Læsetid: 2 min.

Haider for alvor klemt

8. november 2000

Frihedspartiet føler sig forulempet af politiundersøgelse

ZÜRICH – »De kriminelle bliver beskyttet af politiet. Det er værre end Gestapo og i Østblokken. Så slemt er det ikke en gang i Pakistan«.
Så voldsomt taler Karl Schnell, formand for Frihedspartiet i Salzburg, om politiets efterforskningsarbejde i forbindelse med, at det er kommet frem, at Jörg Haiders Frihedsparti (FPÖ) angiveligt ulovligt har fået hemmelige oplysninger, som er blevet brugt mod politiske modstandere.
FPÖ er forarget, fordi der blandt de 40 personer, der foreløbig er mistænkt i politi-spionsagen, kun er to socialdemokrater, resten er fra FPÖ.

Kleindiensts afsløringer
Sagen blev startet af den tidligere funktionær i FP֒s fagforening for politifolk, Josef Kleindienst, med bogen: Jeg bekender, hvori han tilstår at have skaffet højrestående partifæller oplysninger om politiske venner og fjender fra politiets computer.
Kleindienst har siden konkretiseret sine beskyldninger. Han angiver nøje, hvornår han fra Haider og folk i hans nære omgivelse har fået opgaver i den nævnte retning. Han angiver tillige, direkte at være blevet betalt af folk fra FP֒s ledelse i Wien. Og politiet har fået forelagt dokumenter med Haiders underskrift.
»Altsammen forfalskninger,« hævder Haider, der mener, at hele sagen er opfundet i »journalisternes syge hjerner.«

Angreb på humanist
Haider benytter samtidig lejligheden til at komme med alvorlige angreb på den mest humanistisk indstillede af Folkepartiets ministre, indenrigsminister Ernst Strasser. Andre i FPÖ betegner Strasser som en »Judas«. Haider kalder ham en »skjult socialist« og mener, at han er gået ud over sin kompetence ved at nedsætte en særlig undersøgelseskommission.
Samtidig kræver Haider, at lederen af Sikkerhedspartiet, Erich Buxbaum, der har ansvaret for de konkrete undersøgelser, bør afsættes. Den enkle begrundelse er, at Buxbaum ud fra Haiders synspunkter er en »diplomeret socialist.« Han skal angiveligt af den grund beskytte »sine røde brødre.«
Hos Folkepartiet tages angrebene mod Strasser som et udtryk for, at FPÖvil anvende sin politiske magt til at standse yderligere efterforskninger mod partiets medlemmer.
Socialdemokratiets leder, Alfred Gusenbauer, har allerede under hånden haft kontakter til indflydelsesrige folk i Folkepartiet om udskiftning af regeringspartneren. Folkepartiets ledelse holder dog stadig fast ved FPÖ.

FPÖ gerne i opposition
Noget tyder imidlertid på, at Haider ikke ville blive ulykkelig over, at FPÖ igen gik i opposition. Ikke blot ryger patiet for tiden tilbage i meningsmålingerne, men regeringsdeltagelsen har også afsløret mangel på kvalificerede folk. Som den tredje
af FP֒s ministre er trafikminister Michael Schmid netop trådt tilbage.
Den officielle begrundelse var, at han var udbrændt. Den reelle var, at Haider hen over hovedet på ham bestemte, hvem der skulle afløse ham som partiformand i Steiermark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her