Læsetid: 2 min.

VERDENSMUSIK

11. oktober 2000

Ghanesisk guitarpop
*Ghanesiske Kojo Antwi spiller blid highlife med markante undertoner af vestafrikansk reggae. Pladens røde tråd er en indsmigrende akustisk guitar og melodiske vokaler på lokalsproget twi – med en enkelt undtagelse: sjæleren »I’d give anything«, der emmer af eksport- og hitlisteorienteret mainstream af den værste slags. Den får Kojo Antwi ikke mange points for. Det gælder også brugen af det elektroniske isenkram, til trods for at den faktisk passer fint til skivens i øvrigt velproducerede, lumre natklub-
sound. Men coveret er flot!
Kojo Antwi: Akuaba. Quajo-Quajo Music (Import: Verdenshjørnet, MS)

Moderne fortidsminder
*På Baião de Viramundo – Tribute to Luiz Gonzaga hylder den unge generation af brasilianske musikere sangeren, komponisten og accordeonisten
Luis Gonzaga (1912-89), der gjorde den zydeco-lignende forró-stil fra det nordøstlige Brasilien populær – også uden for regionen. Med sin succes banede Gonzaga vejen for en række vordende stjerner fra det nordøstlige Brasilien. Nu siger Mondo Livre s/a, Mestre Ambrósio, Andrea Marquee, Otto, Cascabulho og 11 andre bands ’tak for sidst!’ til mesteren med nyfortolkninger af hans mange sange. En lystig – og forfriskende plade, der spænder vidt: fra drum&beat og hiphop over heavy metal til moderne jazz-ballader og traditionel forró.
Baião de Viramundo – Tribute to Luiz Gonzaga. Stern’s Music (Import: Amigo)

Bulgarske bryllupshorn
*Når sigøjnere på Balkan fejrer bryllup er saxofon, klarinet og accordeon gerne inviteret med til bal.
Ferus Mustafov er bryllupsmusikkens saxofonspillende konge i Makedonien. I nabolandet Bulgarien deler saxofonisten
Yuri Yunakov tronen med klarinettisten Ivo Papasov, som han i mange år spillede sammen med i Papasovs band Trakija. I mellemtiden har de delt landskabet mellem sig. Yunakov er i Bulgarien og omegn berømt og berygtet for sit hæsblæsende og muntre spil, der på hans seneste plade Balada krydres med accordeonisten Neshko Neshev, som også var med i Trakija i sin tid, samt klarinet, dumbek-tromme og markante kvindelige vokaler. Balada er en velproduceret plade med fut i – om end mere ’lige ud af landevejen’ end Yunakovs frække New Colors in Bulgarian Wedding Music fra 1997.
Anderledes plumret er Lenovska Grupa Live med den bulgarske klarinettist Nicola Jankov i front. Også her fyger bryllupsmusikken om ørerne på tilhøreren, som fødderne på dansegulvet. Det er næsten som at være der selv – desværre. For pladen er ukritisk produceret og lyden er derefter. Bag projektet står Jankovs lærling, Peter Bastian – og Tømrer-Claus, der med slet skjult begejstring påtager sig ansvaret for udgivelsen.
Yuri Yunakov: Balada. Traditional Crossroads (Import: Verdenshjørnet, MS)
Lenovska Grupa Live. Karma Music (forhandles via www.karma.dk)

Lever rumbaen?
*Hvem sagde, at den congolesiske rumba var død? Ikke rumbasangeren Sam Mangwana i hvert fald. Det forsøger han ihærdigt at bevise på sin seneste skive, hvor han har slået sig sammen med guitaristen og sangskriveren Dino Vangu. De to congolesiske veteraner kan stadig deres kram, selvom pladen næppe vil gå over i historien – sammen med rumbaen.
Sam Mangwana sings Dino Vangu. Stern’s Music (Import: Amigo)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her