Læsetid: 2 min.

Tyske socialister forenet i krisen

16. oktober 2000

De østtyske reform-kommunister i PDS har mistet deres markante ledere efter opgør om partilinjen

Med noget nær enstemmighed valgte PDS i weekenden ny formand. Fremover skal den 45-årige østtysker Gabriele Zimmer tegne Partiet for Demokratisk Socialisme.
Enstemmigheden er langtfra udtryk for enighed. Den markerer snarere et ønske om at komme fremad – ud af den ideologiske krise, PDS har befundet sig i de sidste seks måneder.
Partiet spænder over et politisk spektrum, der rækker fra utilfredse socialdemokrater over rettroende marxister til de gamle SED-kadrer, partiet oprindeligt brød ud af i 1989. I flere år har partiet haft held med en gradvis tilnærmelse til De Grønne og Socialdemokratiet (SPD), men den linje led skibbrud i foråret, da partiets landsmøde endte med en afvisning af den daværende ledelse, gruppeformand Gregor Gysi og formand Lothar Bisky.

Egnet til koalition
De ønskede at reformere partiet, så det blev egnet til en koalition med SPD i Forbundsdagen. En af knasterne for et eventuelt regeringssamarbejde ville være PDS’ totale afvisning af tysk militær-deltagelse i FN-aktioner, men selvom Gregor Gysi satte sin stilling ind på vedtagelsen, kom han ikke igennem med sit ønske, og som konsekvens meddelte både han og Lothar Bisky, at de ikke ønskede genvalg.
Helt i modsætning til forårets tumultagtige landsmøde med heftig kritik af de to, blev de under landsmødet i weekenden begge hyldet for deres store indsats. Og deres tilnærmelses-linje vil – trods forårets nederlag – blive fortsat.
Gabriele Zimmer lover, at partiet fra sin plads i den demokratiske opposition vil videreføre sin samfundskritik, men samtidig står det også klar til at tage politisk ansvar.
»En koalition er ikke målet for os, det er midlet til at skabe politiske resultater,« forklarede hun og forsøgte dermed at klare spagaten fra reform-folk til dogmatikere.
»PDS har ingen fremtid som paraplyorganisation for forskellige partier,« sagde Gabriele Zimmer og slog fast, at samtalerne med SPD-formanden, kansler Gerhard Schröder, vil fortsætte, som de begyndte under hendes forgænger, Lothar Bisky.

Forsoning
Samtidig rakte hun en forsonende hånd ud mod en af de mest sammenbidte kritikere af netop denne linje, Sahra Wagenknecht fra Kommunistisk Platform.
Sahra Wagenknecht stillede op til PDS-bestyrelsen og blev valgt ind med godt 60 procent af stemmerne, og svarede høfligt på den forsonlige partiformand:
»Det er forståeligt, at PDS må søge partnere for at være i stand til at omsætte sine mål. Men SPD under Gerhard Schröder er det modsatte af vores mål,« sagde Sahra Wagenknecht. »Koalition må aldrig være vigtigere for os end troværdighed.«
Tabet af Gregor Gysi vil partiet få svært ved at overvinde. Som den eneste i PDS har han en gennemslagskraft, der rækker langt ind i det tidligere Vesttyskland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her