Læsetid: 6 min.

Historien om en forudsigelig sejr

4. november 2000

I Californien kæmper de to præsidentkandidater en kamp, hvis udfald på forhånd synes afgjort. Men magtkampen har alligevel sin egen forunderlige logik…

Californien
San Francisco – De to præsidentkandidater, vicepræsident Al Gore og guvernør George Bush, har i den amerikanske valgkamps sidste uge indledt en hård kamp om staten Californien.
Det er en kamp, der på overfladen kan synes meningsløs, idet vicepræsident Al Gore længe har siddet tungt på staten Californien og dets 54 mandater. Og der er mange andre stater, hvor stemmerne står mere lige, hvorfor en indsats her ville synes at være en smartere måde at anvende kræfterne den sidste uge.
Alligevel har begge de to kandidaters private kampagne-jets adskillige gange vendt næsen mod ’The Golden State’ for at opildne trofaste vælgere og overbevise politiske hjemløse.
Men selv om kampen om de californiske vælgere kan ligne en kamp om vejrmøller, så har den politiske ’infight’ alligevel sin egen forunderlige logik.
Et af de mere kortsigtede elementer i denne logik er, at begge kandidater ønsker at besøge staten for at optræde i det sene talk-show ’The Tonight Show’ med den populære tv-vært Jay Leno. Her kan begge de politiske kandidater blive præsenteret foran et nationalt million publikum – uden at risikere kritiske eller ligefrem ubehagelige spørgsmål om budgettal eller det betimelige i kæmpe skattelettelser.
Begge kandidater har da også været på skærmen i det sene talk-show, der optages i Los Angeles. For George W. Bushs vedkommende skete det halloween-aften, hvorfor han var iført en maske, der forestillede vicepræsident Al Gore.
»Det er den mest skræmmende figur, jeg kan forestille mig,« forklarede Bush.
Dagen efter var det Al Gores tur.

Gore taber terræn
Kampen om Californiens vælgere har dog andre og mere seriøse elementer end at blive set på Jay Lenos populære ’The Tonight Show’.
For det første er Californien den største stat i USA og derfor den mest afgørende i det kommende præsidentvalg. I Californien kan man med et slag vinde 54 af de 270 mandater, der skal til for at blive præsident i verdens eneste supermagt.
Det er med andre ord yderst vanskeligt at blive valgt til præsident i USA, hvis man ikke vinder i Californien – selv om det naturligvis teoretisk set kan lade sig gøre.
Dertil kommer, at nok er Californien Clinton-land og således mest venlig stemt over for vicepræsident Al Gore.
Men Gores greb om Californien er blevet mindre og mindre sikkert gennem de seneste uger, hvor vicepræsidenten stort set har ignoreret den mest folkerige stat i nationen.
Det har øjensynlig hævnet sig. Mens Gore for et par uger siden var foran i meningsmålingerne i Californien med hele 12 procent, så ligger han i dag og roder omkring et forspring på kun seks procent – i visse meningsundersøgelser endnu mindre.
Hertil kommer den megen omtalte Nader-effekt. De Grønnes kandidat, Ralph Nader, kan mønstre omkring fem procent af stemmerne i Californien. Det er stemmer, der primært tages fra demokraterne og Al Gore.
Den demokratiske præsidentkandidat bliver således spist fra to sider – en proces, der åbner muligheden for en republikansk sejr i sidste øjeblik.
»Min modkandidat vil blive meget overrasket den 7. november, når jeg har vundet i Californien,« sagde George Bush således under et besøg i denne uge i Burbank, Californien.
Bush ser øjensynlig en beskeden chance for at vriste Californien fra Gore – et overraskelsesangreb, der – hvis det lykkes – vil blive fatal for Gore.
Derfor har Californien genindtaget en plads på kortet over stater, som det er værd at bruge tid – og penge – på selv i den sidste afgørende fase.

