Læsetid: 2 min.

Gore og Bush i stillingskrig

11. november 2000

De to parter vil fortsætte kampen om præsidentposten til den bitre ende

BOSTON – Kampen om Det Hvide Hus har udviklet sig til en stillingskrig mellem to lejre, hvor ingen tilsyneladende har i sinde at give sig, og man vil fortsætte til den bitre ende. Sådan så det i hvert fald ud i går, hvor striden om omtællingen i Florida spidsede til.
Al Gores rådgivere bebudede, at de planlægger at gå til domstolene med klager over en ’ulovlig’ stemmeseddel fra Palm Beach County, mens guvernør George W. Bush’ talskvinde Karen Hughes beskyldte demokraterne for at trække den demokratiske proces i langdrag og »undertrykke det amerikanske folks vilje.«
Ledende demokrater i Kongressen advarede Gore mod at vælge rettens vej.
»Jeg er tilhænger af Al Gore. Jeg er også tilhænger af, at vi får en ny præsident. Hvis nogen har tænkt sig at gå til domstolene, bør de have en meget overbevisende sag,« sagde den demokratiske senator Robert Torricelli fra New Jersey.
Flere ledende amerikanske aviser advarede på lederplads Gore mod at følge en juridisk strategi. Den overvejende opfattelse i Washington syntes at være, at vicepræsidenten formentlig vil vente med at beslutte sit næste skridt, indtil det endelige valgresultat fra Florida foreligger. Det er på næste fredag – tidsfrist for indsendelse af brevstemmer fra udlandet. I går viste den uofficielle opgørelse af omtællingen i ’solskinsstaten’, at Bush’ føring var blevet beskåret fra 1.784 til 329 stemmer. Ingen kan med sikkerhed vide, hvor mange brevstemmer der vil ankomme til amterne i Florida i løbet af den næste uges tid. Disse stemmer vil i teorien afgøre, hvem USA’s næste præsident bliver.
I dag begynder en fintælling af stemmer afgivet i Palm Beach og to andre amter i det sydlige Florida. Nogle af stemmerne vil blive talt med hænder – i stedet for med edb-styrede maskiner. Det er muligt, at denne proces vil give Gore flere stemmer.
Hvis vicepræsidenten ender med at få flest stemmer næste fredag, skal man imidlertid ikke regne med, at denne dramatiske episode i nyere amerikansk historie er ovre. Det forlyder fra Bush-lejrens side, at Texas-guvernøren muligvis vil forlange omtælling i Iowa, New Mexico og Wisconsin, hvor Gore kun vandt med et overskud på 4-5.000 stemmer. Men fra disse stater har der ikke været rapporter om uregelmæssigheder i et omfang svarende til situationen i Florida.
Hvis Bush alligevel skulle vinde i disse tre stater, har han ikke nok valgmænd. Det vil kun en sejr i Oregon sikre ham. Her talte man stadig brevstemmer i går. Gores føring var 2.000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her