Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

27. oktober 2000


Barak afviser vetoret for Sharon
*Den israelske premierminister Ehud Barak afviste torsdag at opfylde det højreorienterede oppositionsparti Likuds krav om vetoret i spørgsmål om freds- og sikkerhedspolitik. Kravet var fremsat som betingelse for at deltage i en midlertidig nødregering.
»Vi vil ikke acceptere vetoret eller anden form for diktat fra Likud,« sagde Barak efter et møde i hans arbejderparti i Tel Aviv.

DF-udbrydere vil danne nyt parti
*Fire sællandske DF-medlemmer, der onsdag blev smidt ud af Dansk Folkeparti vil nu dannet et helt nyt parti.
De ekskluderede, Jørgen Gølnitz fra Holbæk, Anette Rørdam Andersen fra Bjergsted og Jette Falkengaard samt Henrik Christensen fra Næstved peger på Dansk Folkepartis tidligere folketingsmedlem Inge Refshauge som frontfigur i det nye parti.
Det er ellers kun får uger siden, at Inge Refshauge meldte sig ind i et andet udbryderparti fra Fremskridtspartiet, Det Liberale Højre. Men det har hun allerede meldt sig ud af igen, fortæller DR Regionalen i Næstved.

USA evakuerer ambassade
*USA’s ambassade i Abijan besluttede pånær en halv snes nøgleposter at evakuere alle medarbejdere og deres familier fra Elfenbenskysten, hvor flere end 85 personer har mistet livet under de seneste tre dages voldsomme politiske uroligheder, oplyste en ambassadefunktionær torsdag.
Sammenstød mellem tilhængere af Elfenbenskystens selvudråbte præsident Laurent Gbagbo og hans politiske rival, tidligere premierminister Alassane Ouattara, kostede torsdag mindst 25 mennesker livet under blodige kampe i Abidjan.

Terror-sigtede får 125.000 kr.
*125.000 kr. i erstatning for en årelang stempling som internationale terrorister, det var hvad to herboende egyptere torsdag fik tildelt i Vestre Landsret. Landsretten valgte dermed at stadfæste byrettens dom fra 15. marts i år.
Hermed er næsten syv års klinch med det danske politi og retsvæsen slut for den 48-årige Mohamed Fahim, Århus og hans landsmand den 42-årige Abdel Solima, der nu bor i Aalborg.

Stor EU-modstand i Norge
*I Norge siger over 56 procent af de adspurgte i en meningsmåling nej til norsk medlemskab af EU. Kun 34,9 procent er EU-tilhængere.
7,8 procent ved ikke, hvad de ville stemme, hvis der var folkeafstemning om norsk EU-medlemskab, viser en meningsmåling foretaget af Nationen av Din Mening/ Norsk Statistisk.

Første gruppe i EU får Sakharov-pris
*Europaparlamentet besluttede i går at give Sakharov-prisen til borgerbevægelsen Basta Ya for deres kamp for menneskerettighederne i Baskerlandet. Det er første gang, at prisen – der bl.a. tidligere er givet til Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi og Xanana Gusmao – tildeles en gruppe indenfor EU’s grænser.
Filosoffen Carlos Martinez Gorriarán fra Basta Ya siger til Information, at han er glad for, at Europaparlamentet nu »anerkender vores arbejde for en politisk normalisering i Baskerlandet, hvor vi desværre stadig lever i en demokratisk undtagelsestilstand, og folk trues og dræbes for deres meninger.« Han tilføjer, at Basta Ya overvejer at bruge prisen på de 50.000 euro til at oprette et krisecenter for alle de, der har fået terrortrusler og har brug for hjælp.

Protest mod kemi-test på forsøgsdyr
*Mens en stor international konference om kemikalier fredag afvikles indendøre på Christiansborg, vil en gruppe dyreværnsaktivister udenfor demonstrere i protest mod brug af forsøgsdyr til test af farlige stoffer.
10 millioner dyr vil i løbet af de kommende 20 år lide en smertefuld død i laboratorierne, når EU for alvor tager fat på at undersøge alle de omkring 70.000 kemiske stoffer, der er i omløb. Det hævder den europæiske organisation PETA, People for Ethical Treatment of Animals (Folk for Etisk Behandling af Dyr), som har sekretariat i London.

Ombudsmand går imod bankfusion
*Den aftalte storfusion mellem Danske Bank, BG Bank og Realkredit Danmark får de dybe panderynker frem hos forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen, der mener, at fusionen vil forringe konkurrencen og gennemsigtigheden på det finansielle marked til skade for forbrugerne.
Forbrugerombudsmanden forudser i et skarpt formuleret høringssvar til Konkurrencestyrelsen, at fusionen vil gøre bankmarkedet så uigennemskueligt, at kun særligt dygtige kunder vil være i stand til at forhandle om fordelagtige renter og gebyrer, mens den halvdel af privatkunderne, som bankerne ikke tjener penge på, ligefrem vil opleve forringelser.
Samtidig kritiserer Forbrugerombudsmanden den samarbejdsaftale, som BG Bank har indgået med Post Danmark om at bruge posthuset til bankforretninger. Den aftale er konkurrenceforvridende, fordi den giver BG Bank fordele, som andre banker ikke har, mener Hagen Jørgensen, der vil have samarbejdet ophævet.

Jugoslavien med i stabilitetspagt
*Jugoslavien blev torsdag optaget som fuldgyldigt medlem i Stablitetspagten for Balkan, og det var en ny understregning af, at landet efter mange års international isolation er på vej ind i varmen igen.
På et topmøde for Stabilitetspagtens medlemslande i Bukarest, sagde pagtens koordinator Bodo Hombach, at Jugoslaviens nye placering er »konsekvensen af de politiske forandringer, der har fundet sted i Beograd«. Han overdrog herefter en symbolsk nøgle til Goran Svilanovic, den officielle udsending for Jugoslaviens nyvalgte præsident, Vojislav Kostunica. Stablitetspagten omfatter Albanien, Bulgarien, Make-donien, Kroatien, Bosnien og Rumænien, og med Kosovo og Montenegro som separate deltagere.

Politikere får egen skytsengel
*Politikere, der ofte bliver misforstået på jorden, vil få deres egen beskytter i himlen i næste uge, hvor pave Johannes Paul erklærer Sct. Thomas More for deres skytsengel, meddelte Vatikanet torsdag.
Paven vil på tirsdag underskrive proklamationen, der gør More til ’skytsengel for statsmænd og politikere’.
More, der var en af Englands største statsmænd, fik hovedet hugget af i 1535, fordi han nægtede at anerkende Henrik VIII’s overherredømme i spirituelle anliggender.

Smart kort udviklet på Risø-teknik
*Et lille elektronisk kort, der kan udnyttes til at opbevare sundhedsdata om den enkelte borger, er udviklet i et samarbejde mellem firmaet Optilink og forskningscenter Risø. Optilink, et internationalt firma med en nystartet dansk afdeling nær Risø, vil i første omgang sælge kortet til sundhedssektoren, men senere har man andre kunder i tankerne, blandt andet banker.
Det smarteste smart card, som de små chipkort kaldes, har i dag en kapacitet på tre megabyte data, men det nye kort har en kapacitet på hele 10 megabyte, og Risø-forskerne venter, at de i løbet af et år kan øge kapaciteten yderligere tre-fire gange.
Det lille kort kan rumme alle medicinske data om en person og kan selvfølgelig bæres med overalt, så man har let adgang til oplysningerne i hele verden. Kortet kan udstyres med kryptering, så filerne med data kun kan åbnes efter genkendelse af fingeraftryk eller øjnenes iris. Den nødvendige hardware til indlæsning og aflæsning kan være i en lille cigaræske, oplyser Forskningscenter Risø.

Lovændringer på pensionsområdet på vej
*Økonomi- og Skatteministeriet varsler lovændringer på pensionsområdet. De to ministerier ønsker en mere ensartet beskatning af pensionsopsparinger, forbedrede muligheder for at placere pensionsopsparing i aktier, en løsning af rentegarantiproblemet samt en styrkelse af aktiemarkedet.
Omlægningen af beskatningen på pensionerne, der blev påbegyndt med Pinsepakken, skal fuldføres. Skattesatsen på aktier hæves, mens satsen på andet afkast sænkes. Og alt fremtidigt afkast af pensionsopsparing skal som hovedregel beskattes med 15 procent, mens der indføres fradrag for omkostninger til formueforvaltning.

23 Kursk-søfolk overlevede eksplosionerne
*En note, skrevet efter at eksplosioner rev hul i skroget på den atomdrevne russiske undervandsbåd Kursk, afslørede torsdag, at 23 søfolk overlevede eksplosionerne, kun for at dø senere i undervandsbåden.
Kaptajnløjtnant Dmitrij Kolesnikovs note var i stærk modstrid med de officielle udtalelser om, at samtlige af de 118 besætningsmedlemmer døde kort efter tragedien i Barentshavet den 12. august. Redningsdykkere fandt Kolesnikovs budskab i hans lomme, da de bjærgede hans lig sammen med tre andre fra det sunkne fartøj. Kolesnikov, der skrev brevet i mørke, skrev blandt andet: Hele besætningen fra sjette, syvende og ottende sektion er flyttet til den niende. Vi er 23 mand i alt her. Vi tog denne beslutning om at flytte efter ulykken. Ingen af os har været i stand til at komme ud.
Chefen for Nordflåden Mikhail Motsak sagde, at han ikke kunne afsløre yderligere af brevets indhold, for det var stilet til familien. Meddelelsen om fundet af det første vidneudsagn om forholdene om bord på ubåden, efter den sank, fik noget af det raseri tilbage, der greb Rusland under redningsarbejdet, hvor præsident Putins tilstedeværelse manglede.
»Nyheden får os endnu engang til at tvivle på de officielle informationer, der blev givet os,« sagde en speaker på den private tv-stadion NTV i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her