Læsetid: 2 min.

Hitler og damerne

28. november 2000

Bag enhver mand med succes står en kvinde med en kagerulle. Nazi-spidserne var tøffelhelte i forholdet til deres hustruer

Under tøflen
BERLIN - »Kvindens våben er en grydeske,« mente de tyske nationalsocialister. De så ingen fordele ved 1920’ernes frigørelse.
»Vi vil have kvinderne igen, ikke legetøj pyntet til fjas (...). Den tyske kvinde er som ædel vin. Elsker hun, blomstrer jorden. Den tyske kvinde er sol på hjemmets komfur. Æreværdig skal hun forblive, ikke genstand for fremmede racers lyst og leg.«
På papiret lød det meget overbevisende, men det viste sig overmåde svært for spidserne i NSDAP at hævde sig i deres egne hjem.

Himmler? Et nul!
Ifølge den østrigske historiker Anna Maria Sigmund var flere af mændene rene tøffelhelte – målt med egne alen. I sine bøger om ’Nazisternes kvinder’ beskriver hun en række af Det Tredje Riges kvinder - kvinder som sjældent viste sig i et køkken.
Margarete Himmler (gift med Heinrich H.) foragtede sin mand, viser Sigmund. Hun lader Henriette von Schirach (gift med gauleiter Baldur von S.) berette:
»Vi satte os ved kaffebordet. Margarete Himmler var en alvorlig, afvisende kvinde, der behandlede sin mand dårligt. Jeg har aldrig oplevet en mand, der var sådan under pantoflen som Heinrich Himmler. (...) Chefen for SS var et nul derhjemme.«

Elskerinderne
Da Henriette hører, at Himmler har taget sig en elskerinde, undrer hun sig over, at han tør.
Selv galionsfiguren blandt nazistiske mødre, Magda Goebbels (gift med propagandaminister Joseph G., seks børn) kunne man ikke bare mure inde i ideologien.
Magda var en sand socialclimber: Hun blev født af en enlig mor, og som 19-årig scorede hun den 38-årige rigmand Günther Quandt.
Ægteskabet kedede hende, og hun tog en elsker. Skilsmissen overlevede hun behændigt med afpresning – hun havde fundet nogle af Günthers gamle kærestebreve, som hun solgte dyrt til den skandaleangste Quandt-familie. I 1930 hørte hun en flammende tale af Joseph Goebbels. Ægteskabet blev stormfuldt, for Magda gik i brechen for kvinders rettigheder:
»Til slut ophidset debat om kvinden og hendes evner. Magda gør i vrede udfald mod mig. Vi skilles i strid,« noterer Joseph i sin dagbog i 1931.

Hitlers damer
Selv hjemme hos Føreren kunne ideologien ikke forsvares. Eva Braun kunne ikke drømme om at give afkald på modetøj og sminke – tilmed dyrkede hun bodybuilding.
Og Hitler selv? Kunne han nøjes med sit eget kvindeideal?
En del af svaret kan studeres i hans malerisamling, der til daglig er gemt væk i en lagerhal i München. Frem til 1944 opkøbte han ariske værker til ophængning i Rigskancelliet, men hvor han i starten gik efter moderlige modeller, blev hans smag med tiden mere lystbetonet. ’Venus og Adonis’, indkøbt i 1939 mens erobringskrigen lykkes over al forventning, viser en godt polstret Venus. Den ’Eva’, han erhverver i 1944, er kun ’til lyst og leg’.
Krigen er så godt som tabt, og Hitler har for længst taget afsked med den nationalsocialistiske kvinde. ’Eva’ skal aldrig føde børn til hans hære.

*Anna Maria Sigmund: Die Frauen der Nazis (1), Wilhelm Heine Verlag. 349 sider, 16,90 D-mark.

*Anna Maria Sigmund: Die Frauen der Nazis (2), Ueberruter. 223 sider, 39,80 D-mark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her