Læsetid: 1 min.

Frigivne slaver ender på bordeller

2. november 2000

Historisk frigivning af gældsslaver i Nepal er en halv sejr

Det var et stort fremskridt for de omkring 20 mio. gældsslaver på verdensplan, da cirka 46.000 familier i Nepal slap af med deres ubetalelige gæld i sommer. Men for nogle af familierne har sejren været dyr: De har mistet deres hjem og har været nødt til at sende deres døtre til bordeller.
I den vestlige del af Nepal har landløse folk lånt små beløb af storbønder for at klare sig, men desværre har de aldrig været i stand til at betale gælden tilbage. I sommer begyndte disse gældsslaver – kamaiyaerne – at demonstrere mod gældsslaveriet, og den 17. juli forbød regeringen det forhadte system. Mange af storbønderne reagerede ved at smide de frigivne ud af deres hytter. Nu bor alene i to af fem distrikter i det vestlige Nepal over 5.000 frigivne under kummerlige forhold i teltlejre. For at overleve har nogle forældre sendt deres døtre ud i prostitution.
En af de førende organisationer i forhold til kamaiyaerne er BASE, som støttes af Mellemfolkeligt Samvirke (MS). Her siger generalsekretær Bjørn Førde om nogle kamaiyaers dårlige situation:
»Brudflader skal nogle gange op til overfladen, for at man kan gøre op med gamle systemer. Vi har vundet en sejr som fortalere, men vi har endnu ikke vundet en sejr for bedre levevilkår. Den kommer til at tage mange år at hive hjem, og netop derfor følger MS kamaiya-kampagnen til dørs ved at blive i Nepal.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her