Læsetid: 2 min.

Buddy Bert klarer ærterne

17. november 2000

En ny tegner og et nyt tidsskrift fastholder livet i det danske seriemedie

BOGTILLÆG

Nye tegneserier
Når de store tegneserieudgivere herhjemme ikke er så aktive med at præsentere danske debutanter, er det godt at mindre kan træde til. For eksempel Forlaget Høner, der prisværdigt har udsendt tegneren Peter Degerbøls første større værk, Buddy Bert: Den usynlige fjende. Historien er rimeligt lige ud ad landevejen, en storby bliver truet af virus og opdageren Buddy Bert må træde til og finde modgiften i Centralafrikas jungle.
Degerbøl er utvivlsomt inspireret af den afdøde vicestatsobducent, Preben Geertinger, der desværre kun nåede at skrive to bøger, hvoraf den ene, Lualaba, berører samme emne. Således bruger serien mange henvisninger til bogen, blandt andet hedder retsmedicineren hos Degerbøl Doktor Geersinger.

Passiv helt
Hovedpersonen Buddy Bert minder mest af alt om den klassiske seriefigur uden egentlig personlighed, som flyder derhen, hvor handlingen bringer ham.
Han ligner en privatdetektiv med cottoncoat og hat, men er imidlertid hemmelig agent for Organisationen, et efterretningsvæsen bemandet af små mænd med lange, spidse næser. Det er således i miljøtegningen, at Degerbøl træder i karakter ved at bringe det velkendte og forudsigelige ind i en skæv verden, der står som et næsten surrealt Andeby-univers. Yderligere er tegningerne en blanding af europæisk albumtradition og nyere Disney-tegnere, og selv om det ikke er overdrevent originalt, er Degebøl overraskende sikker i stregen.
Her er langt fra tale om en milepæl inden for børne- og ungdomstegneserien, men Degerbøls vilje til initiativ og risikovillighed bør fremhæves i disse år, hvor seriebranchen både kreativt og økonomisk har set bedre tider.
Initiativ er der også masser af i første nummer af tegneserietidsskriftet Rackham. Det er redigeret af Matthias Wivel, der i første nummer har rettet skytset mod de senere års markante engelsksprogede serieskabere. Med indlevelse og stort overblik skildres, godt nok med et par års forsinkelse, det succesfulde makkerpar Neil Gaiman og Dave McKeans besøg i København.
Endvidere gennemgås med udbytte storværker som Scott McClouds tegneserieanalyse Understanding Comics (udsendt på danske i 1994 af Gyldendal under titlen Tegneserier: fornøjelse – fremstilling – forståelse), Alan Moores bidrag til Jack The Ripper-myten, From Hell, samt Dave McKeans voluminøse soloprojekt Cages.

*Peter Degerbøl: Buddy Bert 1: Den usynlige fjende. Forlaget Høner. 48 s. 69,50 kr.

*Rackham nr 1, Matthias Wivel, Amagerbrogade 199, 2.tv., 2300 Kbh. S. 64 s. 29,75 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu