Læsetid: 3 min.

Det er ægge til at (h)vide

17. november 2000

To charmerende norske studier i forelskelse, jomfrufødsel, allergi -og opkast

BOGTILLÆG - KATALOG

Ungdomsbøger
Onde tunger påstår, at verdens korteste bog er bogen om norsk humor. Den består af én side. Modbeviset kunne være to nyligt udkomne bøger, som ud over at være illustreret af den i Norge verdensberømte kult-tegner Kim Hiorthøy sjovt nok også har et fælles omdrejningspunkt omkring æg, nemlig henholdsvis hønseæg og kvindens (u)befrugtede æg.
Det drejer sig om henholdsvis Æææg skrevet af Stein Erik Lunde og Maria & José af Erland Loe. Begge bøger har en god anderledes vinklet historie og en forløsende sprællevende humor.
Æææg handler om 11-årige Gilbert – en Woody Allen look-alike – som har et i dobbelt forstand presserende problem: han er (lige som forfatteren) allergiker. Får han mad med æg i, må han hovedkuls finde toilettet og knække sig. Og det beskriver Lunde nærmest stinkende realistisk og tragikomisk forløsende. Samtidig er han forelsket i pigen Line, der har en stemme som ringlende bjælder. Desværre har han også en tante, som mener at hans æggeallergi er rent skaberi, så hun kommer altid lige lidt æg i maden. Gilbert planlægger derfor en grusom hævn.
Bogen er bygget op med hævnen som effektfuldt klimaks selve juleaften. Et stykke medisterpølse fyldt med tabasco samt tændvæske og en lighter er de nødvendige rekvisitter. Beskrivelsen af den eksploderende tante (med en opfindsom række lydmalende ord) og det efterfølgende familieragnarok har en flot turneret grotesk humor, som vækker mindelser om en anden (halv-)norsk forfatter Roald Dahl, hvis sylespidse humor prægede en lang række uforgængelige og pædagogisk ukorrekte børnelivsfortællinger.
Æææg er selvsagt ikke et uomgængeligt hovedværk. Men i sin indlevede (og glimtvis poetiske) skildring af et moderne drengeliv har Lunde fint fat i nogle eksistentielle brudflader, som med burleske overtoner forlænges ind i Kim Hiorthøys grumsede og karakterstærke tusch- og kulstiftsillustrationer, hvor dobbeltopslaget med den hostende, dragelignende furie af en tante står som et kraftfuldt højdepunkt.

I Marias øre
Erlend Loe (født 1969) er lidt af en multikunstner, som ved siden af sit forfatterskab også er/har været rockmusiker, teatermand og filmmanuskriptforfatter. Som forfatter arbejder han med spøjse blandformer i grænselandet mellem eventyr, tegneserie og moderne sædeskildring. Han er bl.a. kendt for sine foreløbigt tre underfundigt anarkistiske bøger om truckføreren Kurt samt billedbogen Den store røde hund, alle illustreret af Kim Hiorthøy og alle oversat til dansk.
Gyldendal har for nylig udgivet makkerparrets seks år gamle ’kærlighedsroman’ Maria & José, en herlig skæv romance med en højest usædvanlig jomfrufødsel som resultat. Den handler i prosaisk referat om den ombejlede single og jomfru, Maria, som lever et stille liv med internet, bøger og aviser, altimens hun passer sit job i et multinationalt firma. I hendes øregang bor José, en tidligere medicinstuderende, som lige før eksamen blev så lille, at han simpelthen var nødt til at opgive det hele. Han forelskede sig i Maria, som var i Spanien på studietur, og bosatte sig fluks – med seng og cello – i Maria, som han nu passer og plejer og gør uforklarligt tilfreds med alt. En dag støder han på Marias æg, som er ved at løsne sig, og går i en frygtblandet rus til angreb på det. Et foster tager form og selv om José føler han har overskredet en hellig grænse opsøger han fosteret, som både bliver beriget med eventyr samt »nogle af verdenslitteraturens hovedværker«. Loe opsummerer læreprocessen på følgende måde: »I løbet af kort tid har det lille barn tilegnet sig en kultur, som andre fostre kun kan drømme om.« Samtidig skæver Marias bejlere til hinanden og prøver at regne ud, hvem af dem der fik hende til sidst. Barnet (en pige) bliver født og Maria og José lever lykkeligt i uafvidende symbiotisk samklang.
I en unik og helt ublasfemisk blanding af moderne skabelsesmyte, kønsrolledebat og fabulerende galskab får Loe sammenstrikket et lunt lysende postmodernistisk sætstykke, som opfindsomt og kongenialt følges til dørs af Kim Hiorthøy. Han slår gækken løs i en række stilsikre og alsidigt udformede illustrationer, hvor tegninger, fotos og collager (i såvel sort/hvid som farver) skaber et komplekst rum omkring Loes enkle tekst. Tilsammen skaber de en anderledes sitrende symfoni om det magiske i livets store og små tildragelser.

*Stein Erik Lunde: Æææg. Overs.: Kari Sønsthagen og Torben Weinreich. Ill.: af Kim Hiorthøy, 75 s., 185 kr. Forum

*Erlend Loe: Maria & José. Overs.: Susanne Vebel. Ill.: Kim Hiorthøy, 56 s., 168 kr. Gyldendal

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu