Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

14. oktober 2000


Opstandelse i svensk forlagsverden
*Nobelprisen i litteratur, der gik til kineseren Gao Xingjians, har ifølge Dagens Nyheter skabt røre i den svenske forlagsverden. Forlaget Forum har tidligere udgivet to af hans bøger, men i maj fik forlaget Atlantis akademimedlem Göran Malmqvists oversættelse af romanen Et ensomt menneskes bibel. I sensommeren aftalte Atlantis’ forlagschef at købe rettighederne af forfatteren i Paris. Romanen skulle oprindelig udgives til foråret, men Atlantis bestemte sig for at trykke bogen i 5.000 eksemplarer til efterårssalget. Atlantis udgiver desuden Akademiets klassikerserie. inf

Opposition: Vi har aftale med socialistparti
*Den demokratiske opposition i Serbien (DOS) oplyste fredag, at den er blevet enig med Slobodan Milosevics socialistparti om at gennemføre valg i republikken den 24. december. Vladan Batic, der er et førende medlem af DOS, fortalte radiostation B92, at parterne også var blevet enige om at danne en overgangsregering i Serbien, som skal sidde frem til valget.
Hvis aftalen bekræftes, vil det være et betydeligt skridt i den jugoslaviske præsident, Vojislav Kostunicas forsøg på at fjerne den detroniserede Milosevic fra magtapparatet. Men der var grund til at tage dagens nyhed om valg den 24. december med forbehold. Tidligere på ugen meddelte DOS, at det allerede havde en aftale med socialistpartiet (SPS) og dets støtter i parlamentet, men det viste sig at være forhastet. Tværtimod meddelte den serbiske regering, at den på ny havde taget et fast greb om politistyrken i Serbien, der længe har været regnet som Milosevics loyale korps.
Socialistpartiets talsmand, Ivica Dacic, gav fredag den første mere udførlige vurdering af den sidste uges begivenheder, og han konstaterede, at partiet er rede til at diskutere en regering, hvor alle parter har sæde. SPS vil indkalde til en kongres i næste måned for at tage stilling til omvæltningerne i Jugoslavien og konsekvenserne for Socialistpartiet.

Sharon tilbydes plads i ny regering
*Konflikten mellem de to stridende parter i Mellemøsten optrappedes fredag, da Israels premierminister, Ehud Barak, meddelte, at han har tilbudt den højreorienterede Ariel Sharon en plads i en national samlingsregering. Sharon, der leder partiet Likud, er en af palæstinensernes absolutte hadefigurer, og han er manden, som palæstinenserne bebrejder de seneste ugers blodige sammenstød, der har kostet omkring 100 mennesker livet.
Over alt i den arabiske verden er vreden mod Israel steget, og i Vesten kunne den tilspidsede situation mærkes i form af stigende oliepriser og nervøse aktiemarkeder. Samtidig fortsatte de voldsomme uroligheder. Mindst 31 palæstinensere blev sårede i sammenstød med israelske styrker.
Leder og artikel på forsiden
og artikel side 10

Højesteret: Ok til langtidsfængsling
*I to kendelser har Højesteret sagt god for meget langvarige fængslinger af udlændinge, der bruger falske navne, og som skal sendes ud af landet. En algerisk mand har således været fængslet i nu 16 måneder, udelukkende fordi myndighederne ikke har været i stand til at fastslå hans rigtige identitet.
Og selv om det vil tage endnu et halvt år, før manden måske kan udstyres med et pas og blive sendt ud, er varetægtsfængslingen i orden, har tre dommere i Højesteret netop fastslået.

Rødt budgetforlig skattestigning
*Københavnerne får en skattestigning på 0,6 procent til næste år. Til gengæld kommer der forbedringer for 338 millioner kroner på især skoler, daginstitutionsområdet og for de ældre.
Budgettet blev stemt igennem efter en kaotisk nat i Borgerrepræsentationen, der først sluttede kl. 03. i går nat. Betingelsen for, at Socialdemokratiet kunne få en stemmeaftale med med SF og Enhedslisten, var, at de fandt en løsning på fritidshjemskonflikten. Den kom sent torsdag nat. Hvis ikke stemmeaftalen var kommet i hus, var kommunens sparebudget uden forbedringer blevet vedtaget. I det nye budget er der forbedringer for 133 mio. til ældreområdet, 25 mio. til skoleudbygning, 30 mio. til idrætten, 83 mio. til dagpasning, hvor man sigter på at nedbringe pladsgarantien til seks måneder på fem år.
Artikel side 4

Kommuneskat stiger på landsplan
*Den samlede kommuneskat for næste år stiger beskedent fra 20,6 procent til 20,7, viser en opgørelse fra Kommunernes Landsforening (KL). Den lille stigning betyder for en gennemsnitsborger, at der skal betales 15 kr. mere om måneden i skat til hjemkommunen.
164 kommuner holder skatteprocenten i ro, én kommune sætter skatten ned, mens ca. hver tredje kommune må sætte skatten op til næste år.

