Læsetid: 4 min.

Revolution i Serbien

6. oktober 2000

Det serbiske folk har definitivt rejst sig mod Slobodan Milosevic, og
den store politiske overlevers tid er forbi

»Gotov je« – »han er færdig!« – har det lydt fra hundredtusindvis af struber i den seneste uges kæmpedemonstrationer mod Slobodan Milosevic over hele Serbien. De dramatiske begivenheder i går, da demonstranter først stormede forbundsparlamentet i Beograd, senere tv-bygningen førte til, at oppositionens krav denne gang blev opfyldt: Slobodan Milosevic’ tid som Jugoslaviens leder er forbi.
Vojislav Kostunica, vinderen af præsidentvalget den 24. september, erklærede sig da også på et massemøde i aftes for Jugoslaviens nye præsident – og indkaldte straks det nyvalgte parlament til møde.
Afgørelsen på de seneste dages intense magtkamp faldt tilsyneladende i går eftermiddags, da de udkommanderede sikkerhedsstyrker veg tilbage fra åben konfrontation, mens skarer af demonstranter uventet stormede ind i parlamentsbygningen.
Demonstranterne blev forsøgt holdt i kontrol med tåregas, men sikkerhedsstyrkerne forsøgte ikke at opløse demonstrationen med skarpe skud eller knippelslag. Tværtimod viste tv-billeder fra Beograd flere eksempler på politimænd, der åbent var gået over til oppositionen og viste sig arm i arm med demonstranter.
Der var rapporter i aftes om kampvognsenheder på vej mod Beograds centrum, men senere blevet det klart, at militærkøretøjerne var vendt om med kurs mod kaserner uden for den serbiske hovedstad. Senere kom meldingen om, at hæren »holder sig på kasernerne«.

Taktiske manøvrer
Milosevic har tidligere været alvorligt i tovene, sidst under kæmpedemonstrationerne i vinteren 1996-97, og analytikere har før skrevet hans politiske nekrolog.
Og dog er manden, som har overlevet flere politiske og økonomiske kriser og tabt flere krige end nogen anden nutidig statschef, hidtil kommet ud af kriserne som sejrherre takket være lige dele taktisk snedighed og brutalitet.
Et eksempel på Milosevic’ taktiske manøvrer kom sent onsdag aften, da den jugoslaviske forfatningsdomstol – totalt kontrolleret af Milosevic – afgjorde, at »dele af« præsidenvalget d. 24. september var foregået ulovligt, at første valgrunde derfor var annulleret, og at der derfor skal holdes nyt præsidentvalg, når Milosevic’ valgperiode udløber til juni næste år.
Dette skridt ville give Milosevic en chance til at komme til kræfter og til at splitte eller knuse den opposition, som under valgkampen endelig har optrådt med beundringsværdig enighed.

Magtens søjler
Milosevic har hidtil kunnet overleve alle politiske kriser med støtte fra de søjler, som regimet bygger sin magt på – den priviligerede del af arbejderklassen, hæren, politiet og sikkerhedsstyrkerne, medierne samt den politiske og økonomiske elite.
Et sikkert tegn på, at disse søjler var begyndt at smuldre kom allerede tidligt på ugen, da minearbejderne fra Kolubara-distriktet en times kørsel syd for Beograd for første gang nogensinde gik i strejke i protest mod regimet.
Sammen med minearbejderne har titusindvis af arbejdere i den del af produktionen, der endnu fungerer, nedlagt arbejdet sammen med ansatte i post- og telegrafvæsenet, læger og sygeplejersker, buschauffører, ansatte i de statslige banker – alle grupper af lønmodtagere, der ikke tidligere i så massivt et omfang har sluttet op bag protesterne.

Sikkerhedsapparatet
Sikkerhedsapparatet – militæret, politiet og det særlige sikkerhedspoliti, MUP, som hører under Indenrigsministeriet – var en anden afgørende faktor bag Milosevic’ politiske overlevelse. Der var i løbet af den seneste uge mange tegn på, at også denne søjle var forvitret.
Et nærmest symbolsk tegn på, at politistyrker var meget uvillige til at sætte hårdt mod hårdt kom allerede onsdag, da de udkommanderede styrker hurtigt opgav at tage kontrol med Kolubara-minerne, fordi minearbejderne fik støtte fra tusindvis af aktivister fra nærliggende byer.
Heller ikke indenrigsministeriets sikkerhedsstyrker, MUP, som Milosevic har bygget op til en sværtbevæbnet styrke på ca. 100.000 mand, viste under gårsdagens storm på parlament og tv-bygningvilje til at sætte det svære skyts ind mod de protesterende. Flere af korpsets medlemmer synes derimod at være gået helt over til oppositionen.
Den 100.000 mand store hær er baseret på almindelig værnepligt og er derfor stærkt påvirket af den Milosevic-fjendtlige stemning i befolkningen.
Milosevic har i de seneste to år udskiftet hele to militære stabschefer i et forsøg på at sikre sig loyalitet. Den nuværende stabschef, Nebojsa Pavkovic, tidligere chef for den Tredje Armé i Kosovo, er helt og holdent Milosevic’ mand, men efter valget har han valgt en bemærkelsesværdig lav profil.
Medierne – et andet af Milosevic-regimets ellers aldrig svigtende instrumenter – viste allerede tidligt under den nuværende krise tegn på at krakelere.
Den største revolte skete hos Serbiens statslige tv og radio, RTS, hvor over 300 ansatte sluttede sig til generalstrejken og krævede en ændring af stationens »redaktionelle politik«. Et stort antal ansatte hos regeringstro medier som nyhedsbureauet Tanjug, dagbladet Politika og adskillige lokale radio- og tv-stationer sluttede sig hurtigt til.
Ifølge den ny præsident, Vojislav Kostunica, er Milosevic og hans forhadte hustru, Mira Markovic, flygtet fra parrets embedsbolig. Tre militærfly er – ifølge nyhedsbureauet Beta – lettet fra en lufthavn uden for Beograd, men der er ingen oplysninger om passagerlisten.
Hvis disse informationer er rigtige, er Milosevic-parret, måske ledsaget af andre ledende medlemmer af regimet, muligvis flygtet til et venligtsindet land – Rusland, Hviderusland og Kina har været nævnt.
De færreste venter, at Milosevic lader sig tage til fange. En ydmygende krigsforbryderrettergang ved domstolen i Haag eller en måske voldelig død i ophidsede folkemængders vold er ikke noget tillokkende alternativ for Jugoslaviens leder gennem en 13 år lang, særdeles blodig epoke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu