Læsetid: 3 min.

På kanten af borgerkrig

27. oktober 2000

Vinderen af Elfenbenskystens præsidentvalg, socialisten Gbagbo, har fået jaget kup-generalen på flugt, men krav om nyvalg har ført til blodige uroligheder

Socialisten Laurent Gbagbo, der valdt præsidentvalget i Elfenbenskysten søndag, beordrede onsdag stemmeoptællerne i arbejde igen.
»Jeg vil først indtræde i embedet, når valgkommissionen har overgivet resultatet af afstemningen til Højesteret, som skal godkende det,« sagde Gbagbo på tv og understregede dermed, at han har til hensigt at følge valgproceduren til punkt og prikke.
Valgkommissionen blev tirsdag opløst efter ordre fra den nu flygtede kupgeneral Gueï, da de første optællinger pegede på Gbagbo som vinder af præsidentvalget.
Da Indenrigsministeriet kort efter afgjorde, at general Gueï var valgets vinder, udbrød der gadeuroligheder, som endte med at jage kupgeneralen på porten, efter 10 måneder ved magten.
Torsdag oplyste formanden for valgkommissionen, at søndagens valg var vundet af Gbagbo med 59,36 procent af stemmerne, mens Gueï blot havde fået 32,72 procent.
Hæren anser allerede Gbagbo for landets præsident, og forsvarschefen har på tv tilkendegivet, at alle værn er loyale over for Gbagbo.
Udtalelsen kommer, efter at soldater loyale mod den flygtede kupgeneral tirsdag og onsdag skød og dræbte op mod 60 demonstranter.

Borgerkrigen truer
Torsdag udviklede situationen sig til borgerkrigslignende tilstande i landet, der ellers siden uafhængigheden fra Frankrig for 40 år siden har været præget af en efter afrikanske forhold stabil økonomisk og politisk udvikling.
Mindst 20 skal være blevet dræbt i regulære kampe mellem tilhængere af forskellige politiske partier.
Af den grund er der ikke udsigt til en ophævelse af undtagelsestilstanden, som militærjuntaen indførte først på ugen. Selv om kupgeneralen nu er ude af billedet, er der lagt op til nye slagsmål om magten i det vestafrikanske land, hvor ikke alle mener, at socialisten Gbagbo skal være landets nye præsident. Hele 14 kandidater blev nemlig hindret i at stille op til præsidentvalget, og de kræver nu, at der afholdes helt nye valg.
Således gik tilhængere af landets tidligere premierminister, Alassane Ouattara, onsdag og torsdag på gaden i Abidjan og andre større byer for at kræve nyvalg. Ouattara betegner søndagens valg som en »maskerade« og »en skamplet.« Selv blev han kendt uvalgbar, fordi der var »tvivl om hans nationalitet,« hvilket der nemt kan blive i et land, hvor 40 procent af indbyggerne er indvandrere.

Kræver frie valg
Ouattara valgte torsdag at søge tilflugt i den tyske ambassadørs residens i landet efter voldsomme optøjer i hovedbyen Abidjan, hvor paramilitære styrker beskød hans hus.
»Folket stemte imod general Gueï. Men de stemte ikke på Laurent Gbagbo som præsident,« sagde Ouattara i går til nyhedsbureauet Reuters og fortsatte: »Vi kræver frie valg, og vi vil fortsætte demonstrationerne, indtil vi opnår det.«
Også lederen af landets største parti (Det Demokratisk Parti), tidligere indenrigsminister Emile Constant Bombet, kræver nyvalg. Bombet, blev udelukket fra valget pga. beskyldninger om korruption.
En anden kandidat, som har levet i eksil i Paris siden kuppet juleaftensdag sidste år, blev afvist, fordi han ikke kunne fremvise den obligatoriske lægeerklæring.
Tilbage var fem kandidater, herunder kupgeneral Gueï selv og socialistlederen Gbagbo.
Gueï er flygtet. Gbagbo har udråbt sig selv som ny præsident. Størstedelen af oppositionslederne raser. Og i de større byer slår deres tilhængere hinanden ihjel.

Forsoning
Sammenslutningen af fransktalende lande, som Elfenbenskysten er medlem af, og flere afrikanske lande er ikke i tvivl om, hvad der vil tjene de 16 mio. ivorianere bedst og har udtalt sig til fordel for, at der snarligt holdes nyvalg.
Sydafrikas præsident Thabo Mbeki har advaret om, at det blot vil gøde jorden for fremtidige konflikter, hvis ikke befolkningen i Elfenbenskysten får mulighed for hurtigt at vælge landets præsident ved frie valg.
Men en talsmand for Gbagbo har med ordene »Hvorfor skulle vi dog det« afvist at afholde nyvalg og understreger, at Gbagbos førsteprioritet er at »organisere forsoning og ikke valg.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her