Læsetid: 2 min.

Åbenbaring

21. november 2000

Radioens Big Band med engelske og danske kompositioner

Koncert
Komponisten Graham Collier er 63 og et af de mest respekterede navne i engelsk jazzmusik. I Danmark er han næppe kendt af selv det mere velorienterede jazzpublikum.
Ganske vist har han i 1970’erne arbejdet med Ra-dioens Big Band, men i de senere år er det eleverne på det rytmiske musikkonservatorium, der har stiftet bekendtskab med ham
i hans egenskab af pædagog, og karakteristisk nok er hans musik ikke repræsenteret på det danske plademarked.
Det var derfor en fin indsats, når Radioens Big Band i afvigte weekend præsenterede ham i sit program med ny europæisk musik.
Mødet med to af hans suiter må for andre end anmelderen have været noget af en åbenbaring.
Der var tale om to sammenhængende forløb, af hvilke det første og tredje af Colliers Three Simple Pieces fungerede som en appetitvækker, mens den firedelte Winter Oranges udfoldede Colliers orkesterkunst over 40 minutter. Musikken kunne rubriceres som impressionistisk – som bigbandchefen Peter H. Larsen gjorde det i sin sprænginformative indledning med henvisning til, at den anden af koncerterne fandt sted på et kunstmuseum.
Det gjaldt i hvert fald de mere svævende og koloristiske passager med deres aftryk af Gil Evans og Thad Jones. Både her og i det mere dynamiske var Collier en særdeles myndig og erfaren leder af orkestret, hvilket bl.a. betød, at han ikke behøvede at holde det i faste tøjler hele tiden.

Hjemlige bidrag
I koncertens første afdeling blev man præsenteret for fire hjemlige kompositionsbidrag, sikkert fremført under ledelse af Ole Kock Hansen. De to første skyldtes Jakob Davidsen og Lotte Anker, som normalt får deres musik spillet af deres egne mellemstore orkestre, henholdsvis The Crossover Ensemble og Copenhagen Art Ensemble.
Begge stod sig imidlertid fint ved at have radio-bigbandets fulde besætning til rådighed. Især måske Anker, hvis kvarterlange Totem Lesson ikke havde påfaldende indiansk præg, men desto mere ellingtonsk med akvarelagtige rørblæsere og messingsoloer med wa wa-dæmpere.
Bigbandets guitarist Anders Lindvall leverede med Laughs & Lies endnu et nuanceret bidrag til orkestrets bog, mens den herboende, østrigsk-amerikanske Michael Mantler, der før har skrevet til radioorkestret, med succes genoptog motiver fra sin 1968-komposition for Pharoah Sanders og Jazz Composer’s Orchestra, Preview, nu omdøbt til Review.
En række af orkestrets solister medvirkede til at gøre denne koncert i Arkens ideelle sal til noget af en oplevelse.

*Radioens Big Band under ledelse af Graham Collier og Ole Kock Hansen i Arken søndag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her