Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

5. oktober 2000


Voldsom uro i København efter protest mod Israel
*Det kom til voldelige optøjer i det indre Københavns gader, da ca. 300 unge af arabisk og palæstinensisk herkomst onsdag aften gik amok, efter at op mod 5.000 tidligere på dagen havde været samlet på Christiansborg Slotsplads til en ellers fredelig palæstinensisk demonstration.
44 demonstranter blev anholdt for angreb mod politiet, overtrædelser af våbenloven og for gadeuorden. Fem mennesker kom til skade under urolighederne, blandt andet et postbud, der fik kylet en blomsterkumme i ansigtet.
Urolighederne begyndte kort efter kl. 17, da demonstrationen foran Folketinget var blevet ophævet i god ro og orden.
Mens forældre, børn og gamle stille forlod pladsen, gik en gruppe unge bersærk og drog hærgende gennem byen. De unge arabere og palæstinensere gik i samlet flok til angreb mod politiet og tilfældige forbipasserende med kasteskyts.
Urolighederne onsdag begyndte, da de mange demonstranter var mødt op på først Københavns Rådhus og derfra marcherede til Christiansborgs Slotsplads foran Folketinget for at demonstrere imod Israel.
Det var Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, der havde anmeldt demonstrationen, og efter planen skulle palæstinensernes officielle talsmand i Danmark, Muhammad Abu Koück, samt den øverste muslimske åndelige leder i Danmark, Mohammad Abu Laban, holde taler for forsamlingen. Talerne blev dog aflyst, da arrangørerne ikke kunne styre olkemængden.

Uroen fortsætter trods forhandlinger
*En palæstinensisk dreng på 12 år blev onsdag dræbt, da israelske kamphelikoptere affyrede raketter mod palæstinensiske demonstranter ved Nezarim-krydset i Gaza, der har været ramme om nogle af de heftigste sammenstød mellem israelere og palæstinensere i den seneste uge.
Dermed er tabstallet efter den seneste uges voldsomme uroligheder mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker steget til 60.
Urolighederne fortsætter, samtidig med at Israels premierminister, Ehud Barak, beskyldte palæstinensernes leder, Yasser Arafat, for voldsbølgen, og palæstinenserne på deres side beskyldte Israel for at udføre »nazistiske handlinger.«
Artikel på forsiden og reportage side 7

Nydanskere får job i hjemmeservice
*Et stort antal nydanskere har fået job inden for hjemmeservice. Hver ottende ansat i hjemmeservicebranchen har en anden etnisk baggrund end dansk. Det er et højt tal sammenlignet med den øvrige private sektor, hvor nydanskerne kun tegner sig for fire ud af 100 job.
Det viser en ny rapport fra Erhvervsfremme Styrelsen, som også fastslår, at jobbene inden for hjemmeservice især er kommet de kortuddannede og langtidsledige til gode. 60 procent af de ansatte i hjemmeservicebranchen har således grundskolen som eneste uddannelsesmæssige baggrund. Og tæt på hver tredje har været ledig i over to år, mange endda i mere end fem år.

’Rwanda-soldat kan udleveres’
*Den tidligere Rwanda-soldat, der er tiltalt for omfattende forbrydelser mod menneskeheden, har kun tre-fem år tilbage af sit liv. Han lider af en dødelig sygdom, men Vestre Landsret mener – støttet af Retslægerådet – at det ikke vil være i strid med menneskerettighederne, at han bliver udleveret til Tanzania til strafforfølgning ved krigsforbryder-tribunalet for Rwanda.
Sagen bliver nu forsøgt indbragt for Højesteret.

Det bliver varmere end forventet
*Det bliver endnu varmere på Jorden i det kommende århundrede end hidtil anslået, og vandstanden i verdenshavene vil stige mere. Det viser helt nye realistiske modelberegninger fra Danmarks Klimacenter under DMI (Danmarks Meteorologiske Institut).
»Vi må forudse meget store ændringer over den nordlige halvkugle, hvor temperaturerne kan nå seks grader over den årlige middeltemperatur i dag. De største stigninger vil ske om vinteren, og i mindre omfang om sommeren. Generelt vil det blive varmest over land, da det tager længere tid at varme oceanerne op,« sagde forskningsleder Eigil Kaas fra Danmarks Klimacenter.
Den globale temperaturstigning bliver ifølge modellen på tre-fire grader over 100 år, hvor tidligere modeller har forudset stigninger på to-tre grader.

