Læsetid: 4 min.

’Jeg er en jyde fra Sibirien’

17. november 2000

BOGTILLÆG - KATALOG

Danskhed
Det Schønbergske Forlag har med Danske Tilstande, redigeret af Thorkild Borup Jensen, gjort et prisværdigt, men ikke desto mindre umuligt, forsøg på at indfange Danmark, danskerne og danskheden i form af en essaysamling spændende fra Georg Brandes til Jens Chr. Grøndahl. Samlingen præsenterer et bredt udsnit af de danske essayister fra det 20. århundrede. 23 essays er det blevet til og lige så mange forskellige bud på det danske.
Projektet er umuligt, fordi intet folk eller land kan beskrives i ord uden at udløse uenighed, førend blækket er tørt. De mange bidrag afspejler netop, at opgaven er umulig, og sådan må det være. Også i det lille homogene smørhul vi kalder Danmark. Heldigvis. Der er endnu håb for Danmark.
Prisværdig, fordi jeg, i modsætning til den politiske korrekte holdning, ikke anser en fædrelandskærlighed for noget odiøst. Men denne kærlighed skal hvile i sig selv og afspejle de indre værdier, som findes i landet og dets folk. Ikke som en kritik af andre folk. Ikke alle bidragsyderne består denne prøve til ug. Det er kedeligt.

Kærlighed til Danmark
Skyndsomt må jeg som Samuel Rachlin, en af essayisterne, erklære min kærlighed til Danmark. Hvordan kan jeg også andet efter at have levet 90 procent af mit liv her i landet? Mine indtryk, oplevelser, skuffelser, glæder tager alle udgangspunkt i landet med de mange facetter. På godt og ondt.
Alle må læse med sit eget udgangspunkt og udse sig det essay, der rammer danskheden. Samlingen er kronologisk opbygget og med fare for at gøre det sidste århundredes første store navne uret (og litterater arrige), så finder jeg danskheden bedst skildret af den sidste halvdel af det forgangne århundredes bidragsydere. Men den virkelighed, de har skrevet ud fra, er immervæk også mere nærværende for det Danmark, som jeg kender det.
Navnlig Anne Knudsen og Samuel Rachlin skal fremhæves.
Sidstenævnte giver en sublim beskrivelse af min oplevelse af danskheden. Det har næppe været Rachlins intention, men sådan opleves det.
Som nyindvandreret jøde fra Sibirien med sprogproblemer er han til stor moro for de jævnaldrende drenge i gården, da han fastholder, at han er jyde fra Sibirien. Det danske sprog er en svær en.

Smørhullet
Rachlin er dansker på deltid. Med flere års udstationering i Rusland og USA ser han også landet udefra. Smørhullet, hvor egentlige problemer savnes og derfor skabes. Til formålet. Og han har jo så evigt ret. Som når formiddagsbladenes spiseseddel udråber sensationen »Mand afsløret som massagepige« eller den vedholdende debat om lorten, der flyder oven på som det endegyldige bevis på en fiberrig kost.
Og må jeg for egen regning supplere med B.T.’s kampagne for at få DR til at genoptage den olie-eventyrlige beretning om livet på en ranch i USA, Dallas. B.T.’s protester havde naturligvis massiv folkelig opbakning. Tak for kaffe.
Men selvironi og uhøjtidelighed har også sin plads hos danskerne. Ikke som et enestående dansk træk, men også et dansk træk. Den er et vigtigt element hos danskeren. Men også uundværlig, hvis ikke janteloven skal blive uudholdelig.
Efter at have læst Rachlins bidrag havde jeg mest lyst til at lægge bogen fra mig. Emnet var belyst. Ikke fuldstændig, men det bliver det næppe heller. Af pligtfølelse fortsatte jeg. Og det var ikke så dumt endda.
Dan Turèll funderer. Over at cigaretter mærkes med, at det er sundhedsskadeligt at ryge! Det skal ikke læses. Det skal høres. Dan Turèll, der læser sit eget essay op i statsradiofonien.

Den sluttede kreds
Anne Knudsen, antropolog, leverer også en perle, som man ikke må gå glip af. Vi sætter os ned og snakker om tingene. Så er der ingen at se op til og ingen at se ned til. Vi er lige. Sammen. Og de som er udenfor, er udenfor. Men vi tager vare på hinanden. Sammen i vores lille sluttede kreds. Den sluttede kreds afskærmer fra omverdenen. De andre, der ikke er som os, skal inviteres, hvis vi vil. Ellers er de uvelkomne. Men så skal de også være som os. Derfor er det også mistænkeligt, hvis indvandrere vil »…fastholde en muslimsk tro og samtidig påstå, at de er danskere. Enten er man helt med i gruppen, eller også er man slet ikke med.«
Og hendes samtale-metafor holder faktisk gennem en større sammenligning. Bevares, den har da mangler, men spændende, det er den.
Der er flere væsentlige og spændende bud på danskheden. Nogle mere vedkommende end andre. Måske især fordi de første tilhører en anden tid. Ikke for at fremstå historieløs, men samfundet har altså ændret sig de sidste hundrede år.
Samlingen kan være interessant læsning for folk, der er kommet hertil, men også være en udfordring for dem, som ser danskheden som en statisk, stillestående størrelse. Danskheden er i bevægelse. Danskheden skal være i bevægelse. Og den kan ikke patenteres. De mest danske er i den vildfarelse, at danskheden er deres. Men danskheden er danskernes. Og den findes i fem millioner eksemplarer.

*Danske Tilstande - en antologi af danske essays. Redigeret af Thorkild Borup Jensen. Det Schønbergske Forlag. 160 s. 149 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu