Læsetid: 3 min.

Magttomrum i Jugoslavien

11. oktober 2000

Arbejdere overtager kontrol med virksomheder, og ingen kontrollerer sikkerhedspolitiet

BEOGRAD – Mens prominente udenlandske politiske ledere valfarter til Jugoslavien for at mødes med den nye demokratisk valgte præsident, Vojislav Kostunica, befinder landet sig i et magttomrum.
Det gamle Milosevic-tro styre er trådt tilbage, og der er fortsat forhandlinger mellem repræsentanter for det gamle regime og Serbiens Demokratiske Opposition om at danne en ny, national samlingsregering, der skal styre landet i en overgangsperiode. Men forhandlingerne er løbet ind i en strid om, hvem der skal kontrollere den vigtige post som indenrigsminister. Indenrigsministeren har det politiske ansvar for det 100.000 mand store sikkerhedspoliti, MUP, og Milosevic’ Socialistparti har betinget sig, at det beholder posten. Omvendt kan oppositionskoalitionen DOS umuligt leve med, at sikkerhedspolitiet forbliver under det gamle regimes kontrol.

Uden for kontrol
Adspurgt på en pressekonference i går i Beograd, hvem der overhovedet kontrollerer sikkerhedspolitiet, svarede Zoran Djindjic, fremtrædende medlem af DOS: »Ingen.«
»Vi befinder os i et magttomrum. Vi har ingen regering for øjeblikket. Det er en utålelig situation, som må bringes til ophør. Anarki er værre end diktatur.«
For at bøde på denne situation – og for overhovedet at have en person ud over Kostunica, der kan mødes med de udenlandske gæster – har oppositionens »krisestab« udnævnt Miroljub Labus, økonom og jurist fra Beograd universitet, til fungerende regeringschef for republikken.
Men altså uden regering – den trådte tilbage i går.
De kaotiske tilstande skyldes, at magtskiftet i Serbien hverken er en revolution, hvor det gamle regime effektivt bliver udrenset, eller et normalt, udramatisk regeringsskifte efter demokratiske traditioner, men noget midt imellem.
Det eneste, der ligger fast, er, at Kostunica er valgt til præsident for forbundsrepublikken Jugoslavien – ved et valg, der blev boykottet af regeringen i den ene af forbundets to stater, Montenegro. Og at store menneskemængder er parat til at gå på gaden igen for at forsvare magtskiftet, hvis det bliver nødvendigt. Alt andet flyder.
Magtopgøret bredte sig til hele det serbiske samfund i går. Efter hårdt pres fra lærere og studerende på Beograd universitet trak den politiske udpegede rektor og de Milosevic-tro dekaner sig i går tilbage fra deres poster og blev erstattet af en midlertidig ledelse. Det samme skete på universitet i Novi Sad.
Lægernes fagforening meddelte i går, at den midlertidigt har overtaget ledelsen af Sundhedsministeriet efter ministerens afgang mandag. Det sker for at forhindre, at hele sundhedsvæsenet bryder sammen.
Over hele landet meldes om udskiftninger af Milosevic-tro ledelser på virksomheder og offentlige arbejdspladser. På flere større »samfundsejede« industrivirksomheder (virksomheder, ejet af de ansatte – et levn fra Tito-tiden), har arbejderne overtaget kontrollen, og ledelsen er smidt på porten.
Det sker med ialtfald delvis accept fra oppositionens »krisestab«, som er det nærmeste, landet kommer en regering.
»De ansatte har i flere tilfælde afsat ledelsen for at forhindre den i at trække penge ud af firmaet, og sådanne aktioner, der har til formål at beskytte virksomhedens værdier, støtter vi«, sagde den midlertidige regeringschef, Miroljub Labus, på en pressekonference i Beograd i går.
»Men der er klart tale om en midlertidig ordning«, tilføjede Labus.

Vedrine i Beograd
Imens fortsatte strømmen af udenlandske gæster at komme til Beograd.
Den mest prominente gæst i går var den franske udenrigsminister, Hubert Vedrine, som for kort tid siden blev idømt en langvarig fængselsstraf under en jugoslavisk skueproces for sit ansvar for NATO-bombardementet mod Jugoslavien sidste år. Men det var der ingen, der talte om i går.
Præsident Kostunica lovede under drøftelserne med Vedrine, at det nye jugoslaviske styre vil acceptere FN’s sikkerhedsråds resolution 1244 – den, der sætter Kosovo under midlertidig international administration – men erklærede samtidig, at selvstændighed for Kosovo er »en umulighed«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu