Læsetid: 2 min.

Ny regering på vej

9. oktober 2000

Efter nederlaget i euro-afstemningen er Nyrup er i gang med at overveje en omdannelse af regeringen

Efter nederlaget i euro-afstemningen er statsminister Poul Nyrup Rasmussen i gang med at overveje en regeringsomdannelse. Det skrev dagbladet Aktuelt lørdag og det bekræftes over for Information af kilder på Christiansborg.
En omdannelse af regeringen skal bane vej for yngre kræfter og sætte et hold, der kan vinde næste valg.

Foryngelseskur
Blandt de yngre nævnes den 27-årige stemmesluger Lotte Bundsgaard fra Fyn og den 33-årige Helle Thorning-Schmidt, som er medlem af Europaparlamentet.
Over for Information nævnes også den tidligere DSU-formand, Morten Bødskov.
Et andet bud på en ny minister er finansordføreren Jan Petersen. Han var efter valget i 1998 Poul Nyrups kandidat til politisk ordfører, men tabte til Jacob Buksti ved en kampafstemning i folketingsgruppen. Også partiets EU-ordfører, Claus Larsen-Jensen, er blandt de nævnte kandidater til en ministerstol.
Nederlaget ved folkeafstemningen har ikke udløst et internt rivegilde i partiet, som mange havde frygtet eller ventet.

Balance mellem fløje
Over for Aktuelt beskrives debatterne i folketingsgruppen som »rodede, men udramatiske«. »Auken-fløjen har holdt sig i ro, og har ikke forsøgt at tørre nederlaget af hos Poul eller Henrik Dam. Det værste er næsten, at vi ikke har fået en grundig debat om nej’et, og måske heller ikke får det. Det er der ellers behov for,« siger et folketingsmedlem til Aktuelt.
Som led i forsoningen mellem fløjene blev amtsborgmester Bent Hansen valgt til næstformand på kongressen i sidste måned. Hans datter, Pernille Blach Hansen, blev valgt til politisk ordfører i foråret og ventes ikke at blive udnævnt til minister i denne omgang.
Blandt de ministre, der ventes at skulle forlade deres post for at give plads til nye profiler, nævnes sundhedsminister Sonja Mikkelsen, bolig- og ligestillingsminister Jytte Andersen og arbejdsminister Ove Hygum.

Nyrups efterfølger
Formanden for den socialdemokratiske gruppe, Ole Løvig Simonsen, forlader Folketinget ved næste valg.
Ifølge Aktuelt vil udviklingsminister Jan Trøjborg gerne væk fra bistands-diplomaterne og tilbage til dansk politik. Men han tilhørte Nyrup-fløjen i formandsopgøret og blev siden ved mange lejligheder nævnt som en mulig efterfølger for Nyrup.
»Det store spørgsmål er, hvad der kan bære igennem i gruppen. Her må Poul tage nøje hensyn til den politiske balance i forhold til Auken-fløjen,« siger en af Akuelts kilder.
Spillet mellem fløjene i partiet handler i høj grad om, hvem der skal efterfølge Poul Nyrup som partileder. På trods af de prøvelser, socialminister Henrik Dam Kristensen var igennem under euro-afstemningen, er han stadig det mest populære bud fra Nyrup-fløjen. Justitsminister Frank Jensen er Auken-fløjens kandidat. Mange regner med, at spørgsmålet bliver aktuelt efter næste Folketingsvalg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu