Læsetid: 3 min.

Mellemøst-ledere har mistet overblikket

13. oktober 2000

Arafat og Barak er endt i en verbal skyttegravskrig, hvor konfrontations-retorikken har taget over

TEL AVIV – I stedet for at holde møde med de repræsentanter for de stridende parter måtte chefen for det amerikanske CIA, George Tenet, i går se sin fredsmission kuldsejlet, mens forholdet mellem israelere og palæstinensere tog en ny drastisk og voldelig drejning.
Israelske kamphelikoptere angreb mål i Ramallah og Gaza by i flere bølger i løbet af eftermiddagen. Mål for angrebene var politistationen i Ramallah, den palæstinensiske marinestation i Gaza havn samt Yasser Arafats hovedkvarter, også i Ramallah. Her blev to dræbt og 16 såret.
Forud for angrebene havde israelerne udsendt advarsler til palæstinenserne om at rømme alle offentlige bygninger.

Gengældelse
Den israelske hær erklærer, at der er tale om en begrænset gengældelsesaktion efter drabet på mindst to israelske soldater i Ramallah tidligere på dagen. Soldaterne var sammen med to andre på patrulje i byen, da de drejede af et forkert sted og kørte vild. Da deres bil blev omringet af palæstinensere blev de fire taget i forvaring af lokalt politi.
Mere end 1.000 unge palæstinensere stormede kort efter politistationen og dræbte de to soldater; deres blodige lig blev smidt ud af vinduet fra første sal. En tredje soldat blev hårdt såret overgivet til israelsk militær, mens den fjerdes skæbne i går aftes stadig var uvist.
»Den slags forbrydelser kan ikke passere ustraffet,« udtalte Raanan Gissin, som er talsmand for den israelske hær. »Hvad der skete i dag med palæstinensiske politifolks aktive medvirken, viser en komplet mangel på kontrol (fra Arafats side).«

Ekstremerne råder
Sammenstødene mellem israelske soldater og palæstinensere, som startede efter den israelske højrepolitiker Ariel Sharons besøg i Jerusalems Al Aqsa moské den 28. september, var i ugens første dage i mærkbar aftagen. Men både selvstyreformand Yasser Arafat og ministerpræsident Ehud Barak havde vanskeligheder med at styre deres radikale opposionsgrupper og kunne derfor ikke håndhæve den våbenhvile, de begge havde erklæret at indgå.
Så sent som tirsdag i denne uge gav Yasser Arafat for første gang direkte ordre til den paramilitære organisation, som kaldes tanzim, om at lade våbnene hvile og i stedet bruge dem til at håndhæve orden.
»Den velsignede intifada ser fremad og masserne er i bevægelse,« kom sent onsdag aften svaret fra tanzims øverstkommanderende, Marwan Barghuti, som fortsatte med at erklære, at alle »nationale og islamiske kræfter står sammen i fortsættelsen af intifadaen i fuldt omfang.«
»Tanzim hører formelt under Fatah, som er Arafats egen gruppe i PLO, og Barghutis udtalelser viser, at oppositionens mod Arafat har bredt sig langt ind i hans egne rækker,« vurderer politologen Joel Peters fra det israelske Ben Gurion Universitet.

Konfrontationsretorik
Også på israelsk side har man haft store vanskeligheder med at styre oppositionen. Unge jøder er gået til angreb på arabere og arabisk ejendom i både Tel Aviv, Tiberias og Nazareth, og på Vestbredden har bosættere i et stort antal tilfælde rettet angreb på palæstinensere.
»Dette har skabt en atmosfære at gensidige beskyldninger for manglende fredsvilje, en slags verbal skyttegravskrig. Når man ser på de to lederes udtalelser gennem den seneste tid er det et tydeligt udtryk for konfrontationsretorik.«
Oven i dette peger Joel Peters på at begge ledere er rykket nærmere deres respektive oppositionsgrupper. Arafat er begyndt at lukke den fundamentalistisk islamiske Hamas-bevægelse ind i varmen, mens gruppen erklærer, at den »betragter enhver israeler som legitimt angrebsmål!«
»Ehud Barak er i de seneste dage rykket tættere på et samarbejde med Likud i en national samlingsregering, på trods af at Likud som forudsætning kræver, at Israel fralægger sig enhver forpligtelse til at indfri løfterne fra (juli måneds topmøde i) Camp David,« slutter Joel Peters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her