Læsetid: 3 min.

Gore-lejr i chok

23. november 2000

Valgstyrelsen i Miami-Dade opgav at håndtælle en halv mio. stemmer trods højesterets tilladelse

BOSTON – Optimisme i
Gore-lejren blev prompte afløst af chok og dyb pessimisme, da valgstyrelsen i Miami-Dade amt sent i går aftes dansk tid besluttede at opgive en manuel omtælling af over 650.000 stemmer.
Hvis denne overraskende beslutning står til troende, kan vicepræsidenten bruge taksigelsesdagen torsdag til at ruge over, at han var så tæt på at vinde valget i Florida og Det Hvide Hus og måske alligevel tabte. Den bratte vending kom, efter at Floridas højesteret tirsdag gav grønt lys til at inkludere alle håndtalte stemmer, blot resultatet foreligger inden søndag eftermiddag lokal tid.
Det var en klar sejr til vicepræsident Gore, men pludselig viste det sig, at valgstyrelsen i Miami-Dade – der først kom i gang med en håndtælling mandag morgen – af logistiske grunde ikke er i stand til at færdiggøre omtællingen inden højesterets tidsfrist søndag. Mange frivillige tællere er nemlig uvillige til at arbejde på taksigelsesdagen, USA’s vigtigste helligdag.

Totalt kaos
Dette dilemma førte til total kaos i Miami-Dades amtsgård i løbet af onsdagen. Først besluttede valgstyrelsen, at man ville begrænse håndtælling til 10.700 stemmesedler, der var blevet afvist af maskiner som såkaldte undervotes. Eftersom størsteparten af disse stemmer kommer fra valgsteder i Miami med sorte borgere, blev det antaget, at Al Gore kunne vinde flere hundrede og måske 500 ekstra stemmer ved en håndtælling.
Sammen med nye håndtalte stemmer fra to andre amter i Sydflorida ville det være nok til at overhale Bush’ føring på 930. Men beslutningen førte til voldsomme protester fra republikanske observatører og Bush-tilhængere, der prøvede fysisk at trænge ind i den sal, hvor omtællingen af de 10.700 stemmesedler skulle foregå. De hævdede, at kun en håndtælling af alle 654.000 stemmer ville være retfærdig.
Herefter besluttede valgstyrelsen at flytte optællingen til en sal på en anden etage og vedtog derpå uvist af hvilken årsag helt at opgive håndtællingen. Valgstyrelsen forklarede ikke, hvorfor det ville være umuligt at håndtælle kun 10.700 stemmer fra onsdag til søndag. Al Gores advokater gik straks til en domstol for at få omstødt beslutningen, der i hvert fald i sin ånd strider mod Floridas højesterets kendelse.

Løsere definition
Også i Palm Beach amt risikerede Gore at lide et nederlag i går. Demokratiske advokater anmodede en dommer om at pålægge valgstyrelsen at anvende en løsere definition end tidligere af en stemme, hvor hullet i kortet ikke er blevet prikket hele vejen igennem. De hævder, at en bule i den perforerede papirlap er tilstrækkelig dokumentation for, at en vælger agtede at stemme på en kandidat.
Dommerens kendelse skulle først offentliggøres efter redaktionens afslutning.
I andre, lignende sager har domstole overladt det til amters valgstyrelser at definere, om en fordybning i stemmekortet skal tælle som en stemme. I øjeblikket fastholder Palm Beach amt, at denne type stemme kun er gyldig, såfremt vælgeren har begået samme fejl ud for kandidater til andre politiske poster. Det begrænser klart Gores mulighed for at vinde stemmer fra vælgere, der kun ønskede at stemme på en præsidentkandidat.
Både i Broward og Palm Beach amt vil man kunne afslutte den manuelle omtælling inden søndag. Foreløbig har Gore vundet 118 nye stemmer i Broward. I Palm Beach er gevinsten kun på 3, men det skyldes angiveligt, at mange tvivlsomme stemmesedler endnu ikke er blevet vurderet af valgstyrelsen. I Miami-Dade amt havde Gore scoret 157 stemmer efter to dages omtælling i 135 ud af 614 valgsteder, hvilket blev anset for at være et lovende resultat.
Det stod ikke klart i går, om de 157 stemmer fra Miami vil blive inkluderet i det officielle resultat, dersom en domstol bekræfter valgstyrelsens beslutning om at stoppe håndtællingen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her