Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

11. oktober 2000


Demonstration mod fængsling
*Op mod 250 demonstranter mødte i går op med protestbannere foran den tjekkiske ambassade i København. De demonstrerede for de to danskere fra Sønderborg og Haderslev, der sidder fængslet
i Prag for deltagelse i demonstrationerne i slutningen af forrige måned i forbindelse med IMF’s og Verdensbanskens møde i Prag.
De fremødte demonstranter kaldte deres venner for »politiske
fanger, der har været udsat for tortur«. De to unge er sigtet for
henholdsvis at have slået en betjent med en jernstang og at have været med til at smadre en McDonald’s for godt 2 mio. kr.M.

Valg i Sri Lanka skæmmet af svindel og vold
*Valglokalerne i Sri Lanka lukkede tirsdag efter ni timers stemmeafgivning, der blev skæmmet af beskyldninger om svindel og vold, men også præget af østatens tidligere premierminister Sirima Bandaranaikes død.
Valgtilforordnede rapporterede om over 300 tilfælde af vold, snyd og tyveri af stemmebokse. Valget blev allerede fra morgenstunden præget af meddelelsen om, at Sirimia Bandaranaike, verdens første kvindelige premierminister og Sri Lankas mest kendte politiker, pludselig døde efter at have afgivet sin stemme tirsdag morgen.
Det største antal klager over svindel og vold på valgdagen kom fra det centrale Kandy-distrikt, hvor den regerende Folkealliance PA’s generalsekretær, D. M. Jayaratne, kom med beskyldninger om aftalt spil. Også en af Folkealliancens allierede, Sri Lankas Muslimske Kongres, sagde, at der var tale om omfattende svindel ved valget i Kandy-distriktet.
Blandt de sporadiske rapporter om vold var meddelelsen om, at regeringstilhængere havde stjålet automatiske våben fra to politibetjente, der bevogtede et stemmelokale i te-distriktet Nuwara Eliya. Der blev også stjålet stemmesedler fra Nuwara Eliya-distriktet.

400 mio. kr. ekstra til svage gamle
*Regeringens delaftale med SF og Enhedslisten om næste års finanslov indeholder forbedringer for knap 1,5 mia. kr. til gamle, studerende og A-kasseforsikrede. Samtidig får alle danske skatteborgere fastfrosset deres personfradrag til dette års niveau, hvilket vil koste hver enkelt skatteborger 475 kr. En manøvre, der indbringer statskassen en indtægt, der er 45 mio. kr. mindre end den samlede udgift af den samlede pakke. Denne underfinansiering tager regeringen fra statskassens overskud.
Delaftalen sikrer de svageste folkepensionister 400 mio. kr. ekstra i form af bl.a. et nyt helbredstillæg, samtidig med at aftrapningen af den personlige tillægsprocent ikke gøres så skrap for den enkelte pensionist.
Samtidig får de over 70-årige på arbejdsmarkedet adgang til sygedagpenge, mens studerende, som har opbrugt hele deres SU-ret, får et befordringstilskud. Og så får kommunerne pligt til at tilbyde fripladser i skolefritidsordningen. Disse tre forslag koster 65 mio. kr.

Ja-siden kom mest til orde i eurodebat
*Eurotilhængerne kom mest til orde, men det var nejsiden, der satte dagsordenen i medierne op til folkeafstemningen den 28. september. Det fremgår af en undersøgelse af 3314 indslag fra samtlige danske dagblade og de landsdækkende tv-nyheder, begået af professor Anker Brink Lund fra Institut for Journalistik på Syddansk Universitet i Odense.
I 58 procent af alle avisartikler og tv-indslag op til afstemningen havde journalisterne talt med tilhængere af euroen, mens der kun optrådte modstandere i 37 procent af indslagene. Men det er ikke givet, at det betyder en øget tilslutning til ja-siden, for både dagblade og tv-journalister lod i høj grad ja-sigere kommentere intern uenighed, og mange tilhængere blev tvunget til at reagere på udspil fra nej-siden. Dermed blev det euromodstanderne, der formåede at sætte dagsordenen.
Anker Brink Lund konkluderer, at de danske dagblade og de to store public service tv-stationer tilsammen hverken systematisk tilgodeså ja- eller nej-siden.

