Læsetid: 2 min.

To gange jazzens historie

17. oktober 2000

To store tv-serier, en dansk og en amerikansk, fortæller hver
på sin måde jazzens historie i de kommende måneder

Tv-jazz
Forleden indledtes et månedlangt internationalt PR-fremstød for en omfattende amerikansk tv-serie, den første ever, om jazzens historie. Den vil blive udsendt i USA i januar, men allerede i næste måned starter Danmarks Radio sin egen, ligeledes omfattende tv-serie.
De to serier tegner til at blive ret forskellige. Den amerikanske, The Story of America’s Music, som er skabt af filmmanden Ken Burns, sætter jazzen ind i en større kulturel, social og politisk sammenhæng, og ligger derved på linje med hans tidligere, berømmede serier om den amerikanske borgerkrig og baseball.
Der anvendes flere fortællere, og historiske beretninger læses af nutidige stemmer, bl.a. skuespillerne Samuel L. Jackson og Matthew Broderick.

Stærkt revideret
Den danske serie, Jazzens saga, er en stærkt revideret udgave af Jazzens ansigter fra 1971.
Her trækkes der ikke mindst på Danmarks Radios store filmarkiv med musiker-interviews og levende musik, som er blevet kraftigt forøget gennem de forløbne 30 år, og desuden trækker man på historiske jazzfilm, som er lejet af vores egen Karl Emil Knudsen og flere udenlandske samlere.
Serien handler mere direkte end den amerikanske om musikken selv, og der fortælles ved hjælp af autentiske musiker-interviews.
Om Jazzens saga siger tilrettelæggeren, Per Møller Hansen, at serien omfatter 12 45-minutters programmer, som bliver sendt på DR2 hver søndag fra den 29. oktober. Programmerne handler om 1) Spirituals og blues, 2) Ragtime og New Orleans, 3) Louis Armstrong, 4) Chicago, 5) Harlem Rhythm, 6) Fletcher Henderson og Duke Ellington, 7) Swing, 8) Kansas City og jam sessions, 9) From Swing Street to Bop Street, 10) Cool og West Coast, 11) Miles Davis og avantgarde, og 12) The Music Goes On.

19 timers tv
Når denne serie slutter i januar, begynder The Story of America’s Music – i USA, hvor den sendes på PBS, Public Broadcasting. Serien er større end den danske, ti programmer på tilsammen næsten 19 timer.
At få plads til så meget på Danmarks Radio vil være yderst vanskeligt, især når institutionen i forvejen har sin egen jazzserie. Det er så tænkeligt, at TV2 vil vise den amerikanske serie, ligesom danske seere jo kan håbe på Sverige 1 og 2.
I hvert fald satses der fra amerikansk side meget stærkt på Ken Burns-serien, som siges at have et budget på 20 mio. dollars (med General Motors som hovedsponsor). Alene på tv-forannoncering vil der blive brugt en mio. dollar.
Flere andre medier bliver også mobiliseret i forbindelse med tv-serien. Allerede i næste måned udkommer gavebogen Jazz, som er skrevet af Ken Burns og Geoffrey C. Ward.

Cd, video og DVD
I november kommer flere cd-projekter, blandt andet en fem-cd-boks med noter og diskografi af produceren, Michael Cuscuna, og Loren Schoenberg. Den udsendes af Sony, men har også optagelser fra andre mærker. Sony og Verve udgiver desuden hver 11 cd’er med seriens store navne.
Endelig udgiver PBS Home Video videoer og DVD’er fra serien, alt fulgt af heftige promotion-aktiviteter.
Så efter tv-mediets negligering af jazzmusikken i årevis, især, selvfølgelig, i USA, skulle der nu blive rådet bod på undladelsessynderne. Det skal blive spændende at se, hvilken af de to serier, den danske eller den amerikanske, der slipper bedst fra sit forehavende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her