Danmarks uden sidestykke mest prestigiøse mønt sælges på Børsen
Hammerslag
»Hvis De taber mønten på gulvet koster en eventuel ridse 100.000 kr.«
Mønteksperten Michael Fornitz hos Thomas Høiland Auktioner ser roligt men bestemt på Deres udsendte, der vender den 35 gram tunge mønt i hånden, alt imens nervøse svedperler pipler frem og fugter guldet.
»Mønten kan sagtens tåle at man gramser på den 98 procent rent guld er syrebestandigt«, fortsætter Fornitz, uddannet numismatiker fra Københavns Universitet med speciale i Vikingetidens mønter.
Sidst Information besøgte firmaet og dets direktør Th. Høiland for at indlevere et såkaldt Giv Agt!-frimærke fra 1977, faldt vurderingen særdeles uheldigt ud, og direktøren endte med at afvise yderligere forhandling. »15 kr. kan De få«, sagde Høiland ved den lejlighed med blikket rettet mod kontorets udgang.
På den baggrund var det en udsøgt fornøjelse nu at møde den dannede og uddannede Fornitz, der er sat til at sælge den 35 gram tunge portugaløser, samt en hulens bunke skillinger, dalere og dukater. Vi sidder kort sagt i et skatkammer, der ville gøre både von And og Bjørnebanden grønne af misundelse.
Giv ham en hest, mor
Portugaløseren skal sælges på auktionen på Børsen i weekenden. Opråbsprisen er 450.000 kr., men den vil nok gå for omkring 650.000 kr., gætter Fornitz.
Guldstykket anses for at være Danmarks uden sidestykke mest prestigiøse mønt. Den er lavet til Christian IV til hans personlige rejsebrug. Den pragtglade konge havde en svaghed for guldmønter, og det faldt ham derfor naturligt, efter portugisisk forbillede (men med en selvstændig udformning), at lade præge denne storslåede guldmønt af hele 10 dukaters værdi.
Forsidemotivet er en fejende propaganda for den unge konge med store drømme som feltherre, idet den viser den harniskklædte konge, der krones af to gudsengle. Kongen afbildes med marskalstav i hånden på en stejlende hest det klassiske krigersymbol.
Nederst i mønten i det såkaldte felt står der Regna Firmat Pietas (Fromhed Styrker Rigerne). På mindre mønter står der ofte bare RFP. Efter 1619, hvor det begynder at gå dårligt med Christian IVs økonomi, ved folket godt, hvad RFP egentlig betyder: Riget Fattes Penge.
Numismatikere taler meget om mønters ikonografi, dvs. møntbilledets indhold, attributter og symboler. Når Christian IV skulle besøge de nordtyske fyrster i begyndelsen af 1600-tallet, ville han vise, at Danmark var en økonomisk stormagt. De medbragte penge harmonerede med ambitioner om at herske og besidde.
Christian IVs samtid forstod signalerne. Med Christians mønt i hånd (som kongen med stor sandsynlighed også har haft i sin hånd) bliver man overvældet af historiens vingesus, og tænker, at landets nuværende leder burde have overtaget flere af Christians visioner om storhed.
Problemet er blot at ikonografien tilsættes magtfordrejende elementer i nutidens bevidsthed. For eksempel tilføjes en harniskklædt Nyrup på stejlende hest helt automatisk en cykelhjelm. Det er plat, useriøst og nedværdigende, men sådan er det: Vi kan ikke tænke os en leder af Guds nåde med Nyrups format på en krigslysten hingst uden at medtænke en cykelhjelm i junior-størrelse.
Fra mønt til frimærke
Møntforskeren siger lavmeldt »undskyld« og Deres udsendtes mentale digression fordufter, absencen er vupti væk, og Nyrup frataget både hest og hat.
Portugaløseren glider forsigtigt over i den anden hånd. Flot i patinaen, smuk struktur, stor, tung en potent sag at nulre i lommen. Mønten er solgt til den nuværende ejer i 1991 for 440.000 kr. plus salær, og han vil kun afhænde den på weekendens auktion, hvis den kan indbringe mindst 450.000 kr., fortæller Michael Fornitz.
Det ligner verdens dårligste investering, hvis mønten bliver solgt til mindsteprisen. På ni år er det bedre at sætte pengene i banken, som guderne skal vide ellers ikke giver særligt høje renter.
Fra denne snusfornuftige betragtning til numismatikeren:
»650.000 kr. i hammerslag er mange penge for alle mennesker. Jeg har to personer i kikkerten, som jeg ved vil byde på Portugaløseren. Der er simpelthen ikke så mange mennesker, der har råd til at bruge så mange penge på en guldmønt. Sjældne mellemklassemønter til 20.000 kr. stykket er mere investerings-egnede.«
De 35 gram guld skal tilbage i montren. Venlige Fornitz oplyser med himmelvendte øjne og opgivende mine, at den nuværende ejer af mønten sælger, fordi han vil koncentere sig om klassiske danske frimærker. Dét er Fornitz og Deres udsendte heldigvis enige om er en decideret skuffende beslutning.
*Thomas Høiland Møntauktion på Børsen begynder i dag kl. 11.