Læsetid: 2 min.

Gosh!

9. november 2000

Valggyseren i USA har fortsat Bush i førerposition, men omtælling, brevstemmer fra udlandet og anklager om valgfusk kan stadig ændre billedet

BOSTON – Texas-guvernør George W. Bush erklærede i går aftes, at han følte sig sikker på at have vundet, skønt en omtælling i Florida var undervejs og resultatet først bliver offentliggjort sent torsdag aften dansk tid.
Talsmænd fra Al Gores kampagne afviste at give op. Vicepræsidenten sendte et hold juridiske eksperter til Florida for at føre opsyn med omtællingen og verificere, om der har været tilfælde af uregelmæssigheder under afstemningen. Tidligere udenrigsminister Warren Christopher stod i spidsen for delegationen. Guvernør Bush sendte et hold under ldelse af forhenværende udenrigsminister James Baker til staten.
Den første optælling i Florida gav Bush et flertal på kun 1.700 stemmer over Al Gore ud af ca. seks mio. Heri var inkluderet brevstemmer fra Florida og andre steder i USA. Den meget tynde margin udløste automatisk en omtælling af stemmerne i henhold til statens lovgivning. Det er ikke usædvanligt, at de såkaldte valgmaskiner kan tælle forkert. Hertil kommer, at brevstemmer sendt fra udlandet kan få en indflydelse på det endelige resultat.
De lokale myndigheder i Florida oplyste i går, at man havde modtaget 2.300 brevstemmer fra udlandet under præsidentvalget i 1996. Ca. 1.000 stammede fra amerikanere bosat i Israel, og langt de fleste stemmer normalt demokratisk. Andre af disse brevstemmer blev sendt fra militærbaser og udsendte diplomatfamilier. Officerer stemmer traditionelt republikansk, mens menige soldater foretrækker demokrater. Udenrigsministeriet udsendte er også mere demokratiske, sagde kilder i Florida.
Men brevene skal senest være i Florida om ti dage. Det kan i teorien betyde, at vi først kender det endelige resultat fredag i næste uge, forudsat at marginen mellem Bush’ og Gores stemmer forbliver et par tusinde stemmer efter omtællingen i Florida.
Flere andre usikre faktorer kom til overfladen i løbet af en dramatisk onsdag. Det blev rapporteret, at en kasse med et ukendt antal stemmesedler var blevet fundet på et valgsted i et afro-amerikansk bykvarter i Miami. Af ukendt årsag var de ikke blevet talt. Kassen blev plomberet og sendt til optælling. Over ni ud af ti sorte vælgere stemte for Gore i Florida. Borgerretighedslederen Jesse Jacksom insinuerede, at der kunne være tale om valgsnyd.
I Hollywood nord for Miami klagede en række pensionister over nogle skæve linjer på stemmesedlerne, der skulle have været vildlende. I stedet for at stemme på Al Gore havde de sat kryds ved Reformpartiets præsidentkandidat Pat Buchanan.
»Pat Buchanan vandt 3.000 stemmer her i Palm Beach County, som er befolket næsten udelukkende af jødiske pensionister. I naboamter med samme demografiske profil vandt Buchanan kun 3-400 stemmer. Det stemmer simpelhen ikke,« sagde det demokratiske kongresmedlem Robert Wexler.
Selv om omtællingen og brevstemmer fra udlandet bekræfter en papirtynd sejrsmargin for Bush, kan det ikke udelukkes, at Gores advokater vil prøve påstået valgsnyd hos domstolene. Den mulighed bestyrkes af, at vicepræsidenten vandt 2-300.000 flere stemmer end Bush i landsvalget, hvorfor han i en vis forstand kan hævde at have en folkelig opbakning.
Gores rådgivere vil heller ikke afvise, at de måske vil prøve at overtale nogle af de 271 valgmænd, som Bush forventes at vinde med Florida i sin lejr, når de mødes 18. december for at udpege den næste præsident rent formelt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her