Læsetid: 2 min.

Gener skal mætte munde

6. november 2000

Genteknologien er afgørende for bekæmpelse af sult og underernæring, fremføres det i en ny debatbog

Fokus
Indeholder almindelige tomater gener, eller er det kun genmodificerede tomater, som gør det?
Kun 44 procent af danskerne svarede i en international undersøgelse rigtig på dette spørgsmål, (hvis du selv er i tvivl: se nederst i spalten).
Det viser, hvor svært det er at føre en rationel og sammenhængende folkelig debat om de genmodificerede fødevarer. Debatten favner over både politik (ikke mindst globaliseringen), næsten religiøse temaer og så de videnskabelige risicivurderinger, der – som illustreret – kun forstås af et mindretal.

Gener til de sultne
Nu forsøger to landbrugs- og u-landsforskere at levere et mere sammenhængende billede af problemstillingerne omkring de genmodificerede fødevarer – med speciel fokus på u-landenes problemer. Det sker i form af bogen Mæthedens Pris, der er formet som et 144 siders langt argument for brugen af gensplejsede afgrøder.
Den ene af forfatterne, Per Pinstrup-Andersen, er direktør for Det internationale forskningsinstitut for Fødevarepolitik (IFPRI) i Washington, hvilket skinner tydeligt igennem i bogen: I forfatternes øjne er de genmodificerede afgrøder en afgørende komponent i forsøget på at mætte de 820 millioner mennesker, der hver dag får for lidt at spise. Opgaven er så stor, at omfordeling af ressourcer og traditionel forbedring af dyrkningsteknikker og afgrøder ikke slår til – det krævere skrappere midler, som gensplejsning.
Spørgsmålet er så, om gensplejsning i virkeligheden er meget skrappere og principielt anderledes end traditionelle forædlingsteknikker. I en af de bedste sammenfatninger af problemer og risici ved genmodificerede afgrøder, som denne biologisk uddannede anmelder har læst, viser de to forfattere, (der selv understreger, at de ikke er biologer), at grænserne mellem ’naturlig’ udveksling af gener og de moderne genteknikker er flydende, og at der endnu ikke er påvist afgørende farer ved at benytte dem.

Sobert debatindlæg
Selvfølgelig skøjter forfatterne hen over mange detaljer og forbehold. Bogen er ikke en videnskabelig afhandling. Den er et debatindlæg – og af et sådant har den en stor detaljerigdom uden at miste det store, samlede overblik, som netop er bogens styrke. Forfatterne støtter heller ikke en ukritisk brug af genteknikkerne, og får da også kritiseret de multinationale frøfirmaers omfattende genpatentering, som er en stor hindring for spredningen af genteknikkerne og deres produkter til u-landene.
Alt i alt fremstår bogen derfor som et sjældent sobert indlæg i en mudret debat. Og, jo: Almindelige tomater er lige så sprængfyldte af gener, som de genmodificerede.

*Per Pinstrup-Andersen og Ebbe Schiøler: Mæthedens Pris. 144 sider, 199 kroner, Rosinante.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her