Læsetid: 3 min.

Selvforståelsen offside

12. oktober 2000

Dansk landsholdsfodbolds krise overvintrer efter 1-1 mod Bulgarien

Fodbold
Et nærbillede af landstræner Morten Olsen i slutningen af første halvleg af VM-kvalifikationsopgøret i går mod Bulgarien sagde det meste.
Olsen lignede en eksaminator, der ikke var tilfreds med sine eksaminander. Han skrev og skrev på sin notesblok. Vi ved ikke hvad, men det kunne godt have været en variation over et tema om, at EM-guldmedaljerne i 1992 ikke kun var en fodboldmæssig milepæl, men har vist sig at være det tungeste åg for det danske landshold og måske især den lokale fodboldoffentlighed.
Alt, og jeg gentager, alt er siden blevet målt efter de chokerende, unormale alen, et dansk hold udstak i en turnering, hvor de kom med på afbud – en af de få gange, nationen virkelig har profiteret af en storpolitisk krise.
Siden har de fremmeste eksponenter for nationalsporten været i mere eller mindre konstant krise. Og at dømme efter presseprologen til gårsdagens kamp har vi at gøre med en krisetilstand af den vanskeligt håndterbare slags, hvor det er svært at adskille årsag, effekt og navnlig følgevirkning.

Generationsskifte
Det er oplagt, at den nationale selvforståelse har det bedst, når Danmark spiller, om ikke bedst, så godt. Det gør landsholdet af og til, men det er længe siden sidst. Ikke mindst fordi holdet er midt i et generationsskifte, som langt fra er fuldbragt. Opbygningsfase hedder den slags på fodbolddansk.
Brian Laudrup og hans opportunistiske spillestil har stillet støvlerne, og med hans exit har de få fodboldrealister i dagspressen langtidsparkeret drømmene om gentagelse af svundne tiders spektulære, glimtvise storhed.
Tilbage er en trænerduo med hans bror, Michael, som assistent, og så altså selve inkarnationen af velklædt fåmælthed, Morten Olsen; en effektiv professionel, som bare ikke er særlig sexet i sin omgang med de løssalgsafhængige medier, der har en soleklar interesse i at vedligeholde de folkelige forventninger til landsholdet.
I virkeligheden er interessen fælles. Olsen er lige så bundlinjefikseret som formiddagsbladene, men han er også gammel fodboldspiller med noget så gammeldags som faglig stolthed, både på spillet, spillernes og egne vegne.
Derfor gik den lokale verdenspresse bagover af forbløffelse, da Chefen på tirsdagens pressemøde i Vedbæk, med Berlingske Tidendes overskrift ’trådte i karakter’ og på sit sydsjællandske fortalte, at han sådan set blev betalt for at tage ansvaret og skylden for eventuelle skuffede forventninger. Der var med andre ord ingen grund til at bebrejde spillerne for lørdagens trøstesløse 1-1 kamp mod Nordirland.
Ærlig snak fra en ærlig mand eller som sportsredaktør Ankerdal fra Pilestræde udtrykte det på morgenflimmer i går morges, så har vi fået en landstræner, der kunne gøre sig som kriseforebyggende virksomhedsleder.

Ingen fødevare
Men krisen vil bare ikke gå væk. Onsdagens 1-1 resultat mod bulgarerne kan umuligt tilfredstille Olsen og Laudrup. Bulgarerne er nr. 55 på den seneste verdensrangliste fra FIFA, medens Danmark lige kommer ind på Top 20.
Det danske hold virkede endnu engang for sporadisk og ukoncentreret. Og fik i store dele af kampen ganske enkelt ikke gang i 3-4-3-spillet. Der blev aldrig etableret nogen leveringssikker fødekæde mellem forsvar og midtbane, og bulgarerne pakkede enkelt vore angribere ind.
Ebbe Sand var stort set usynlig, men anden eller tredje gang han rørte bolden, gjorde han det, han er med for – scorede til 1-0 i 72. minut på indspil af en stedse ihærdigt spillende Stig Tøfting.
Målet fik Olsen op at stå, og i en kort periode lignede danskerne et hold på hjemmebane. Ikke mindst fordi den indskiftede Jan Michaelsen havde mere drive i sit spil end en formsvag Jesper Grønkjær.
Landstræneren endte dog igen med at komme i fokus på skærmen. Nu var han holdt med at skrive på sin blok. Istedet smed han den fra sig i raseri, da bulgarerne i 83. minut på en løs chance udlignede på deres stort set eneste chance.
Der er nu et lille halvt år til næste VM-kamp. Mellemtiden kan passende, men ikke så løssalgsfremmende, bruges til at justere ikke alene holdsammensætningen, men også de nationale forventninger. Og så kan TV Danmark i øvrigt nok så meget have transmissionsrettighederne til de danske udekampe – TV 2 har landets bedste fodboldkommentator i Jan Mølby, nøgtern, nådesløs og realistisk; en mand efter Morten Olsens hjerte.
Håbet om dansk VM-kvalifikation blev dog holdt i live – af Malta, der i aftes hjemme spillede 0-0 mod Tjekkiet, i puljesammenhængen et reelt nederlag for udeholdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her