Læsetid: 2 min.

Gore giver ikke op

10. november 2000

Krav om håndoptælling af 1,7 millioner stemmer

BOSTON – Vicepræsident Al Gore agter ikke at acceptere et nederlag på baggrund af omtællingen af seks mio. stemmer i Florida – uanset resultatet.
Det understregede lederen af Gores kampagne William Daley på et pressemøde i går. Han forlangte endvidere håndoptælling af 1,7 mio. valgsedler i fire amter i det sydlige Florida, herunder i Palm Beach, hvor 19.000 stemmer blev kasseret og langt størsteparten af 3.400 vælgere fejlagtigt skal have stemt på reformpartiets præsidentkandidat Pat Buchanan i stedet for på Al Gore.
I løbet af torsdagen indsnævredes margin yderligere mellem Bush og Gore. Inden omtællingen havde Bush en føring på 1.700 stemmer. Ifølge nyhedsbureauet AP var dette tal faldet til 744 efter indberetninger fra 54 af 67 amter. I Gore-lejren forventede man ikke at overhale Bush, med mindre man i én af de resterende amter havde indtastet et helt galt tal på selve valgnatten.
Tidligere udenrigsminister James Baker, der er guvernør Bush’ udsending i Florida, måtte i går erkende, at et endeligt resultat af afstemningen i Florida først vil foreligge 17. november, der er tidsfristen for brevstemmer fra udlandet. Man forventer et par tusinde stemmer af denne type.
I Bush-lejren kunne man i løbet af torsdag konstatere en tydelig nervøsitet over den helt usædvanlige situation. Alligevel fortsatte guvernørens rådgivere med at forberede en ny regering, som om han allerede var udpeget som vinder. Det førte til heftig kritik fra Gores kampagneleder Daley.
»Fra et forfatningsmæssigt synspunkt skaber det forvirring, at Bush allerede har kronet sig selv og planlægger dannelsen af et nyt regeringskabinet,« sagde han.

Demonstration
Flere tusinde vælgere demonstrerede i Palm Beach over, at de skulle være blevet frataget deres ret til at stemme.
»Folk er rasende. De er på randen af hysteri, fordi så mange af dem er overbevist om, at de stemte på Al Gore og deres stemmer er blevet skrottet,« sagde det demokratiske kongresmedlem Robert Wexler.
Tre vælgere har lagt sag an med krav om omvalg i Palm Beach amt.
Borgeretslederen Jesse Jackson deltog i demonstrationen og hævdede, at stemmesedlen i amtet havde været misvisende.
»Vi kræver, at alle stemmer tæller i et demokrati. Selv Buchanan har her til morgen sagt, at de 3.400 stemmer på ham kun kan forklares som en fejltagelse. Vi vil have et omvalg,« pointerede Jackson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her