Læsetid: 2 min.

Han tør søge freden

14. oktober 2000

Nobels Fredspris går til Sydkoreas Kim Dae-jung for hans indsats for at skabe afspænding i Korea

Den sydkoreanske præsident Kim Dae-jung fik i går Nobels Fredspris for sin mangeårige kamp for demokrati og menneskerettigheder og sin indsats for at skabe fred mellem de to Korea’er.
Dermed valgte Nobelkomiteen endnu engang at belønne en skrøbelig fredsproces, der kun lige er blevet indledt, og som langt fra er på sikker kurs.
Sådan som det bl.a. skete i 1994, da den palæstinensiske leder Yasser Arafat delte fredsprisen med den daværende israelske ministerpræsident Yitzhak Rabin og tidligere udenrigsminister Shimon Peres for deres indsats for freden i Mellemøsten. En fredsproces, der i disse timer er ved at blive skudt i stumper og stykker.
Men formanden for den norske Nobelkomité, Gunnar Berge, sagde i går, at netop ufreden i Mellemøsten ikke må betyde, at man undlader at støtte igangværende fredsprocesser andre steder.
»Situationen i Mellemøsten viser, at freden ikke er noget, som er let at opnå på en gang. Det er noget, vi må stræbe efter igen og igen,« sagde Gunnar Berge på et pressemøde efter offentliggørelsen af navnet på årets Nobelprismodtager.
Han tilføjede, at et af formålene med prisen er at styrke prismodtagernes rolle i fredsprocessen.

Som Willy Brandt
Gunnar Berge sammenlignede årets tildeling af fredsprisen til Kim Dae-jung med fredsprisen i 1971, da den gik til den daværende vesttyske kansler Willy Brandt for hans afspændingspolitik over for Østeuropa, to årtier før Murens fald.
»Det er et modigt valg, fordi det altid er usikkert, om udviklingen går den ene eller den anden vej,« sagde han om den sydkoreanske leders forsøg på at afslutte Den Kolde Krig i Korea.
Kim Dae-jung rejste i juni som den første sydkoreanske leder til Nordkorea, hvor han mødte sin modpart, Kim Jong-il. Topmødet var historisk og det første af sin art i Korea, der har været delt siden 1953, kun med en skrøbelig våbenhvile til at sikre fred.
»Hans besøg i Nordkorea har sat fart i en proces, som har reduceret spændingen mellem de to lande. Der er nu håb om, at Den Kolde Krig snart er slut også i Korea,« hed det i begrundelsen, der samtidig anerkendte den nordkoreanske leders indsats i fredsprocessen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her