Læsetid: 4 min.

Film

9. november 2000

*Jørn Faurschou debuterede som spillefilminstruktør med denne effektive og ganske underholdende ungdoms-thriller, hvor Ulf Pilgaard bogstaveligt talt fik lov at vende op og ned på sin rolle. Filmen handler om en døende læge, Per Wallin, der drømmer om en ny ungdom og derfor har opfundet en maskine, der tillader ham at bytte krop med et andet menneske. Valget falder på teenageren Jonas (Morten Schaffalitzky), og så kommer der ellers gang i forviklingerne med både megen dramatik og morskab til følge. Ikke mindst Ulf Pilgaard synes at nyde skiftet fra den stive, livstrætte Wallin til den oprømte teenager i en voksen mands krop. Også unge Schaffalitzky er mand for på overbevisende vis at skildre først teenager og siden ældre mand. Filmens præmis er lidt søgt, men takket være skuespillet og instruktionen sluger man gerne de fleste og største kameler.
Farligt venskab. DR 1, fredag 21.30-22.55

*Dogmeweekend kalder svensk tv selv deres mini-kavalkade af tre film om og af Lars von Trier. De lægger ud med den flotte, rørende og meget omdiskuterede Breaking the Waves, i manges øjne instruktørens hovedværk og i øvrigt ikke nogen Dogmefilm, selv om kameraet er håndholdt. Filmen handler om den naive og godhjertede Bess, der ofrer både ærbarhed og liv for sin mand, og er første del af Triers såkaldte Guldhjerte-trilogi, som han videreførte med Idioterne og fuldendte med Guldpalmevinderen Dancer in the Dark. Idioterne viser svensk tv også, og personligt mener jeg, at denne Triers Dogmefilm er bedre end Breaking the Waves. Den pågående, realistiske stil, som kyskhedsløftet har inspireret til, og de hjerteknusende skuespilpræstationer giver en oplevelse af de mere intense, der følger en flok bedsteborgere, som isolerer sig i en villa i et forsøg på at frigøre sig fra samfundets snærende bånd ved at spasse ud. Den sidste Trier-relaterede film, svensk tv får plads til i denne omgang, er De ydmygede, Jesper Jargils berømmede dokumentar om tilblivelsen af Idioterne. Mange anmeldere mente faktisk, med en vis ret, at Jargils film er ligeså god som Triers, om ikke bedre. De ydmygede går tæt på Trier og hans skuespillere, og det er fascinerende at opleve, hvorledes den tidligere så skuespillersky instruktør går langt for at lokke, presse, tale og manipulere de helt rigtige præstationer ud af sine hovedrolleindehavere. Jargil har siden fulgt filmen op med De udstillede om Triers store »Psykomobile-udstilling«, og han arbejder på endnu en dokumentar, Troværdighedens rige, der skal handle om hele Dogmetanken og de fire originale Dogmefilm.
Breaking the Waves. SV-TV1, fredag 22.00-0.35
De ydmygede. SV-TV1, lørdag 20.00-21.00
Idioterne. SV-TV1, søndag 22.00-23.50

*Cameron Crowe blev et hot navn i Hollywood, da han for tre år siden hittede med den strømlinede, men velskrevne og morsomme Jerry Maguire. Og en af filmens replikker, »show me the money,« blev en af alletiders mest citerede. Filmen handler om sportsagenten Jerry Maguire (spillet med bravour af Tom Cruise), der af samvittighedsmæssige grunde forlader et etableret firma for at starte sit eget. Det er dog lettere sagt end gjort, og vor helt må gå gennem så grueligt meget galt, før alt endelig bliver godt. Også hvad angår kærligheden til en ung, enlig mor, Dorothy, der forlod firmaet sammen med Jerry, og som han nu forelsker sig i. Cuba Gooding jr. spiller fodboldstjernen, Jerry Maguire lokker med sig, og som gerne vil have, at agenten viser ham pengene. En dynamisk præstation, der indbragte Gooding jr. en Oscar. Crowe, der begyndte en karriere som rockjournalist for Rolling Stone i en alder af 15, debuterede i de tidlige 1980’ere som manuskriptforfatter af Fast Times at Ridgemont High. Han har siden skrevet og instrueret et par glimrende generationsfilm, Alle elsker Lloyd med John Cusack og Singles med bl.a. Bridget Fonda og Scott Campbell. Senest har han udgivet en fremragende interviewbog med mesterinstruktøren Billy Wilder og lavet en ny film, den kritikerroste, selvbiografiske Almost Famous, der følger en meget ung rockjournalist på turné med et rockband.
Jerry Maguire. TV3, søndag 21.00-23.30

*William Friedkin er en af de ikke få instruktører, der ikke rigtig kan mere, men som lavede fremragende film i 1970’erne. Han er manden bag den Oscar-vindende politifilm French Connection og berygtet for at presse sine skuespillere til det yderste. Det gjorde han bl.a. på Eksorcisten, der stadig er en af alletiders bedste gyserfilm. Den er for nylig blevet udsendt i en ny udgave i USA med nogle hidtil ikke-sete scener, bl.a. en sagnomspundet sekvens, hvor den besatte Regan går på væggen som en edderkop. Det er dog ikke den version, dansk tv nu viser, men derimod den oprindelige, som da også er ligeså effektiv i dag som ved premieren for 26 år siden. Filmen handler om pigen Regan (Linda Blair), der besættes af en dæmon, om hendes fortvivlede mor (Ellen Burstyn) og om præsterne, den tvivlende fader Karras og fader Merrin, der skal hjælpe med at drive dæmonen ud. Lige fra åbningscenen, hvor Burstyn går ad Washingtons gader til tonerne af Mike Oldfields fremragende Tubular Bells til de berømte og berygtede eksorcisme-scener, hvor Karras (spillet af Jason Miller) og Merrin (Max von Sydow) stilles over for en lille pige, der bander, spyr galde og masturberer med et krusifiks er Friedkins film en visuel og skuespillermæssig damptromle, der suger publikum fast.
Eksorcisten/ The Exorcist. TvDanmark 1, søndag 22.00-0.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her