Læsetid: 3 min.

Gensplejset soja skal erstatte benmel

29. november 2000

Et EU-forbud mod benmel betyder ikke det store for dansk dyrefoder, der i forvejen bliver lavet på gensplejset soja

Der er lagt op til et internt opgør i dag i EU-Kommisisionen. Den irske sundhedskommissær David Byrne prøver at overtale sine 14 kommissær-kolleger til et generelt forbud mod kød- og benmel i dyrefoder for at undgå smittespredning af kogalskab, mens landbrugskommissær Franz Fischler advarer om, at et forbud koster milliarder. Dels skal benmelet destrueres, og dels skal EU importere mere soja, som er den mest almindelige erstatning for det proteinrige benmel. Men den danske foderbranche er ikke bekymret. I forvejen har foderproducenterne nemlig erstattet kød- og benmelet med hovedsagligt gensplejsede sojaskrå i al deres foder til køer og grise.
»Et forbud mod brug af benmel vil ikke betyde så forfærdeligt meget for os, vi bruger jo ikke ret meget benmel i forvejen,« siger Jørgen Hoppe Christensen, der er chefagronom ved Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG), der sidder på cirka 35 procent af det danske marked.
Heller ikke sojaprisen skræmmer DLG. Ved udsigten til et europæisk forbud mod benmel steg sojaprisen ellers straks på Chicagoindekset i USA.
»Der kommer en umiddelbar reaktion nu på markedet, som vi allerede har set som følge af forbudet i Frankrig. Men det er ikke en særlig stor stigning, og den er nok også midlertidig. Den går formentligt over med almindelig udbud og efterspørgselsregulering,« siger Jørgen Hoppe Christensen.

Ingen mærkning
Ifølge Blair House-aftalen mellem EU og USA må EU ikke dyrke mere soja. Derfor importerer EU i øjeblikket godt 70 procent af deres samlede sojaforbrug på 15 millioner ton om året fra Nord- og Sydamerika.
Men både DLG og konkurrenten Korn og Foderstof Kompagniet vurderer, at det ikke vil være noget problem for de amerikanske sojaproducenter at levere den øgede mængde til EU-landene.
»Set i forhold til den samlede sojaimport i Europa, er det ikke en stor forøgelse, der skal til for at erstatte benmelet,« siger Jørgen Hoppe Christensen.
Ud af Danmarks årlige import af soja på 1.265.447 tons soja om året kommer hovedparten – 1 million ton – fra Argentina, hvor 90 procent af sojaen er gensplejset.

Skeptiske forbrugere
En undersøgelse fra Greenpeace viser, at dansk foder indeholder store mængder af genmanipuleret soja – selv det økologiske foder, som må indeholde op til 25 procent konventionelt foder.
Men hverken foderet eller de færdige produkter skal mærkes for GMO.
Greenpeace kalder det ’uanstændigt’, at æg, mælk og kød, der kommer fra de GMO-spisende dyr ikke mærkes, så forbrugerne selv kan vælge, hvad de vil spise.
Ifølge en undersøgelse ønsker 97 procent af forbrugerne, at det fremgår af varedeklarationen om produktet er baseret på GMO-foder, mens tre ud af fire danskere ønsker et forbud mod gensplejset foder og 83 procent foretrækker madvarer fra dyr, der ikke har spist gensplejset foder, selvom der ikke er spor af GMO i de færdige fødevarer. Analyseinstituttet Radar har lavet undersøgelsen, der er baseret på 795 repræsentativt udvalgte danskere, for Greenpeace.
Der er et EU-direktiv på vej om mærkning af gensplejsetfoder, men den er endnu ‘uofficiel’, fortæller sektorchef Gorm Lunn fra Plantedirektoratet.
»Vi begyndte at rykke Kommissionen for fælles mærkningsregler for fem år siden, og det er først nu, at det uofficielle dokument er sluppet ud. Det er ikke blevet diskuteret eller behandlet endnu,« siger Gorm Lunn, der mener, at det godt kan have lange udsigter, før der kommer et reelt initiativ fra EU.
»Det kommer også an på, om der kommer et politisk pres,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu