Læsetid: 2 min.

Vest-afrikansk valgfarce

21. oktober 2000

For et år siden var Elfenbenskysten et foregangsland i Vestafrika. Nu er det et problembarn, hvilket cementeres ved morgendagens præsidentvalg

I morgen går vælgerne i Elfenbenskysten til stemmeurnerne og vælger sandsynligvis kupgeneral Robert Gueï til præsident. Dermed sendes det betydningsfulde vestafrikanske land længere ud i tovene, for valget er ikke frit og fair og kan udløse uroligheder.
Elfenbenskysten blev indtil for et år siden regnet for at være politisk stabilt og et økonomisk lokomotiv for hele den fransktalende del af Vestafrika. Verdensbanken lovpriste den økonomiske politik, og hovedbyen Abidjan imponerede førstegangs-besøgende med sin skyline og livlig trafik på gode veje.
Men ved et ublodigt kup ved juletid i fjor blev magten taget af militæret med general Robert Gueï i spidsen. Kuppet blev mødt med protester fra udlandet, men i Elfenbenskysten var der håb om, at man kunne få et mindre korrupt styre. De tidligere præ-sidenter, Houphouët Boigny og Henri Konan Bedie, havde været særdeles rundhåndede over for deres politiske bagland. For eksempel fik Houphouët Boigny for et par milliarder kroner bygget en tro kopi af Peterskirken i sin fødeby.
Gueï lovede ved magtovertagelsen at udforme en ny forfatning og gennemføre frie valg. Men opløbet til morgendagens præsidentvalg har vist, at militærmanden viser samme takter som så ofte er set før af afrikanske militærkupmagere: Oppositionen undertrykkes groft.
De to vigtigste modkandidater i valget er blevet udelukket efter en meget politisk afgørelse fra Højesteret. Det drejer sig om den tidligere premierminister Alassane Ouattara og Emile Constant Bombet fra det tidligere regerende Det Demokratiske Parti.
Ouattara kalder valget en farce, som vil »legalisere diktaturet.« En række lande har efter afgørelsen i Højesteret droppet at sende valgobservatører. Den Afrikanske Enhedsorganisation, OAU, vil heller ikke på trods af pres fra Gueï.
De to vragede kandidater har opfordret vælgerne til at boykotte valget, og muslimske ledere i den nordlige del af landet har indirekte gjort det samme. Det betyder, at en valgsejr til Gueï meget vel kan udløse uroligheder.

Opbremsning
De omkring 16 millioner ivorianere har oplevet en pæn økonomisk fremgang det seneste årti med en årlig vækst på omkring fem procent. Den tidligere koloniherre, Frankrig, har investeret meget i landet, som står for cirka 40 procent af verdens produktion af kakao. Nu er væksten imidlertid for aftagende. Priserne på de vigtigste eksportafgrøder kakao, gummi og kaffe er faldet de seneste to år. De omkringliggende lande bruger den store havn i hovedstaden Abidjan mindre og mindre.
Omkring 40 procent af indbyggerne i landet er immigranter, hvoraf de fleste er velintegrerede. Men der er frygt for, at økonomisk tilbagegang kan udløse en masseudvisning af gæstearbejdere. Det vil destabilisere hele regionen, hvor der i forvejen er udbredt arbejdsløshed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her