Læsetid: 2 min.

Håndtælling giver få Gore-stemmer

21. november 2000

Gore-lejren skuffet over få stemmer efter håndtælling, men der tælles fortsat

WEST PALM BEACH – Indtil i går havde vicepræsident Al Gore kun høstet lidt over 100 ekstra stemmer fra fintællingen i to Florida-amter, men det er stadig muligt for demokraten at indhente Texas-guvernør George W. Bush’ føring på 930 stemmer i Florida inden for nogle dage eller en uge.
Gore-lejren var klart skuffet over, at håndtællingen i det overvejende demokratiske amt Broward nord for Miami foreløbig giver en gevinst på 108 stemmer, som ikke var blevet optalt af edb-styrede maskiner under en tidligere maskinel omtælling. Vicepræsidenten have håbet på flere stemmer.
Gore kunne imidlertid trøste sig med, at stemmesedler fra 150 ud af amtets 604 valgsteder endnu ikke var blevet håndtalt. Valgstyrelsen i Broward amt bebudede i går, at fintællingen vil være afsluttet sent i aften dansk tid.

Imprægnerede stemmer
Der var dog et lyspunkt for demokraterne. Søndag besluttede amtet at kalde stemmesedler med en imprægneret papirflap gyldige. Forinden havde reglen været, at et rektangulært papirstykke – hvorpå vælgeren prikker et hul med en metalpen – skulle være perforeret i mindst to kanter for at være en gyldig stemme. Denne nye definition kunne bringe flere nye Gore-stemmer frem i lyset.
Vicepræsidenten havde også grund til at være skuffet over fintællingen her i Palm Beach amt, selv om valgstyrelsen indtil i går aftes kun havde kundgjort officielle resultater fra 31 ud af 531 valgsteder. Guvernør Bush høstede overraskende en gevinst på 12 nye stemmer.
Men det skal tages med et gran salt, fordi valgstyrelsen kun har verificeret så få håndtalte stemmer. Et hundrede tællere i Emergency Operation Center i udkanten af byen West Palm Beach havde rent faktisk håndtalt stemmesedler fra 197 valgsteder ud af 531, men valgstyrelsen manglede at tjekke en bunke med flere hundrede stemmer, som tællere og observatører fra de to partier ikke kunne enes om.
Igen skyldtes uenigheden de imprægnerede papirstykker, hvor der skulle have været et hul. Til demokraternes store fortrydelse har den tre mand store valgstyrelse – alle demokrater – nemlig besluttet kun at inkludere imprægnerede stemmesedler, såfremt vælgeren har forsøgt at prikke huller ud for kandidater til andre politiske embeder. Dette kriterium bliver anfægtet af Al Gores advokat i Palm Beach.
Det er muligt, at dette problem bliver løst prompte. Al Gores sagførere har nemlig bedt Floridas højesteret om at definere, under hvilke omstændigheder en imprægneret stemmeseddel er gyldig. Domstolens hovedopgave er imidlertid at afgøre, hvorvidt manuelt optalte stemmer er lovlige, hvis de bliver indberettet efter statens tidsfrist. Kendelsen var forventet i går aftes eller i dag.
Vicepræsidenten kan også knytte håb til en håndtælling af 654.000 stemmer i Floridas største amt Miami-Dade. Håndtællingen startede mandag morgen og vil vare ti dage.
Ca. 10.000 stemmer blev afvist af tællemaskinen under omtællingen. Demokratiske kilder i Miami udtrykker håb om at vinde 500 af dem til Gore.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her