Sociale problemer skal rives ned
*Arbejdsminister Jytte Andersen vil komme forfaldet og kriminaliteten i belastede boligområder til livs ved at rive bygningerne ned. Det fremgår af et udspil en arbejdsgruppe boligministeriet har uarbejdet.
Men de sociale problemer forsvinder ikke ved at rive bygninger ned, mener Boligselskabernes Landsforening og boligadministrationsselskabet KAB
»Løsningen er ikke at rive boliger ned, men at sætte ind med en massiv indsats, og udspillet er paradoksalt taget i betragtning af, at en rapport fra Byggeforskningsinstituttet lige har vist, hvordan en massiv indsats i det belastede område kan løse problemerne,« siger administrerende direktør i KAB, Jesper Nygård, til Ritzau.

Mennesker i nød er en god forretning
*Hovedparten af de illegale ayslansøgere, der kommer til Danmark smugles ind af internationale menneskesmuglere. Det vurderer Rigspolitiet, uden at ville sætte et nøjagtigt tal på den ulovlige trafik med mennesker.
I løbet af første halvdel af 2.000 søgte 3.727 personer asyl i Danmark efter at være kommet illegalt til landet uden gyldigt visum eller pas.
Flygtningene betaler ofte omkring 5000-10.000 kroner for at komme over den dansk-tyske grænse, mens en samlet tur fra Tyrkiet til Danmark løber op i 50.000 kroner, siger Niels Brodersen til Politiken.

Kritik af dommeres bijobberi
*Rigsrevisor Henrik Otbo kritiserer i et nyt notat højesteretsdommernes mange bijob.
I notatet, som Statsrevisorerne drøftede onsdag, skriver Henrik Otbo, at »hensynet til bredere habilitetsmæssige og retssikkerhedsmæssige hensyn, herunder Højesterets og højesteretsdommernes omdømme, bør føre til ophør af bibeskæftigelse, som ikke vedrører det offentliges helt særlige intersser eller undervisnings- og forfattervirksomhed.«
Efter at have diskuteret notatet besluttede statsrevisorerne onsdag at sende notatet videre til Folketingets retsudvalg for at få politikerne til at gribe ind.
»Statsrevisorerne kan konstatere, at der er nogle problemer. Så må politikerne tage stilling til kritikken,« siger statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), som ikke ønsker at kommentere kritikken.
I 1999 udgjorde højesteretsdommernes biindtægter 80 procent af lønnen i Højesteret.

Gotland ramt af svær olieforurening
*En massiv olieforurening har ramt den svenske nationalpark Gotska Sandön umiddelbart syd for øen Gotland i Østersøen. 90 procent af de unikke strande ligger der tung olie efter et udslip. Saneringen af olien bliver meget problematisk.
Ifølge Monika Stridsman fra Miljøstyrelsen i Sverige er olien flydt i land på en godt 20 kilometer lang strækning.
Det fine, hvide sand er nu forurenet af sort tyktflydende olie i større og mindre udstrækning fra Bredsand i nord og sydpå rundt om Hamnudden, Tärnudden og Kyrkudden. Forureningskilden har det ikke været muligt at spore, men den svenske kystbevogtning har taget prøver for at analysere olien.

Danmark dumper selskabsskatten
*Skatteminister Ole Stavad lægger op til at sænke selskabsskatten, så det bliver mere attraktivt for nye selskaber at slå sig ned i Danmark.
Regeringen ønsker, at selskabsskatten skal sænkes fra 32 til 30 procent. I Sverige og Norge er selskabsskatten på 28 procent. Den effektive selskabsskat i Danmark er dog ikke højere end i de øvrige nordiske lande, blandt andet fordi vi i Danmark har mere gunstige afskrivningsregler.
Og med en sænkning af selskabsskatten til 30 procent kommer Danmark til at ligge et godt stykke under gennemsnittet for selskabsskat i EU, som er 35,4 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her