Tjekkiet vil undersøge politiklager
*Det tjekkiske indenrigsministerium lovede fredag de danske myndigheder, at det vil undersøge danske klager over politibrutalitet under demonstrationerne i Prag mod Den Internationale Valuta Fond og Verdensbanken. Det oplyste konsul Jørgen Ledstrup fra den danske ambassade fredag til Ritzau.
»Vi har fredag haft et møde med det tjekkiske indenrigsministerium og har forelagt de klager over politiets adfærd, som nogle danskere er kommet med. Vi har sagt, at klagerne har givet anledning til bekymring fra dansk side, og ministeriet har forsikret os om, at anklagerne vil blive undersøgt,« siger Jørgen Ledstrup.
To sønderjyder på 18 og 19 år sidder fortsat varetægtsfængslet i Prag på ubestemt tid.

Krigsforbryder begår selvmord
*Den sigtede bosnisk-serbiske krigsforbryder Janko Janjic begik fredag selvmord, og fire soldater fra fredsstyrken SFOR blev lettere såret, da de forsøgte at anholde ham i byen Foca i det sydvestlige Bosnien-Hercegovina.
Den 43-årige Janjic var eftersøgt af krigsforbryderdomstolen sammen med syv andre for voldtægt og drab på muslimske kvinder mellem april 1992 og februar 1993.
Han tjente under krigen som vicekommandant i det serbiske militærpoliti, og var leder for en paramilitær gruppe i Foca. Byen blev udrenset for muslimer i 1992.
Prisfald på medicin pga. øget forbrug
nForbrugerne har i år købt så meget medicin, at apotekerne nu bliver nødt til at sætte prisen ned. Priserne på såvel receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og lægemidler til kæledyr bliver i gennemsnit sat ned med 2,2 procent, og det prisfald fortsætter året ud, oplyser Apotekerforeningen. Når et uventet stort forbrug af medicin kan resultere i prisnedsættelser, skyldes det, at Apotekerforeningen og Sundhedsministeriet har indgået en aftale om, hvor meget apotekerne må tjene.

Flere børn og unge får bistand
*Flere og flere børn og unge har sociale problemer. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. I alt 22.577 børn og unge modtog social bistand ved udgangen af 1999 mod 21.471 i 1998, og det er en stigning på fem procent.
Der er tale om stigning i såvel antallet af børn og unge med forebyggende foranstaltninger som antallet af anbragte børn uden for hjemmet. Af de 22.577, som modtog bistand, var 56 procent anbragt uden for hjemmet, mens der for 46 procent var etableret forebyggende foranstaltninger.

Fransk fødselshjælp til EU-reform
*Med et udspil, der kunne ligne en gave til den danske regering, forsøgte den franske regering fredag at komme de EU-lande i møde, som har »principielle indvendinger« mod nogle af de forslag til EU-reformer, som står øverst på dagsordenen under EU-topmødet i Biarritz.
Det franske papir handler om den del af EU-reformerne, der skal indføre flertalsbeslutninger på nye områder i Ministerrådet. Den franske regering lægger op til, at man måske kunne indføre flertalsafstemninger samtidig med, at man tager hensyn til de lande, der for eksempel har "principielle indvendinger" på socialområdet eller »følsomme sektorer« på handelsområdet – begge er danske problemsager.

3 millioner i støtte til ny dogmefilm
*Det Danske Filminstitut har bevilget 3 millioner kr. til at producere filmen En Kærlighedshistorie, som er en såkaldt dogmefilm. Filmen skal instrueres af Ole Christian Madsen, der bl.a. var manden bag den succesfulde tv-serie Edderkoppen.
Lars Mikkelsen og Stine Stengade har hovedrollerne som Mads og Kira, der har været gift i en årrække og nu er i midten af trediverne. Kira udvikler en mani, som resulterer i en indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her