Læsetid: 2 min.

Æslets erotiske eventyr

17. november 2000

Milo Manaras fortolkning af den romerske fortælling, Det gyldne æsel, er det bedste fra den italienske serieskaber i lang tid

BOGTILLÆG

Ny tegneserie
Den italienske tegner Milo Manara er kendt for sine erotiske fortællinger med topløse kvinder og bundløst elendige historier. Efter sidste års absolutte bundskraber, Når enden er god – de venetianske internet-pigers hævn, har han dog oppet sig med nyeste album, Det gyldne æsel. Det skyldes primært, at serien ikke er bygget på en af Manaras egne efterhånden temmeligt fantasiløse påfund, men en af oldtidens klassiske værker, Metamorphoses, af den romerske digter Apulejus.
Serien føjes til Manaras fortolkninger af verdenslitteraturens og de græske og romerske mytologiers mere erotiske beretninger, der i skrivende stund endvidere omfatter Venus & Salome, Kama sutra og Gulliveriana – den noget udvandede omskrivning af Swifts Gullivers rejse.
Med Det gyldne æsel er handlingen henlagt til det gamle Grækenland, hvor budbringeren Lucius hos en troldkvinde forsøger at forvandle sig til en fugl og i stedet bliver til et æsel. Lukket inde i det dumme, liderlige dyr drives Lucius landet rundt med røvere og religiøse sekter. Inden han bliver tilgivet og bragt ud af æslets krop af den ægyptiske gudinde, Isis, topper den mareridtsagtige tilstand, da han skal bestige en kvinde i et stopfyldt cirkus.

Virkningsfuld effekt
Når det drejer sig om pornografisk stimulering, taber seriemediet generelt til de levende billeder, hvilket også gælder for Manaras værker. Men han formår dog at få en virkningsfuld effekt frem i de erotiske optrin, da hans tegninger som altid er anatomisk fejlfrie og denne gang krydres af en dæmpet farvelægning.
Således er det selvsagt på det grafiske frem for det litterære plan, at læseren får udbyttet. Udeladt i Manaras udgave er for eksempel eventyret om Amor og Psyke, som æslet i den oprindelige version hører nogle røvere fortælle. Manara har dog bevaret så meget af den oprindelige historie om hybris, nemesis og udfrielse, at man bliver ved med at hænge på.
Og da det efterhånden er ved at være en hel del år siden, den skrevne historie udkom på dansk, er her muligheden for at få et lille indblik i en af den klassiske litteraturs fortællinger.

*Milo Manara: Det gyldne æsel. Carlsen Comics. 56 sider i farver. 148 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her