Læsetid: 2 min.

Politisk ungdom mod pension

27. oktober 2000

Fire af de største partipolitiske ungdomsorganisationer er gået sammen i en fælles garanti om, at nutidens unge ikke vil få folkepension, når de bliver gamle.

Den tværpolitiske aftale om den danske folkepension, som regeringen indgik med CD, Venstre og de konservative under euro-valgkampen, har måske ikke fremtiden foran sig.
Tre af de fem forligspartiers ungdomsorganisationer er nemlig gået sammen med SFU om at garantere, at den nuværende folkepension vil være ændret, før de selv går på pension. De har intet imod at skulle spare op til deres egen alderdom.
Konservativ Ungdom, Radikal Ungdom, Venstres Ungdom og SF’s Ungdom er således enige om, at der i fremtiden kun skal »udbetales folkepension til de personer, der har behov.« Det folkelige princip om, at alle danskere får samme grundbeløb i folkepension, skal dermed afskaffes.
De fire ungdomspartier er dog ikke enige om konkrete ændringer.

Ansvar gør klogere
Den radikale økonomiminster Marianne Jelved trækker blot på smilebåndet over den nye anti-pensionsgaranti fra de fire store ungdomspartier:
»Det danske samfund har råd til at videreføre den nuværende folkepension. Der er så utroligt mange problemer forbundet med at afskaffe folkepensionen, som de unge, dygtige politikere slet ikke har tænkt igennem. Min egen erfaring siger, at når man først sidder med ansvaret, så bliver man også lidt klogere,« siger Marianne Jelved til Information.
Formanden for Radikal Ungdom, Maiken Arensbach, erkender, at folkepensionen ikke kan ændres »over night.«
Hun mener ikke desto mindre, at der er brug for at lade sig inspirere af bl.a. den tyske pensionsmodel, hvor private arbejdsmarkedsbidrag i dag er det bærende element:
»Det er latterligt, at politikerne tror, at de kan udstikke bindende garantier for, hvad vi vil gøre i fremtiden. Radikal Ungdom ønsker at afskaffe folkepensionen som den institution i velfærdssamfundet, vi kender i dag. I stedet skal vi have en model, hvor folk selv sparer op til deres pension. Men vi vil naturligvis sikre, at alle har råd til at blive ældre,« siger Maiken Arensbach fra RU.

Obligatorisk opsparing
De unge folkesocialister ønsker ligesom moderpartiet SF, at folkepensionen i langt højere grad skal gradueres efter indtægt og formue:
»Store private opsparinger bør modregnes fuldstændigt i folkepensionen, så de rigeste ikke længere får penge fra staten. Vi ønsker, at alle aktive på arbejdsmarkedet skal have en opligatorisk pensionsopsparing. Staten skal så gå ind og sikre resten af befolkningen,« siger SFU-formand, Claus Knudsen til Information.
De borgerlige ungdomspartier vil afskaffe folkepensionen fuldstændigt. Ifølge formanden for Konservativ Ungdom, Michael Christensen, bør de mennesker, der ikke har sparet op til deres alderdom, fremover betragtes som et socialt problem, og derfor have udbetalt særlige ydelser.
Formanden for Socialdemokratisk Ungdom, Kristian Madsen, finder debatten irrelevant, men han vil gerne være med til at diskutere, hvordan private kapitalpensioner kan beskattes højere i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her