Læsetid: 5 min.

Stregkode i panden

24. oktober 2000

De danske love er for indviklet skrevet, hvorfor Brøndums Forlag har ladet skrive nogle nye, hvor en fange foreslår fængsler erstattet
af noget mere moderne

Lovmøde
Brøndums Danske Lov hedder en helt ny lovsamling, som ikke er vedtaget endnu, men som i dag præsenteres ved et pressemøde på det lille idealistiske Brøndums Forlag i Nansensgade i København – for så at udkomme som bog på fredag. Men allerede i går var Informations udsendte med på et smughjørne, da det 344 sider tykke værk blev præsenteret for medlemmer af Publicist-klubben over en moseand med Waldorf-salat på Radisson SAS Royal Hotel.
Retsproblematikken blev meget nærværende introduceret ved vores bord, da tjeneren placerede en tallerken med fem petitfours (altså snarere petitfive) mellem Deres udsendte og en ellers god kollega. Hvem af os skulle have den femte? Jeg mente, jeg som den ældste havde ret til den, men nu kunne vi så sidde der og skæve.

Vilde dyr og sex
Hvad er det, der er galt med vore lovtekster, for man holder lovene, men læser dem ikke? Er de fjerne og uopnåelige, neutrale og upersonlige? Og er det en naturlov, at en lovtekst skal være vanskelig at læse? Disse centrale spørgsmål stillede værkredaktør Maiken Dernø som optakt til den efterfølgende paneldebat.
Forlaget havde som svar bedt 106 forfattere og andre utraditionelle skribenter om at formulere nye love om gener, løgn, sex, vilde dyr, færdsel, tid, Internet, vidneudsagn, etablering af bagvendt futuristisk fakultet og andre indlysende emner.
En af de mest kontroversielle og bemærkelsesværdige besvarelser var komme fra en indsat, en såkaldt konsekvensekspert, som havde nyformuleret Straffeloven. Han var imod fængsler og ville foretrække, at man ligesom i gamle dage blev brændemærket og udstillet til spot og spe, men på en moderne måde. F.eks. med en stregkode i panden!
Maiken Dernø kritiserede også, at mange love blev til over hals og hovede, fordi der var en sag i aviserne, hvorefter der i hast blev dannet et flertal uden om regeringen. Så gav hun ordet videre til sin kollega, Iben Tandgaard, der fremholdt, hvordan lovene var mere direkte i gamle dage, f.eks. De ti Buds: Du må ikke slå ihjel!
Petitfour’ernes antal var i mellemtiden svundet ind til tre.

Ud med dårligt vejr
To af bidragyderne var også til stede, Anne Knudsen, Weekendavisens redaktør, og Birgitte Possing, direktør for Danmarks Humanistisk Forskningscenter. Anne Knudsen læste fra sin lov om livskvalitet. Der stod bl.a. noget om det gode måltids betydning, manglende evne til at modtage komplimenter og den lidelse, dårligt vejr forvolder – det sidste en intellektuel version af Jacob Haugaards forslag til Folketinget om mere medvind til borgerne. Hun læste det så morsomt, at mødelederen følte sig kaldet til at anmelde oplæsningen: »Du gjorde det flot, Anne!«, sagde han. Og således legede de voksne, så det var en fornøjelse. Birgitte Possing talte om sjusk og embedsforsømmelse og de syv dødssynder, som der ikke fantes tilgivelse for – med mindre man ikke opdager, at man har syndet...

Kapitalismens lov
Men var der end gode, saglige begrundelser for den nye lovsamlings nødvendighed, kunne man ikke lade være med at tænke på, at der var endnu en grund, som ikke blev nævnt: At Brøndums Forlag for nogle år siden udgav en alternativ encyklopædi, som blev en stor bestseller. Siden da havde det konkurrerende forlag, Aschehoug – ikke helt med samme udbytte – ranet ideen og udsendt et leksikon over fiktive personer. Brøndum slog nu tilbage med Brøndums Lovsamling, og således er der bag ethvert fænomen ofte en økonomisk forklaring også.

Riskjærs lov
De fremmødte publicister, hvoraf de fleste var gamle ørne fra plusfour’ernes tid, havde forskellig spørgsmål til panelet. Et af dem gik på, om der var en lov, man gerne ville have haft med, men alligevel ikke fik med.
»Ja, sagde redaktørerne. Der var en skattelov, som ingen ville skrive!«
Der lød en mumlen. Det lød, som om forsamlingen mente, at de forstod man så sandelig godt.
»Og,« tilføjede redaktionen, Klaus Riskjær Petersen, som var opfordret til at deltage, trak sin lov tilbage, fordi han mente, det »ville være for farligt« at trykke den.
Tilråb fra salen: Han havde vel selv overtrådt den!
Det blev ikke røbet, hvad den gik ud på.
I processen var også sket det, at nogle artikelforfattere havde skrevet om andre love end dem, de var blevet bedt om. En bestilt lov om vin, var hos Asger Schnack blevet til en Lov om ild. Bo Tao Michaëlis skrev bestemt heller ikke noget, man havde bestilt, osv. På den måde havde der været mange positive overraskelser.
Og den sidste petitfour? Problemet blev løst ved hjælp af en lov, som ikke var med i den ny esamling, Salomons Lov. Et knivhug igennem den.

Fra Brøndums Danske Lov
Danmarks Grundlov, Kapitel V, paragraf 2, st. 1: I længden vil skat på arbejde ikke kunne opretholdes, derfor bør andre typer skatter betænkes, såsom skat af de værdier, samfundet sætter højest, eksempelvis skat af ungdom og udseende.
Suzanne Brøgger, forfatter

Lov om løgn, paragraf 4: Folkevalgte – præsidenter, politikere, amtsrådsmedlemmer – skal lyve om en række væsentlige, personlige spørgsmål, særligt om deres liderlighed og deres forsøg på at stille den, hvad enten disse forsøg inkluderer cigarer eller beluren af nøgne kvinder i lokale svømmehallers saunafacilite-
ter...
Martin Krasnik, udenrigsredaktør

Sprogloven, paragraf 2, stk. 1: Journalister og andre, der ytrer sig offentligt om dansk sprog, skal kunne dokumentere, at de ved, hvad de udtaler sig om, herunder retsskrivning. Stk. 2: Overtrædelse af denne bestemmelse straffes med op til 5 weekendkurser i retstavning og kommatering.
Erik Hansen, professor i dansk sprog.

Lov om fattigdom, paragraf
2, stk. 1: Du skal glæde dig over livets mægtighed, mangfoldighed og mulighed. Stk. 3: Du skal glæde dig over og drage nytte af dem, som kan mere end dig. Stk. 4: Du skal glæde dig med og drage omsorg for dem, som kan mindre end dig. Stk. 7: Grå er ikke en farve.
Jane Teller, forfatter

Lov om teknologi, paragraf
9: Teknologi og ånd er to sider af samme sag: Indsigt og nysgerrighed er menneskets ufortjente gaver, derfor skal de praktiseres med ydmyghed og en vis langsomhed.
Bente Hansen, forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her