Læsetid: 1 min.

Vlaams Blok holdes fortsat ude

10. oktober 2000

Borgerlige og socialister fastholder udelukkelsen af Vlaams Blok trods rekordscore ved kommunalvalg i Belgien

Informations korrespondent
LUXEMBOURG – »De er det skrantende socialistpartis livsforsikring!« tordnede en frustreret Filip Dewinter i går.
Lederen af det ekstremt højreorienterede belgiske parti Vlaams Blok tordnede mod det liberale parti VLD’s leder i Antwerpen, Karel De Gucht, der koldt og roligt havde bedyret, at han vil holde sit valgløfte: Intet politisk samarbejde med Vlaams Blok, der søndag aften indhøstede det bedste valgresultat til dato ved kommunalvalget i Belgien.
En ud af tre borgere i Ant-werpen stemte for partiets fremmedfjendske og nationalistiske dagsorden. Men stigningen på næsten fem procentpoint i forhold til 1994 hjælper ham ikke, for alt tyder på, at den politiske isolation i byrådet af det højreekstremeparti vil fortsætte trods partiets generelle fremgang i hele den nordlige belgiske region Flandern.
Efter sidste valg måtte alle øvrige partier fra liberale til gammelmaoister stå sammen for at holde de brune ude. Der bliver brug for mere af det samme. I 1994 lovede disse partier i Antwerpen, at man ville sætte alt ind på at vende trenden og gå i dialog med borgerne. Det lykkedes ikke, og mudderkastningen er allerede i fuld gang.
Byens afgående socialistiske borgmester, Leona Detiege, anklager de alemennyttige boligselskaber for at sende alle asylsøgere til Ant-werpens fattigste kvarterer, der allerede har en stor indvandrerbefolkning.
Avisen Le Soir skriver, at man burde have benyttet sig bedre og anderledes af kommunalvalgets store nyskabelse. Belgien gav stemmeret til borgere fra andre EU-lande, men ikke nogen indflydelse til de store antal marokkanske og tyrkiske medborgere, der ofte har boet længere i Belgien end EU-borgerne. Disse ikke helt så nye belgiere må dog vente seks år til næste valg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu