Læsetid: 2 min.

Jagt på ejere

1. november 2000

Jagten på gammelt Nazi-rov i britiske museer er resulteret i en liste på 162 sider over manuskripter, malerier, vægtæpper m.v., som museerne ikke ved, hvor stammer fra

Musealt
LONDON – Efter to års intens efterforskning på nationale museer og et års ditto på regionalt plan og i universitetssamlinger har britiske offentlige museer og gallerier kun modtaget en eneste påstand om, at de huser kunstværker, som nazisterne stjal fra deres oprindelige ejere under Anden Verdenskrig.
Det drejer sig om et maleri af Jan Griffier, View of Hampton Court, som befinder sig i Tate Gallery’s samlinger. Hvem der er den retmæssige ejer af billedet, er nu genstand for en endnu mere intens undersøgelse i en særlig kommission nedsat til det brug.
Men der er mange flere kunstværker i Storbritanniens samlinger, der har en tvivlsom oprindelse. I rapporten, der udkom forleden, fylder listen 162 sider. Der er f.eks. en doneret marokkansk skål på British Museum, malerier af Van Dyck og Velazquez fra National Gallery og et billede malet af Berthe Morisot, som nu tilhører National Museums and Galleries of Wales. En række af værkerne på listen blev identificeret allerede i februar – de nye kommer først og fremmest fra universitetssamlinger og regionale museer og gallerier.

Kunstværkernes veje
Men selv om den omstændelige og dyre undersøgelse indtil videre kun har ført til ét krav fra Holocaust-ofre eller deres efterkommere, er indsatsen stadig umagen værd, siger Alan Borg, formand for de nationale museumsdirektørers forening.
»Vi får et meget bedre inblik i, hvor vores kunstværker kommer fra, og det kan kun være en god ting,« sagde han og bekræftede, at eftersporingsindsatsen også kan komme andre oprindelige ejere – eller deres efterkommere – til gode, selv om den nuværende efterforskning kun vedrører Nazi-tiden.
Nicholas Serota fra Tate Gallery, som er formand for den komite, der står i spidsen for opsporingen af Nazi-værkerne, mener, at arbejdet under alle omstændigheder er af lang varighed. Måske er en af de vigtigste resultater af efterforskningen, at britiske museer i stigende grad kan udelukke, at deres værker stammer fra ulødige kilder.
Således har reaktioner fra offentligheden nu udelukket, at f.eks. en Vincent van Gogh-tegning fra British Museum og et maleri af Edgar Degas på Courtauld Instituttet har nogen forbindelse til Nazi-regimets kunstrov.
Men der er mange tvivlsomme kunstværker tilbage, og de britiske museer opfordrer alle, der måtte have oplysninger, om at komme frem med dem. Listen kan ses på Internettet på adressen:
GOTOBUTTON BM_1_ www.nationalmuseums.org.uk/spoliation.html.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her