Forbrugerråd kriti-serer reklameaftale
*Kulturministerens aftale med TV 2 om begrænsninger af reklamer rettet mod børn er kun et lille skridt i den rigtige retning, mener Forbrugerrådet.
»Det havde været meget bedre at gennemføre det forbud mod reklamer rettet mod børn og reklamer for produkter til børn fem minutter før og efter børneudsendelser, som kulturministeren foreslog i sit udkast til ny radio- og fjernsynslov,« siger afdelingschef Hans Carl Nielsen, Forbrugerrådet.
»Det er et skridt i den rigtige retning, og så må vi glæde os over det, selv om vi synes skridtet er blevet for lille,« siger han og understreger, at Kulturministeren bør sørge for en meget håndfast kontrol med, at reglerne overholdes, og at der bør indføres mærkbare sanktioner, hvis det ikke sker.

Fagbevægelse siger god for CinemaxX
*Fagbevægelsen afblæser nu alle protestaktioner mod det nye københavnske indkøbscenter Fisketorvets biograf, CinemaxX.
Både CinemaxX og fagforbundene SiD Lager og Handel og Restaurationsbranchens Forbund (RBF) oplyser tirsdag aften, at der er gang i overenskomstforhandlinger mellem de to parter.
Fagforbundene har derfor ikke længere grundlag for at bryde forstyrrende ind i Fisketorvet og CinemaxX’s aktiviteter, forklarer Bo Møller Christensen, faglig sekretær i SiD Lager og Handel.
Den seneste uge har der været heftig debat om CinemaxX biografen, der blev beskyldt for at underbetale sine ansatte.

Rygende lærere risikerer fyring
*Lærere og pædagoger, der ryger uden for skolernes rygerum, risikerer at blive afskediget, når et generelt rygeforbud indføres i skoler og døgninstitutioner. Det lægger sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) op til i lovforslaget om rygeforbud, der tirsdag blev godkendt på ministermødet og fremsættes i Folketinget senere på ugen. Ministeren vil forbyde eleverne at ryge i kommunale skoler uanset deres alder og forbyde, at børn og unge ryger i skolefritidsordningen, samt i både kommunale og private dag- og klubtilbud samt i døgninstitutioner. Voksne, som opholder sig de pågældende steder, må ikke ryge, når de er sammen med børnenene og de unge, og de må kun ryge i lokaler, hvor andre ikke ufrivilligt generes af tobaksrygningen.

Zimbabwe opposi-tionsleder forhøres
*Zimbabwes oppositionsleder, Morgan Tsvangirai, blev tirsdag bragt til forhør på den centrale politistation efter at have gentaget sin opfordring til Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, om at træde tilbage. Det fremgik dog ikke, hvorvidt Tsvangirai blev anholdt.
Ved et politisk møde 30. september sagde Tsvangirai, at Mugabe bør træde frivilligt tilbage, og at han, hvis det ikke sker, vil kunne fjernes med magt. Efter den udtalelse truede Zimbabwes regering med at anholde Tsvangirai og sigte ham for forræderi.
Mugabe kan ifølge forfatningen blive siddende som præsident indtil 2002.

Kostunica: Problem med Kosovo-fanger
*Den nyvalgte jugoslaviske præsident, Vojislav Kostunica, erkendte i går, at der er et problem med omkring 1000 Kosovo-albanere i serbiske fængsler.
»Jeg er opmærksom på det vanskelige og ømtålelige ved dette spørgsmål,« sagde Kostunica efter et møde med den franske udenrigsminister, Hubert Vedrine, som var i Beograd som repræsentant for EU-formandslandet.
»Jeg satte emnet i forbindelse med problemerne for serbiske flygtninge med at vende tilbage til Kosovo og skæbnen for de serbere, som fortsat er savnet i Kosovo og måske befinder sig i albanske fængsler,« sagde Kostunica, som omtales som moderat nationalist. De fleste af de Kosovo-albanske fanger har været tilbageholdt siden NATO-luftbombardementerne i fjor, og de er for hovedpartens vedkommende sigtet for terror-isme på grund af deres på-ståede forbindelse med Kosovos Befrielseshær.

Saddams søn vil kæmpe mod Israel
*Den irakiske præsident, Saddam Husseins ældste søn, Uday, har meldt sig frivilligt til at slutte sig til palæstinenserne, som i de seneste to uger har ført gadekampe mod israelske soldater, rapporterede den irakiske avis Babel tirsdag. Udays navn stod øverst på en liste over frivil-lige i avisen, som Uday er chef for. På listen stod 75 personer – bl.a. intellektuelle, journalister og sportsfolk.
Tirsdag deltog tusindvis af mennesker i en demonstration i Bagdad og tilbød at melde sig til ’hellig krig i Palæstina’, som den irakiske ledelse har opfordret til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu