Læsetid: 2 min.

EU giver Milosevic’ støtter løbepas

16. november 2000

Både hærchefen og sikkerhedspolitiets chef får ret til at forlade Serbien. Den serbiske opposition raser

BRUXELLES – EU giver nu løbepas til en række af den væltede serbiske diktator Slobodan Milosevics nære støtter.
Det drejer sig om så kontroversielle personer som den tidligere hærchef general Nebojsa Pavkovic, der ledede Kosovo-invasionen, og chefen for sikkerhedspolitiet Rade Markovic, der mistænkes for at stå bag en række kidnapninger og drab.
Ingen af dem er dog stævnet for den internationale krigsforbryderdomstol i Haag, som Milosevic og en række andre fra hans kreds.
Tidligere premierminister Momir Bulatovic, justitsminister Dragoljub Jankovic og en række seniormedlemmer af Milosevics socialistparti, er også fjernet fra listen over personer, der ikke kan få indrejsevisum til EU.
Samtidig er de også pillet af listen over folk, som EU-landene ikke må lave fiansielle transaktioner med.
Ændringerne blev sneget igennem uden debat, da EU’s udviklingsministre mødtes i fredags i Bruxelles.
Normalt ville sagen høre under udenrigsministrene, men den var på forhånd vedtaget af EU-topdiplomater, og behøvede blot en formel blåstempling på hvilket som helst EU-ministerrådsmøde.

Kostunicas hånd
Med fjernelsen af cirka 200 personer fra visumlisten er der taget endnu et skridt til normalisering af EU’s forhold til Serbien efter Milosevics fald i oktober.
Skridtet er tilsyneladende sket på direkte opfordring fra Serbiens ny leder Vojislav Kostunica. På en pressekonfence i går i Europa-Parlamentet sagde han:
»Jeg er imod en visum-forbudsliste. Der er andre måder at løse problemet på.«
Det blev af EU-diplomater udlagt som en blanding af realpolitik, og et ønske om at belønnne Milosevics støtter for ikke at have foranstaltet et blodbad, da Milosevic faldt.
Skridtet vakte dog vrede i store dele af serbiske anti-Milosevic kredse, der ikke blev konsulteret på forhånd:
»Dette er misbrug og manipulation. Forslaget er lavet af nogen med sympati for Milosevic. Jeg er stærkt overrasket over, at Rade Markovic er fjernet fra listen,« sagde Zoran Djindjic, leder af det største parti i alliancen bag Kostunica.
EU-Kommissionen var indforstået med skridtet. På et møde i sidste uge sagde EU’s udenrigskommissær Chris Patten, at det ikke nytter, at EU er mere hellig end Paven, hvis den ny serbiske regering selv vil have lettet sanktionerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her