Læsetid: 3 min.

Kaos i optællingscentret

22. november 2000

Små firkantede papirlapper spiller en stor rolle i optællingslokalet i Palm Beach. Deres udsendte stjal to

WEST PALM BEACH – Bingo! Der har vi beviset. To næsten usynlige stykker rektangulært papir – måske to stemmer for Al Gore – ligger helt ubemærket på det tæppebelagte gulv. Det var lige ved, at Informations korrespondent havde trådt på dem.
Skal man samle disse to stykker souvenir af verdenshistorisk betydning op og luske ud af Emergency Operation Center her i Palm
Beach amt? Det kunne vække mistanke.
Stemmetællere og observatører sidder bænket foran deres pulte. Der er næsten tyst i auditoriet. Man hører blot lidt hvisken og mumlen, alt imens hundredevis af hulkort skifter hænder, lægges i stabler og ned i flade papkasser. Måske ingen lægger mærke til det.
Deres udsendte bøjer sig ned og samler de små papirlapper op med en våd finger. De to »chads« – små papirlapper, som vælgeren prikker ud af stemmeseddel med en pen – lægges ned i jakkelommen.
Ingen i salen synes at have bemærket ’tyveriet’. De skriftlige instruktioner forbyder ikke journalister at indsamle chads i denne bunker, der i normale tider bruges til at huse civile i orkaner. Men chads er blevet øjet i den orkan, som har blæst gennem Florida, siden optællingen af præsidentvalget i denne stat angav dødt løb mellem W. Bush og Al Gore.
Republikanerne har indsamlet flere hundreder af disse papirlapper i de tre amter i sydlige Florida, hvor man gennemfører håndtælling af 1,7 mio. stemmesedler. De hævder, at »chads« ligger spredt rundt på gulvet.

Unøjagtig metode
»Det illustrerer, at håndtælling er en mangelfuld og unøjagtig metode. Det fører til totalt kaos i optællingscentrene,« siger Escew Tucker, talsmand for guvernør Bush i Palm Beach amt.
Og hvad så? Under håndtællingen falder en papirlap vel kun af, hvis vælgeren forgæves har prøvet at prikke den ud. Hullet, som tællerne kan se ved at holde stemmesedlen op mod lyset, må derfor svare til en stemme, som maskinerne ikke kunne læse under første omtælling.
Slet ikke, svarer den republikanske observatør Tommy.
»Vi frygter, at tællerne – der næsten alle er demokrater – enten overlagt eller uforsætligt håndterer stemmesedlen så voldsomt, at et perforeret papirstykke ud for en anden præsidentkandidater falder på gulvet. I gamle dage brugte demokraterne endda tælledamer med spidse fingernegle...«
Og hvad så? »Jo, hvis vælgeren har stemt på Bush, så vil et hul ud for en anden kandidat medføre kassering af stemmesedlen. Man må kun prikke et hul. Vi taber en stemme,« siger Tommy med en hemmelighedsfuld ansigtsmine.
Det er, hvad man kalder en »overvote« på nyamerikansk. Når vælgeren undlader at prikke et hul, får man en »undervote«. En »dimple« – en krøllet bule – opstår, når man prøver at prikke i den perforerede papirlap og pennen ikke trænger igennem. Valget til Det Hvide Hus afhænger af, om en krøllet bule tæller som en stemme. Her i Palm Beach havde man indtil i går fundet 327 stemmesedler med en krøllet bule ud for Gore og 100 for Bush. I Broward amt har man 1.200, langt de fleste for Gore.
»Hvis vores valgstyrelse kasserer stemmer med buler, tror jeg ikke, at Gore vinder,« siger Melissa Winchester, der er demokrat og tæller i Palm Beach. Hendes mor var indtil 1996 tilsynsførende for valg i amtet.

Seks-syv huller
»I hendes tid blev højst en procent af stemmesedlerne spoleret. De fleste var undervotes. Denne gang er der seks procent, og stigningen skyldes overvotes. Folk var forvirrede over stemmesedlen og prikkede flere gange. Jeg har set sedler med seks-syv huller,« fortæller hun.
»Det er en tragedie. Jeg har set enormt mange overvotes fra valgsteder med pensionister, hvor Gore vandt ti gange flere stemmer end Bush. Så det kan Bush vinde på.«
Inde i auditoriet synes alt at gå efter bogen. Foran hver pult sidder to tællere i kontorstole og holder hulkort op mod neonlyset. Over deres skuldre kigger en observatør fra hvert parti med. Opgaven er fysisk og psykisk anstrengende. Nogle af dem gør nakkegymnastik.
Nede ved katedret sidder Charles Burton, Therese LePore – designer af stemmesedlen – og Carroll Roberts. De går gennem »tvivlsomme« stemmesedler. Lige bag dem ses Bush-talsmand Escew Tucker. Han snakker gemytligt med amtsdommer Burton. De griner. Humøret er godt. Kort efter stiller Tucker atter engang op foran et tv-kamera udenfor og hævder, at der er kaos i salen.
»Tja, hvis vi havde været i republikanernes sko, ville vi have gjort det samme,« bemærker demokraten Melissa Winchester.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her