Et speget spil
Men Al Gore har også sine strategiske grunde til at udnævne Californien til en central kampplads. Bush har flere penge i kampagne-kassen end Gore.
Ved at foregive at Californiens skæbne endnu ikke er beseglet, kan Gore tvinge Bush til at bruge nogle af sine resterende millioner dollar på dyre tv-reklamer – den eneste måde at vinde i det geografisk store Californien.
Bush har allerede skrevet en check ud på mere end fem millioner dollar til brug for tv-reklamer i Californien.
Gore håber med andre ord at tvinge Bush til at bruge penge i Californien – som han alligevel ikke kan vinde – og herved tappe den republikanske modkandidat for økonomiske ressourcer. Hvad der er spenderet i Californien, kan ikke bruges i de stater, hvor stemmerne står mere lige.
Gore tror nemlig ikke for alvor, at han kan tabe i Californien. Det er en stat, han ejer. En stat, der massivt stemte på Clinton for fire år siden – og som har stået bag den siddende præsident gennem tykt og tyndt.
Det er en stat, der har været gennem en voldsom økonomisk krise, da nedskæringer i forsvarsbudgettet forårsagede lukning af store militær-orienterede industrier i staten. Men også en stat, der mere end nogen anden har vist vejen frem som anfører i den nye økonomi. IT- og hightech industrien i Silicon Valley har i vid udstrækning afløst Hollywoods gamle økonomi baseret på masseunderholdning.
Derfor er Californien ikke kun et spørgsmål om stemmer – det er også et spørgsmål om penge. Det gælder om at få fat i nogle af de fede dot.com milliarder, der er blevet skabt i Nordcaliforniens teknologiske boom-områder.
Og IT-industrien er blevet langt mere gavmild end den var tidligere. Hightech industrien bryder sig ganske vist ikke om nogen regering – den vil helst være i fred – men monopolsagen mod Microsoft har vist, at det kan være nødvendigt at have venner i Washington.
Derfor har dot.com millionærerne åbnet for pengepungen til politiske kandidater. Og derfor besøger de politiske kandidater jævnligt nyrige byer som Woodside og Palo Alto i Silicon Valley, der for længst har afløst tidligere tiders prestigefyldte postnumre som Beverly Hills og Malibu.
Og det handler om mere end penge. At stå på god fod med Internet- og hightech industrien viser, at man er med på noderne og har forstået betydningen af den nye økonomi, der har skabt store dele af det nationale budgetoverskud, som de to kandidater strides om, hvordan skal bruges.
Og selv om Bush har en række velhavende venner i Silicon Valley, så har Gore vundet konkurrencen om, hvem der er mest ’cool’, når det gælder hightech.
Det var trods alt Gore, der – med egne ord – »opfandt Internettet«.

Gore står stærkest
Også når det drejer sig om andre emner, står Gore stærkest i Californien. Hans synspunkter om økonomi, uddannelse, sundhedsvæsenet og udenrigspolitik vinder størst opbakning fra vælgerne.
Gore vinder i meningsmålingerne på et hvilket som helst spørgsmål – undtaget hvem af de to kandidater, der er mest sympatisk som menneske. Her vinder Texas-guvenøren George W. Bush.
Men i mange forskellige befolkningsgrupper er der et flertal for vicepræsident Al Gore.
Blandt kvindelige vælgere i Californien er der således en stor majoritet, som foretrækker Al Gores politiske synspunkter frem for George W. Bushs mere konservative holdninger. Det gælder navnlig spørgsmålet om fri abort.
Også blandt minoritetsgrupper i Californien – og der findes ikke nogen majoritet – har Al Gore den største støtte.
Det gælder navnlig blandt latinos – selv om George W. Bush ikke har nær den samme indvandrerfjendske holdning, som tidligere republikanske præsidentkandidater i Californien – med tidligere guvernør Pete Wilson i spidsen – har luftet.
Bush er guvernør i sydstaten Texas og forstår udmærket betydningen af billig arbejdskraft i form af såvel legale – som illegale – indvandrere.
Det har betydet, at Bush trods alt har en vis støtte blandt indvandrere fra Mexico og Sydamerika – grupper, der ellers traditionelt stemmer demokratisk.
Men alt i alt er Californien mest stemt for Al Gore. Kun i udprægede konservative områder , som for eksempel omkring San Diego, kan Bush mønstre et svagt flertal.
I super-liberale områder som eksempelvis San Francisco har Bush omvendt ikke mere end 19 procent af stemmerne.
Bush skal derfor udføre mirakler, hvis han skal vinde Californien på tirsdag. Og han skal have god hjælp fra Ralph Nader.
Det ved Bush-kampagnen udmærket, hvorfor man i Californien er kommet i den bizarre situation, at det republikanske parti viser og betaler tv-reklamer, der gengiver Naders kritik af Gore.
Det sker ud fra devisen: Hvis Bush ikke kan gøre indhug i Gores stemmeandel – så kan Nader måske...
Således presset fra to sider, er Al Gore sejr ikke så sikker, som den var tidligere på sæsonen.
Derfor er Californien blevet en central arena for de to kandidaters sidste optræden.
Om ikke andet – så kan man altid optræde som gæst i ’The Tonight Show’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her