Læsetid: 2 min.

På dybt vand

13. oktober 2000

Åke Sandgrens ’Dykkerne’ er en godt tænkt og effektiv spændingsfilm
for store børn

Ny film
»Tyskerne må have været nogen af verdens ondeste mennesker,« siger lillebror Ask på et tidspunkt i Åke Sandgrens Dykkerne til storebror Christian. õJa,« svarer Christian med julelys i øjnene, »og de var også de rigeste.«
Guldfeberen har grebet de to brødre, der på sommerferie hos deres dykkermorfar på Sejrø finder vraget af en sunket, tysk u-båd. De vedholdende rygter om en u-båd fyldt med guld har eksisteret, siden morfaren var ung, og mange mennesker har uden held forsøgt at finde den.
Men nu har Christian og Ask gjort det umulige. Desværre for dem er et hold professionelle vragjægere, anført af den mystiske og barske Eric, også på sporet, og de leder måske slet ikke efter guld, men efter noget helt andet og for dem meget mere betydningsfuldt.

Effektiv spænding
Fra solbeskinnet ferieø til dunkel, spøgelsesagtig u-båd – kontrasterne er store i Dykkerne, og instruktøren Åke Sandgren forstår effent at bruge dem, som han bygger fortættet stemning op. Ikke mindst scenerne fra u-båden er meget overbevisende iscenesat og rigtig flot filmet af Dan Lausten. Filmen starter lyst og ubekymret, og langsomt bliver den mere og mere dramatisk og mystisk.
Og der er mange gedigne overraskelser undervejs i filmen, som umiddelbart kunne ligne et traditionelt eventyr om jagten på en forsvunden skat, men hurtigt viser sig at kunne og ville mere end det.
Jeg vil ikke ødelægge spændingen ved at afsløre for meget af handlingen, men præmissen for historien er interessant og ret originalt tænkt. Dog er det en smule uheldigt, at filmen mod slutningen kører lidt af sporet i en rus af hokus-pokus, som bestemt ikke klæder den indtil da ganske stramt afviklede historie.

Helte og skurke
Baard Owe som Eric er en ret uhyggelig skurk, man ikke ved, hvor man har, og Otto Brandenburg gør en fin bedstefar med slag i og fødderne solidt placeret på dæksplankerne på sin mørnede fiskekutter. Som drengene er især Robert Hansen glimrende, men Ralf J. Hollander som lillebror Ask yder bestemt også en troværdig præstation. Det er da også bl.a. takket være skuespillerne, at Dykkerne i Åke Sandgrens kapable hænder er blevet en ganske effektiv og flot thriller af den slags, vi for sjældent ser fra den hjemlige filmbranche. Den er baseret på et kvikt og veloplagt manuskript af Bent E. Rasmussen og den Oscar-vindende Anders Thomas Jensen og rummer både gode gys, grin og en sommerromance mellem Christian og ferieveninden Maja, der er vokset siden sidste sommer – »i hvert fald hendes bryster,« som Christian imponeret bemærker til Ask.
En film for store børn, og forældrene kan også sagtens kigge med.

*Dykkerne. Instruktion: Åke Sandgren. Manuskript: Anders Thomas Jensen og Bent E. Rasmussen. Dansk (CinemaxX, Palads og Scala i København)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu