Læsetid: 3 min.

Fra forbandelse til parlamentsmedlem

14. november 2000

Takket være en vilje af stål og fremsynet lovgivning har døv 30-årig kæmpet sig op fra landsbyens marker til en plads i Ugandas parlament

Da Alex Ndeezi var 15 år, blev han totalt døv efter et kraftigt tilfælde af malaria. Dermed var hans livsforløb lagt fast: han kunne være heldig at få et job som daglejer på landet eller i bedste fald som skomager eller andre former for manuelt arbejde.
Men Alex Ndeezi blev en udbryderkonge i et Afrika, hvor handicappede som regel betragtes som gudernes forbandelse og derfor bliver gemt af vejen eller i nogle tilfælde slået ihjel efter fødslen.
»Det var jordens undergang for min familie, da jeg blev døv. Døve kan normalt ikke gøre sig håb om at få andet arbejde end f.eks. i markerne, hvor de ofte får ringere betaling end folk, der kan høre. Årsagen er, at når man er døv, bliver man betragtet som dum, og derfor kan man selvfølgelige heller ikke have forstand på pengesager,« fortæller Ndeezi, som for tiden er i København som deltager i en konference om bistand til handicappede i u-lande.
Ndeezi havde imidlertid ikke til sinds at forblive i marken. Han fik sine forældre overbevist om, at han skulle have en teknisk uddannelse. Og da han klarede den, gik det videre til gymnasiet og universitetet. I mellemtiden blev han engageret i en organisa-tion for døve.
»Ved at være sammen med andre døve, gik det op for mig, at jeg ikke er den eneste i verden, som er døv, og at hvis vi stod sammen, kunne vi faktisk opnå nogle forbedringer for handicappede,« fortæller Ndeezi.
I dag er han som 30-årig formand for Den Nationale Union af Handicappede i Uganda. Og takket være den forholdsvis nye forfatning i Uganda er Ndeezi et af fem handicappede medlemmer af Ugandas parlament.
»Da jeg blev medlem af parlamentet, ville min mor ikke tro på det. Der gik flere dage, før hun holdt op med at sige, at ’det er løgn’, fortæller Ndeezi, som trods sin manglende.
Den første tid i parlamentet var dog svær.

Kravlede ind
»Da jeg for første gang skulle ind i parlamentsbygningen, fik jeg at vide, at jeg ikke kunne tage min tegn-sprogstolk med, for det var kun mig, der havde vundet en plads i parlamentet. En af de andre handicappede, som bruger krykker, fik besked på at aflevere dem og kravle ind i parlamentet, fordi krykkerne kunne bruges til at slå med i tilfælde af en ophidset debat.«
»Sagen blev løst, da vi efter nogle dage fik overbevist parlamentsbetjentene om, at ifølge forfatningen, skal handicappede have mulighed for at holde på og få et erhverv, og at deres opførsel derfor var forfatningsstridig,« fortæller Ndeezi.
Ugandas grundlov er i det hele taget interessant, for landet var bl.a. det første i verden, som indskrev i sin forfatning, at alle døve har ret til at lære og bruge tegnsprog.
Det var en stor sejr for de døve, som hurtigt blev brugt.
»I Uganda driver nogle tyskere skoler for døve. Her underviser de i mundaflæsning, og det havde de tænkt sig at forsatte med. Men da vi fra de døves organisation dukkede op med forfatningen i hånden, lod de sig overbevise om i stedet at undervise i tegnsprog,« fortæller Ndeezi.
Det var endnu en sejr, for via mundaflæsning kan døve forstå ca. 60-70 procent af, hvad folk siger, mens de via tegnsprog kan forstå over 90 procent. I Malawi har der været eksempler på, at missionærer har holdt de døves organisationer væk fra deres skoler, fordi missionærerne mener, at de ved bedst.
»Man skal ikke glemme, at for nogle ansatte på skoler for handicappede drejer det sig om for en hver pris at bevare deres arbejde,« siger Ndeezi.
Han arbejder sammen med andre handicappede i Uganda for at skaffe handicappede erhvervsmuligheder og respekt. Det sidste er der stor mangel på. F.eks. bliver handicappede kvinder oftere udsat for voldtægter end andre afrikanske kvinder. Helt galt er det gået efter aids-epidemien.
»Der er den myte i mange afrikanske lande, at en aids-ramt mand kan blive kureret ved at have samleje med en jomfru. Da man samtidig antager, at handicappede kvinder har ringe adgang til seksuelle forhold, så bliver de ofte enten voldtaget af eller overtalt til sex med hiv-positive og aidsramte,« siger Ndeezi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu