Læsetid: 3 min.

Ingen aktiv dødshjælp i Danmark

30. november 2000

Etisk Råd afviser at indføre regler, der svarer til hollandsk legalisering af aktiv dødshjælp. Holdningen bygger på mistillid til læger og folks dømmekraft, mener kritiker

Formanden for Etisk Råd, Erling Tiedemann, mener ikke, der er grund til at følge det hollandske eksempel og tillade læger at yde aktiv dødshjælp herhjemme.
I Holland har man i lang tid tolereret, at læger hjælper deres patienter til at dø, og det hollandske parlaments underhus har netop vedtaget at formalisere denne praksis.
»Det ville pålægge lægerne en rædselsfuld pligt,« siger Erling Tiedemann.
»I Danmark har man set i øjnene, at læger bliver spændt for en vogn, som ikke er deres, hvis man lovliggør aktiv dødshjælp. I dag er der så gode muligheder for smertebehandling, at man kan gøre utrolig meget for folk.«
Erling Tiedemann imødegår den udbredte opfattelse i den danske debat af, at aktiv dødshjælp allerede praktiseres herhjemme.
»Det er vigtigt, at vi ikke begynder at sige, at vi allerede har passiv dødshjælp, så derfor kan vi lige så godt indføre aktiv dødshjælp. For vi har ikke passiv dødshjælp. Vi har smertebehandling og ophør af udsigtsløs behandling,« siger Erling Tiedemann.

Ende på lidelser
I 1996 udarbejdede Etisk Råd en redegørelse om aktiv dødshjælp, og den daværende sammensætning af rådet anbefalede med stemmerne 16 mod 1, at det gældende forbud mod aktiv dødshjælp blev opretholdt.
Daværende medlem Jørgen Husted, lektor på Institut for Filosofi, Aarhus Universitet, stod bag mindretalsudtalelsen.
»Der er behov for aktiv dødshjælp, fordi der er nogle tilfælde, hvor man ikke ved at undlade at behandle alvorligt syge patienter kan hjælpe dem til at dø. Det handler om at gøre en ende på deres lidelser noget tidligere,« siger Jørgen Husted.
Forskellen på den hollandske indstilling og danske holdning i Etisk Råd er ifølge Husted, at hollænderne har tillid til at en lovgivning, der tillader aktiv dødshjælp, kan fungere, og at læger og patienter kan håndtere det.
»Det mener Etisk Råd ikke, vi er store nok til i Danmark,« siger han og hæfter sig ved, at flertallet i det daværende Etisk Råd var bange for at lægerne skulle misbruge aktiv dødshjælp.
»Vi har sikkert lige så meget aktiv dødshjælp i Danmark som i Holland. Men herhjemme er det altså med låg på. Der er ingen, der må vide, hvad der foregår. Det kan være med til at mistænkeliggøre lægerne,« siger Poul Husted.
Overlæge Ole Hartling, medlem af Etisk Råd, mener, at den selvbestemmelsesret, Husted efterlyser, er en illusion.
»Der er nogle patienter, der selv vil kunne bestemme, at de gerne vil have dét, man kan kalde passiv dødshjælp. Men selvbestemmelsen bliver i høj grad en illusion. For når muligheden foreligger, så skal den overvejes. Man er fri til at vælge, men ikke fri for at skulle vælge. Og det bliver et indirekte pres,« siger Ole Hartling.
Han henviser til undersøgelser fra Holland, der viser, at folk kun i fem procent af de tilfælde, hvor de ønskede at få lægehjælp til at afslutte livet, angav smerter som årsagen.
»Og måske skal patienter ikke dø tidligere,« siger Ole Hartling som svar på Jørgen Husteds ønske om at lindre nogle alvorligt syges lidelser tidligere, end det ellers var muligt uden aktiv dødshjælp.
»Det er som, at vi i vores magtfuldkommenhed skal håndtere alting, også al menneskelig lidelse. Det kan lade sig gøre, men så er det, man pludselig som læge skifter rolle fra at være på livet og patientens side til det modsatte.«
Sognepræst i Fredensborg, Lars Tjalve, mener derimod, at vi har bevæget så langt ud af de medicinske muligheders vej, at vi må påtage os et ansvar for, hvornår der skal sættes en stopper for lægernes kunne.
»Vi har skubbet døden foran os i det 20. århundrede; vi har fordoblet levealderen, så vi nu bliver meget gamle i stedet for at dø af tuberkulose og den spanske syge. Vi dør jo ikke længere en naturlig død, men har medicin mod alle de ting, man døde af før i tiden. Så må vi også tage det ansvar på os at sige: ‘Nu stopper vi’ og så hjælpe døden med at komme til,« siger Lars Tjalve.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu