Læsetid: 4 min.

Nej - men ikke til nærdemokrati

7. oktober 2000

Først til november får Borgerrepræsentationen tid til at diskutere fremtiden for de københavnske bydelsråd. Med afsæt i Valby tyvstarter vi debatten

I dag klokken 11 har Valby Bydelsråd indkaldt til folkemøde på Toftegårds Plads.
Valby var den eneste bydel, hvor et flertal af borgerne (52 pct.) sidste torsdag sagde ja til at fortsætte bydelsforsøget. I de øvrige 14 københavnske bydele var der gennemsnitligt to nej-sigere for hver ja-siger.
I ugens løb har det svirret med rygter om løsrivelse og »et frit Valby«, fordi samtlige partier og lister i bydelsrådet er enige om, at bydelsforsøget skal fortsætte.
»Vi ønsker nu hverken at blive løsrevet fra København eller blive slået sammen med andre kommuner,« fortæller næstformanden i bydelsrådet Peder Duelund Mortensen, der repræsenterer Valbylisten.
Han mener, at bydelsforsøget i Valby skal fortsætte som et såkaldt Eksempel-projekt, som er et begreb kendt inden for fysisk
planlægning.

Ikke mere magt
I praksis vil det betyde, at bydelsrådet i samarbejde med Københavns kommune og meget gerne med Indenrigsministeriet som neutral opmand skal forhandle om nogle bindende retningslinjer for, hvad bydelen i fremtiden skal tage sig af – og hvad Københavns rådhus skal klare. Erfaringerne kan så siden bruges i andre bydele.
»Vi ønsker at fortsætte med det, som vi nu har gjort i tre år til borgernes tilfredshed,« siger Peder Duelund Mortensen. Han peger dog på et par områder, hvor der bør ske en justering i kompetance-fordelingen mellem rådhuset og bydelsrådet:
*Den fysiske planlægning, hvor bydelen lidt efter lidt bør overtage lokalplan-arbejdet.
*Flere anlægsmidler til bydelen.
*Bydelsrådets budget på kulturområdet bør udvides til at dække mere end medborgerhus og bibliotek.
Valbylisten tror på, at overborgmester Jens Kramer Mikkelsen vil komme bydelsrådet i møde:
»Kommunen risikerer at grave sig længere og længere ned – hvis de nu vender ryggen til borgerne i Valby.«

Tre spørgsmål
Der er kun få kilometer fra Valby til Borgerrepræsentationen (BR) på Københavns rådhus. Her er der travlt med budgetforhandlinger, og imens afventer partierne et udspil fra overborgmesterens afdeling om, hvordan og hvornår bydelsforsøgene skal afvikles. Efter planen kan det først blive diskuteret i starten af november.
For at gå gang i debatten har Information bedt de største partier svare på følgende spørgsmål:
*Var bydelsafstemningen vælgernes nej til nærdemokrati?
*Er der eller er der ikke et demokratisk underskud i Københavns kommune? Og hvad vil I i givet fald gøre ved det?
*Vil I sikre, at borgerne får bedre muligheder for indflydelse og indsigt i kommunens styre? Hvordan?
Der er ingen af partierne, der opfatter nej’et som et absolut nej til nærdemokrati.
SF’eren Martin Günter vil gerne tolke nej’et:
»Københavnerne har ikke sagt ja til KUC-skandaler, til Arbejdernes Ligkistemagasins metoder eller til 100 mio. kr. underskud i sundhedsforvaltningen. De har formentlig sagt nej til 15 nye rådhuse og 300 nye politikere – og har ikke hørt resten af, hvad der blev sagt,« skriver Martin Günter fra SF.
Lars Rimfalk Jensen fra Det Radikale Venstre ser resultatet som »et nej til vores – og andre bydelsdelspositive partiers – mangel på tilstrækkelig orientering om de gode og demokratiske elementer ved bydelsråd.«
Socialdemokraten Lars Engberg mener, at københavnerne stemte mod »den særlige form for nærdemokrati, som bydelsrådene udgør.«
»Grundlæggende er det en vildfarelse, at nærdemokrati handler om flere politiske niveauer og flere politikere. Nærdemokrati handler om, at borgerne får mere medbestemmelse over egen tilværelse,« skriver Martin Geert-sen fra Venstre.
Samme opfattelse har Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, der lige som Venstre har opfordret borgerne til at stemme nej blandt andet med henvisning til 300 flere politikere og 15 lokale rådhuse. Peter Skaarup tilføjer:
»Lokalrådene, som vi kender i dag, er også et udtryk for nærdemokrati. Folkeafstemninger er et udtryk for nærdemokrati.«

Demokratisk underskud
»Når hver borgerrepræsentant på Rådhuset repræsenterer ca. 10.000 borgere, og en bydelspolitiker ville repræsentere omkring 2.000, så er der reelt tale om et demokratisk underskud i Københavns kommune,« svarer Lars Rimfalk Jensen.
Også Venstre og Dansk Folkeparti mener, at der på trods af nej’et er et demokratisk underskud i hovedstaden.
»Der skal lyttes mere til borgernes indvendinger mod projekter, som kommunen er involveret i,« svarer Peter Skaarup.
Martin Günter kritiserer den måde, møderne i BR tilrettelægges på:
»Dagsordenerne til udvalgsmøderne er ofte mangelfulde, og beslutningsprotokollerne er uforståelige og misvisende.«
Her skiller Lars Engberg (S) sig ud. Han mener ikke, at man kan »tale om et demokratisk underskud i en kommune, hvor alle væsentlige beslutninger træffes af folkevalgte.«

Hvad bør der gøres?
»Lokalrådene og ældrerådene bør have bedre arbejdsvilkår, så de også reelt bliver hørt, når kommunen træffer større beslutninger,« skriver Peter Skaarup.
Martin Geertsen vil have indført »en ældreombudsmand, som dels skal behandle klager og dels selv skal tage sager op på ældreområdet«, lige som Venstre ønsker »kvikskranker tæt på borgerne, hvor man kan komme ind fra gaden og få løst dagligdags mellemværender med kommunen.«
Martin Günter ønsker, at demokratiseringen føres ud i bydelene – »gennem brugerbestyrelser, gennem netværk imellem bydelenes institutioner, gennem nye lokalråd samt direkte kontakter mellem politikerne på rådhuset og borgerne i lokalområderne.«
Lars Engberg anfører, at Socialdemokratiet ikke har lagt sig fast på, hvordan borgernes indflydelse kan øges. Han peger dog på »brugerdemokrati med brugervalgte bestyrelser for alle institutioner, borgerpaneler, folkehøringer« og endelig servicecentre over hele byen.
Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten har ikke besvaret spørgsmålene.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu