Læsetid: 3 min.

Musik til den blå time

6. oktober 2000

Lis Sørensen fortolker frydefuldt og behersket 13 Sebastian-kompositioner på et projekt, der fremstår som formfuldendt easy listening for voksne

Ny cd
Har man befundet sig i DK de sidste 30 år, er man uundgåeligt stødt ind i sangskriveren, sangeren og musikeren Sebastian. Han udgav op gennem 70’erne og 80’erne et hav af soloplader, der solgte som kolde øl under en hedebølge. Og på så godt som hver af dem fandt en sang eller to vej til radioen og blev på den måde kendte i det ganske land… om end ingen af dem endnu har fundet vej til Højskolesangbogen, mærkeligt nok.
I 90’erne stod Sebastian fadder til en stribe folkekære musicals, der solgte teaterbilletter og cd’er i spandevis. Som en slags Andrew Lloyd Webber i lommeformat gik han til alt fra H.C. Andersen over Brecht og Astrid Lindgren til Skatteøen! Og det er også blevet til et par bøger om fænomenet Sebastian – alle skrevet af Informations egen Torben Bille, en kritisk, men loyal Sebastian-fan – så det kan ikke hævdes, at han er gået ubemærket henover det musikalske landskab.

Essensen af værket
Hele Sebastians karriere har været en kommerciel succes, mens det er gået noget op og ned hos anmelderne. Dette skyldes måske den enorme produktivitet, hvilket naturnødvendigt har medført, at der er blevet slået en del skæve, men hans tekster har sprogligt set heller ikke altid været lige elegante, selvom han ind i mellem har gjort det godt; tænk på sangen om »Rose« fra Den Store Flugt – stærkere kan det næsten ikke gøres. Og han har vist et sikkert håndelag for den gode melodi, så uddrager man essensen af det enorme værk, er der helt sikkert en håndfuld sange, der holder.
Det er præcist, hvad Lis Sørensen har gjort med albummet Rose – udvalgt 13 sange fra det store bagkatalog, og det har hun gjort godt. Nu er hun jo en gammel kender af Sebastian oeuvre, idet hun gennem 80’erne var hans faste korsangerinde og mere til – han skrev »Stille før storm« specielt til hende, og den blev jo hendes kendingsmelodi.
Ideen er god og konceptet gennemført, og da Lis Sørensen aldrig har været synderlig genial til at finde materiale til sine soloplader, virker det oplagt at koncentrere sig om en kompetent sangskriver, hun åbenlyst er på bølgelængde med. For stemmen har hun, og på en god dag kan hun også fortolke en tekst, så den afgiver nye betydninger.

Musik for voksne
Resultatet er yderst behageligt, Jan Sivertsen har produceret projektet med smag og beherskelse, og allieret sig med en række af Tordenskjolds stensikre soldater: Poul Halberg på guitar, Olle Nyberg på flygel, Bastian Sjelberg på kontrabas samt produceren selv og Mads Michelsen på slagtøj. Det hele garneret med stilsikre om end noget anonyme strygeraarangementer på ni af sangene.
Det er musik for voksne mennesker, som har brug for at blive strøget med hårene efter en hård dag i samfundet, og man kan trygt synke om på divaneseren med Rose på anlægget, uden på noget tidspunkt at føle sig hverken truet eller udfordret. Det klæder projektet, at Sørensen & Co er gået efter nogle mindre ambitiøse Sebastian-sange – det er faktisk kun »The Greatest Story Ever Told«, der eksponerer hans store svaghed: Uklarhed og sprogforbistring. Til gengæld udgør kompositioner som »Den sidste vals«, »Vårvise«, »Dans med mig«, »Vintervise« og selvfølgelig »Stille før storm« frydefuld easy listening, hvis det er det, man er til. Musik til den blå time, simpelt hen.
Det bliver dog sjældent til kunst, dertil tages der for let på tingene, men ikke desto mindre er der noget på spil i tonsætningen af Bertolt Brechts »De elskende«, som løfter den op over helhedsindtrykket, på samme måde som Sørensen kongenialt formidler titelnummerets kuldslåede tristesse. Også den fyrige »Lola« – med tekst af F.G. Lorca – tvinger Sørensen til at yde lige det ekstra, som giver en fylde og vægt, man andre steder savner.
Men ideen er som sagt god, projektet som helhed vellykket og Lis Sørensen selv i sikker form. Og hvad bliver næste så? Dicte synger C.V.? Dodo synger Love Shop? Bamse synger Anne Linnet? Sanne Salomonsen synger Elisabeth? Ivan Pedersen synger Poul Krebs? Det ville i hvert fald være noget nyt herhjemme, hvis dem der kunne synge, sang sange af dem, der kan skrive!

*Lis Sørensen: Rose (RecArt) Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her