Læsetid: 2 min.

Tanten sidder nu på Stiften

10. oktober 2000

Med overtagelsen af Århus Stiftstidende sender Berlingske positive signaler til udenlandske opkøbere

Fra vor egen verden
Den opslidende aviskrig i Århusområdet har kostet sit første offer. I går overtog Det Berlingske Officin 90 procent af aktierne i Århus Stiftstidende. Dermed kom måneders spekulationer om ’Stiften’s skæbne nærmere en afklaring. Og tilbage på slagmarken er Jyllands-Posten og Berlingske Tidende.
Det Berlingske Officin står efter overtagelsen nu stærkere på markedet med et landsdækkende annoncesamarbejde, og er dermed også blevet mere attraktivt for de udenlandske mediekoncerner, der står i kø for at overtage aktiemajoriteten af de berlingske aktier.
Det Berlingske Officin har hidtil siddet med 30 procent af aktierne i Århus Stiftstidende, hvis fremtid har været uklar, ikke mindst på grund et underskud på over 166 millioner kroner over de sidste to år.
»Det har været nødvendigt for Berlingske at overtage hele Århus Stiftstidende, fordi egenkapitalen sandsynligvis er tabt. Det eneste alternativ ville være at lukke avisen,« siger Jørgen Poulsen, professor i journalistik på RUC, til Information.
Han mener, at man skal se overtagelsen af Stiftstidende som et led i en strategi for Berlingske Officin om at gøre sig til køberattraktivt. En af knasterne i en overtagelse af Det Berlingske Officin har været, at der skulle findes en løsning i Århus.
»Det er klart, at lige op til et salg ser det ikke godt ud, at man lukker et vigtigt datterselskab,« siger Jørgen
Poulsen som forklaring på overtagelsen. Perspektiverne for Berlingske Officin er, at de nu har et landsdækkende annoncesamarbejde.
»De ser Århus Stiftstidende som en del af deres samlede annoncedækning. De kommer igennem Århus Stiftstidende i kontakt med en købedygtig og toneangivende del af befolkningen,« siger Jørgen Poulsen.

Fyringer på vej
Bestyrelsesformanden for Århus Stiftstidende, Otto B. Christensen, pointerer, at overtagelsen vil komme til at betyde omstruktureringer på avisen: »På grund af det store underskud vil det være mit gæt, at der kommer fyringer.«
Til trods for udsigten til fyringer – kilder nævner tal som 200 stillinger – modtages beskeden om Berlingskes overtagelse med lettelse af de knap 400 medarbejdere: »Der er fornyet kampgejst og lettelse blandt medarbejderne, fordi vi nu har levet i usikkerhed i to år. Alternativet havde jo været at dreje nøglen rundt, og det har vi været så tæt på, derfor er vi lettet,« siger Morten Ravn, tillidsmand for journalisterne.
Han tror på, at Berlingske kan sikre, at Århus Stiftstidende stadigvæk vil udkomme som en god lokalavis og et selvstændigt dagblad.
Manden, der midlertidigt er blevet sat til at drive forretningen Århus Stiftstidende, er den tidligere, kortvarige direktør i Det Berlingske Officin, Steen Gede, som tidligere har vist sin evne til at rationalisere, da han var direktør for Dagrofa.
Direktøren for markedskonkurrenten, Jyllands-Posten, mener ikke, at de ændrede ejerforhold på Stiften ændrer markedet i Århus.
»Vi sætter måske lidt mere tryk på,« siger Jørgen Ejbøl til Ritzau og oplyser, at JP Århus vil udkomme uændret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her