Læsetid: 4 min.

Gore giver ikke op

28. november 2000

Hverken Bush eller Gore er endnu parate til at strække våben i kampen om præsidentposten

BOSTON – Trods Floridas kåring søndag af George W. Bush som den officielle vinder af statens præsidentvalg og dermed posten som USA’s næste præsident erklærede vicepræsident Al Gore og hans makker Joseph Lieberman i går, at de vil anmode en distriktsdomstol om at omstøde valgresultatet.
Det skete lidt over middag lokal tid i Floridas hovedstad Tallahassee. I et 22-sider langt dokument hævdede Al Gores advokat David Boies, at Floridas statssekretær og valgchef Katherine Harris havde overtrådt sine beføjelser.
For det første havde hun afvist at inkludere 157 håndtalte stemmer fra Miami-Dade amt og 220 håndtalte stemmer fra Palm Beach amt.
Dernæst var der stadig 4.000 stemmesedler i Palm Beach, hvorpå vælgere havde sat et aftryk. De burde tælles som gyldige stemmer. I Miami-Dade amt var 9.000 stemmesedler ikke blevet optalt på grund af en maskinfejl. Tilsidst skulle valgstyrelsen i Nassau amt i nordøstlige Florida have smidt 51 stemmer på Gore ud.

En principiel sag
»Hvordan kan et valg være overstået, når man ikke har optalt alle stemmer,« sagde David Boies på amerikansk tv. »Dette her er ganske enkelt for vigtigt til at blive afgjort i en partifjendsk atmosfære. Den endelige afgørelse bør tages af upartiske dommere.«
Hvis man ser bort fra de ca. 400 håndtalte stemmer, der ikke blev medregnet i Harris’ officielle opgørelse, vandt Texas-guvernør George W. Bush Florida-afstemningen med 537 stemmer. Der skal altså blot et par hundrede flere stemmer fra Miami-Dade og Palm Beach til for, at Gore indhenter guvernøren.
Rent faktisk kan en sammenlægning af alle håndtalte stemmer hid og did i Florida bringe Gore i en førerposition.
»Vi er overbevist om, at du er ni stemmer foran,« sagde Tom Daschle, den ledende demokrat i Senatet, under en tv-transmitteret samtale med Gore fra Florida.
Lederen af demokraterne i Repræsentanternes Hus Richard Gephardt advarede også amerikanerne mod at betragte Bush som vinder af præsidentvalget, før alle stemmer er blevet talt i Florida. »Fra mine samtaler her i Florida med demokrater forstår jeg, at akademikere og journalister vil kunne kræve aktindsigt i statens amter for at verificere det endelige resultat. Ville det ikke være tragisk, hvis det en gang i januar viser sig, at ikke blot vandt Gore et flertal af alle afgivne stemmer i landet; det gjorde han tilmed i Florida,« sagde Gephardt i en telefonsamtale med Gore og Lieberman.

Gore i knibe
Demokratiske lederes enstemmige opbakning til Gore kom på et kritisk tidspunkt. I går antydede meningsmålinger taget efter Katherine Harris’ kåring af Bush som Floridas vinder, at en tredjedel af Gore’s 50 mio. vælgere håber, at han nu vil anerkende sit nederlag.
Republikanerne pegede på, at Gore i en tv-trasmitteret tale 15. november havde lovet at respektere det officielle resultat af en håndtælling. På det tidspunkt anede vicepræsidenten ikke, at den manuelle omtælling i Miami-Dade ville blive indstillet og at Harris ville annullere de håndtalte stemmer fra Palm Beach. Gore-lejren lagde ydermere vægt på, at Floridas højesteret fastsatte tidsfristen til søndag med henblik på at efterlade de to parter tid nok til at bestride det endelige valgresultats gyldighed ved en distriksdomstol.

To uger endnu
Ifølge den føderale lovgivning skal Floridas 25 valgmænd først være udpeget 12. december. Det giver domstolen et par uger til at tage stilling og eventuelt beordre en selektiv håndtælling.
Floridas lovgivning berettiger en kandidat til at anfægte et valgresultat ved domstolene, hvis »kasserede men lovligt afgivne stemmer er nok til at ændre eller så tvivl om valgresultatet.« Det vides ikke, hvem distriktsdommeren vil blive, men den første retshøring blev berammet til i går aftes dansk tid.
Amerikanske valgeksperter siger, at det ligger indenfor dommerens myndighed at erklære det officielle valgresultat ugyldigt og stipulere retsmidler til at udpege den rette vinder. Heri ligger en stor fare for guvernør Bush, og det forklarer hvorfor hans rådgiver James Baker søndag aften bekræftede, at republikanerne ikke vil trække deres sagsanlæg i USA’s højesteret tilbage.
Højesteret skal ved en høring i Washington fredag tage stilling til, om Floridas højesteret overskred sin myndighed ved at forlænge tidsfristen for indberetning af håndtalte stemmer.
Det er i strid med Floridas lov, men kan også være i konflikt med en føderal lov, der foreskriver, at stater skal løse tvister om et valgresultat med »love vedtaget før valgdagen.« Bush sætter sin lid til, at en gunstig kendelse vil annullere alle håndtalte stemmer i Florida indrapporteret efter den officielle deadline 15. november. Det springende punkt er, om højesteret i Washington vil have myndighed til at underkende en eventuel ny omtælling beordret af en distriktsdommer i Florida.
Udsigten til en afslutning på det politiske drama i USA fortaber sig stadig i tågerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her