Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

10. oktober 2000


Pia Kjærsgaard anlægger injuriesag
*Formanden for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard vil have det århusianske medlem af hovedbestyrelsen i Folkebevægelsen mod EU, Karen Sunds, dømt for injurier.
Sunds fortalte i oktober sidste år Radioavisen, at Folkebevægelsen havde forkastet et forslag om et formaliseret samarbejde med EU-skeptikerne fra Dansk Folkeparti »på grund af Pia Kjærsgaards racistiske synspunkter«. Den udtalelse ønskede Pia Kjærsgaard at få trukket tilbage, men da det ikke skete, lagde hun sag an mod Karen Sunds. Injuriesagen skal behandles ved Retten i Århus i dag.
Karen Sunds nægtede at trække udtalelsen tilbage med henvisning til Dansk Folkepartis forrige landsmøde, hvor Pia Kjærsgaard var kommet med skarpe udtalelser mod flygtninge og indvandrere.

S uenig om familie-sammenføring
*Socialdemokratiets ny medlem af folketinget, Henrik Sass Larsen, efterlyser stramninger af udlændingeloven kun tre måneder efter integrationsloven trådte i kraft . Hans ønske er, at dæmme op for nydanskernes ret til familiesammenføring, skriver Politiken.
Henrik Sass Larsen finder det helt uacceptabelt, at anden- og tredjegenerationsindvandrere fortsat bliver familiesammenført i stor stil og henviser til en ny undersøgelse fra Ishøj, der viser, at 96 procent af tredjegenera-tionsindvandrere fortsat henter deres ægtefælle i det oprindelige hjemland.
Med den holdning lægger han sig ud med den radikale regeringspartner samt store dele af sit parti, inklusiv retsordfører Dorte Bennedsen:
»Det vil være i strid med alt muligt at sige, at hvis du er statsborger her i landet og vil giftes med x-person fra x-land, er du nødt til at rejse til x-land. Retten til familiesammenføring skal man ikke tage fra folk,« siger hun.

Kommunalt vagt-værn på vej
*Der tegner sig en totalt enig, politisk indstilling bag forslaget om at etablere et professionelt, kommunalt finansieret vagtværn i Høje-Taastrup Kommune. Vagtværnet vil kommunen stille gratis til rådighed ved idrætsfester og lign. arrangementer i foreninger, som et værn mod den stigende vold og chikane fra unge indvandrere i området.
Forslaget, der vagte en del kritik, blev fremlagt under stor medie-bevågenhed i august, efter at kommunen havde beklaget sig over, at der var for få ressourcer fra politiet til rådighed i området, der er hårdt plaget af kriminalitet.
Endnu mangler byrådet at give det endelige, blå stempel, men det anses som en formalitet, eftersom forslaget har opbakning fra samtlige partier.

FDB-medlemmer skal drive politik
*Den planlagte fusion af de tre nordiske brugsforeninger FDB, KF i Sverige og Coop i Norge betyder, at den overordnede drift af butikker og indkøb bliver fjernet fra den direkte medlemsindflydelse og lagt over i aktieselskaber.
De valgte forretningsbestyrelser, som i dag har direkte indflydelse på den enkelte butik, skal fremover arbejde med forbrugerspørgsmål og give gode råd til bestyrelsen for det fælles store nordiske aktieselskab Coop Norden med de nuværende for-eningsformænd i bestyrelsen. Butiksbestyrelserne vil som følge af fusionen ikke længere have indflydelse på den daglige drift eller investeringer. Det er endnu ikke lagt fast, hvordan brugsforeningen FDB’s aktiviteter skal lægges over i et aktieselskab, men det skal et udredningsarbejde frem til årsskiftet få styr på, oplyser informationschef Poul Dines, FDB.
Forbrugerne bliver stillet i udsigt, at priserne kan falde med cirka tre procent. Derudover er det planen, at medlemmerne kan bruge og få de fordele, som medlemskortet giver, i alle tre lande.

Venstreskred efter valg i Litauen
*Litauens regerende højre-fløjs-koalition blev smidt på porten af landets vælgere, da den tidligere præsident Algirdas Brazauskas blev den store sejrherre ved søndag-ens parlamentsvalg. Brazauskas’ Socialdemokratiske Koalition fik 31,25 procent af stemmerne og sidder nu på mindst 43 ud af parlamentets 141 pladser. Premierminister Andrius Kubilius’ Fædrelandsunion kom ind på en sølle fjerdeplads med kun 8,58 procent af stemmerne, og dermed er det sikkert, at den siddende regering vil blive erstattet af en centrum-venstre-regering. Stor utilfredshed med regeringens økonomiske politik ses som årsag til vælgernes hårde dom.

UNRWA besøg i København aflyst
*Peter Hansen, den danske leder af FN’s hjælpearbejde for palæstinensiske flygtninge på Vestbredden, i Gaza og i Jordan, Libanon og Syrien, har aflyst et besøg i København tirsdag og onsdag på grund af den alvorligt skærpede krise mellem palæstinensere og israelere. Han skulle have mødt statsminister Poul Nyrup Rasmussen og skulle derudover bl.a. have talt i Det Udenrigspolitiske Selskab om flygtningeproblemet i Mellemøsten.
Polen genvælger præsident
nIfølge foreløbige resultater fra præsidentvalget i Polen mandag stemte 52,9 pct. af vælgerne på den socialdemokratiske præsident Aleksander Kwasniewski. Han har er-klæret, at hans vigtigste politiske opgave er at føre de 39 millioner polakker ind i EU om få år, og politiske iagttagere vurderer, at han bedre end nogen anden vil kunne mobilisere bred folkelig støtte til EU-medlemskabet. Opbakningen til EU-medlemsskab er faldet fra 80 til 60 procent i den polske befolkning.

Hollændere løsladt af serbisk domstol
*En jugoslavisk domstol løslod mandag fire hollæn-
dere, der har været fængslet siden juli mistænkt for at have planlagt at henrette tidligere præsident Slobodan Milosevic. De fire mænd forventes at flyve tilbage til Holland i dag.
»Jeg kan endnu ikke forstå det. Vi er stadigvæk i live,« sagde Bas Van Schaik, der ligesom sine tre landsmænd hele tiden har nægtet sig skyldig.

EU sender Solana til Mellemøsten
*EU’s udenrigsministre besluttede mandag at bede deres repræsentant for EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, den tidligere NATO-generalsekretær Javier Solana, om at tage til Mellemøsten for at opfordre parterne om at dæmpe volden og vise tilbageholdenhed.
»Den Europæiske Union er overbevist om, at to folk, som må leve sammen, ikke har andet valg end straks at genoptage forhandlingsvejen til fred på hvilken, både israelere og palæstinensere har overvundet så mange forhindringer, som hidtil blev betragtet som uoverkommelige,« hedder det i en erklæring fra de 15 udenrigsministre.

Fisketorvets ansatte bliver underbetalt
*Prinsesse Alexandra bliver konfronteret med røde fagforeningsfaner, når hun i dag klokken 10.00 skal klippe snoren over til det nye københavnske storcenter, Fisketorvet.
Flere af indkøbscentrets restaurationer, butikker og serviceansatte har nemlig rod i overenskomsterne, og derfor har fagforbundene Restaurationsbranchens Forbund (RBF), LO Storkøbenhavn og fagforbundet Lager og Handel arrangeret en ’åbningsdemonstration’ foran centret som en opfordring til hurtigst muligt at bringe orden i de ansattes forhold.
Det er især de ansatte i den nye kæmpebiograf Cinemaxx, som volder fagforbundene kvaler.
»Vi har oplysninger om, at nogle af de unge service- og restaurationsansatte får omkring 15-20 kroner mindre i løn, end de burde have ifølge vores overenskomstregler. Det, synes vi, er en grov udnyttelse af de unges arbejdskraft, som ikke bør tolereres,« siger Jan Mathiesen, næstformand i RBF.
Både RBF og Lager og Handel har gennem længere tid forsøgt at få ledelsen af Cinemaxx i tale, således at der kan indledes overenskomstforhandlinger, men indtil videre har fagforbundene ikke haft held med sig..

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her