mod de gamle giftstoffer: »Dette skyldes naturligvis, at modtagerlandene skal være interesserede i at modtage disse ydelser.«
Journalist Anders Østergaard har tilrettelagt den 41 minutter lange dokumentarudsendelse »Fra asken i ilden«, som er finansieret af DANIDA.
Han fortæller, at mozambiquernes afvisning af afbrændingen af de gamle pesticider netop er en følge af en anden del af dansk u-lands-støtte: Nemlig bestræbelserne på at sikre demokrati og folkeligt engagement.
»Faktisk er Mozambiques første miljøorganisation blevet dannet alene for at protestere mod afbrændingen, og netop dannelse af lokale
NGO’ere er jo et aktivt mål for dansk u-lands-politik,« forklarer Anders Østergaard.
»Hvis man vil fremme en folkelig debat, så må man også i fremtiden acceptere, at det kan være uforudsigeligt, hvad der sker. Altså at folk mener noget andet, end man synes, de skal mene.«

*DR2 i aften kl. 22

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu