Læsetid: 3 min.

Milosevic vil fortsat spille politisk rolle

7. oktober 2000

Den afsatte præsident mødtes i går med russisk udenrigsminister i sin residens i Beograd

På trods af rygter om Milosevic-parrets flugt med et militærfly torsdag aften og om at parret havde søgt tilflugt i en stor bunker i det østlige Serbien, beskyttet af en loyal eliteenhed, viste den detroniserede serbiske leder sig i går, hvor man mindst ventede det: I sin officielle residens i Beograd-forstaden Dedinje.
Det skete da en jugoslavisk tv-kanal, der ikke har skiftet side til oppositionen, viste billeder af Milosevic i residensen under samtaler med den besøgende russiske uden-rigsminister, Igor Ivanov.
Milosevic gjorde det ifølge den russiske udenrigsminister klart, at han fortsat har tænkt sig at spille en rolle i serbisk politik, men at han afstår fra at bruge magt for at beholde præsidentposten.
»Under samtalen understregede Milosevic sin vilje til at søge en løsning på en fredelig og legal måde og til at undgå at bruge magt. Men som leder af det største politiske parti i Serbien har han i sinde fortsat at spille en politisk rolle,« erklærede Ivanov efter mødet.
Knap var Ivanovs udtalelser kendt, før USA og EU gjorde det klart, at man synes, at Milosevic’ fortsatte politiske virksomhed er en ualmindelig dårlig ide.
»Milosevic har gjort nok skade for én mand i ét land: Tre krige, titusinder dræbte, millioner fordrevet fra deres hjem – et barbari, Europa ikke har set siden Anden Verdenskrig. Jo før, han er væk, des bedre – for Europa og for hele verden«, sagde således den britiske premierminister, Tony Blair.
USA gjorde det klart, at den hurtige afskaffelse af økonomiske sanktioner, som Vesten har stillet Serbiens nye regering i udsigt, kun vil ske, hvis Milosevic fjernes fuldstændigt fra indflydelse.

Milosevic til Haag?
Carla del Ponte, chefanklager ved FN’s krigsforbryderdomstol i Haag, erklærede i går, at hun forventer, at Serbiens nye leder, Vojislav Kostunica, vil overdrage Milosevic til domstolen.
»Jeg er parat til at modtage Milosevic i Haag«, erklærede hun under et besøg i Kosovos hovedstad, Pristina.
Del Ponte tilføjede, at anklagemyndigheden fortsat efterforskede Milosevic’ ansvar for krigsforbrydelser i Kroatien og Bosnien, og at hun var parat til at udvide det nuværende anklageskrift, som kun omhandler krigsforbrydelser i Kosovo. Hun gav ingen nærmere detaljer.
En fremtrædende oppositionsleder, Zoran Djindjic, sagde tidligere i går, at Milosevic, hans hustru Mira Markovic og nærmeste familie og dele af den styrtede regerings-elite havde søgt sikkerhed i en stor bunkerkompleks ved byen Bor i det østlige Serbien, tæt på grænsen til Rumænien og Bulgarien. Herfra skulle Milosevic have forsøgt at give ordrer til sikkerhedspolitiet om at forberede et modkup – men uden resultat.
Forlydender om Milosevic-parrets flugt har også vist sig forhastede. Det eneste land, der indtil nu har meddelt, at det vil se positivt på en ansøgning om asyl fra Milosevic, er en anden østlig paria-stat – Hviderusland.

Frygten er væk
Politiske iagttagere i Beograd og Montenegro nærede i går ingen frygt for, at Milosevic skulle kunne genvinde magten.
»I teorien har Milosevic’ strukturer stadig magten over Serbien. Men i praksis faldt de sammen i torsdags. Milosevic’ folk gemmer sig og giver ingen interviews«, siger Petar Lukovic, anset serbisk journalist og kommentator, til Information.
»Det eneste spørgsmål om Milosevic, som vi taler om, er, om han skal til Haag eller ikke«, tilføjer Lukovic.
Chefredaktør Milka Tadic fra Monitor i Montenegro er enig:
»Jeg tror, at Milosevic er færdig. Hans magtapparat er væk. Nøglen til magtkampen er gode forbindelser til hæren og politiet, og det har Serbiens demokratiske opposition«, siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her